Κίνητρα αλλά και ποινές οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και σε ότι αφορά τις προσλήψεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων της εξοικονόμησης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου.
Η μέχρι τώρα συμμετοχή των φορέων στο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουλίου είναι απογοητευτική, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, από το σύνολο 2.395 φορέων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο μόνο 221 φορείς. Ενώ σε ότι αφορά στους ΟΤΑ, από τους 1.800 φορείς, έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο μόνο οι 90.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, η εικόνα αυτή κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι και για τον λόγο αυτό θα ενεργοποιηθεί ένα σύστημα επιβολής ποινών. Συγκεκριμένα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, δεν θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ο προγραμματισμός προσλήψεων των αντίστοιχων φορέων. Επίσης, στο κύκλο κινητικότητας του προσωπικού του Δημοσίου, δεν θα εντάσσονται οι φορείς που δεν έχουν συμμορφωθεί.
Μάλιστα, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι το υπουργείο θα είναι εξαιρετικά αυστηρό στην επιβολή των συγκεκριμένων ποινών, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε τις οικονομικές ποινές που θα επιβληθούν και συγκεκριμένα:
- Αν ένας φορέας δεν εφαρμόζει τα μέτρα εξοικονόμησης, δεν θα αξιολογούνται αιτήσεις για έκτακτες δαπάνες
- Οι δήμοι που δεν έχουν ξάνει εξοικονόμηση στον οδοφωτισμό, δεν θα λάβουν έκτακτη βοήθεια το β’ 6μηνο του 2022
- Στο πλαίσιο του συστήματος Bonus που εφαρμόζεται στο Δημόσιο για τους υπαλλήλους, θα προστεθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης 10%.
- Εάν επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης κατά 15%, θα υπάρξει επιπλέον οικονομική ενίσχυση 5% στον προϋπολογισμό του επομένου έτους
- Θα δημιουργηθούν ειδικές ομάδες στήριξης για τον έλεγχο των δημοσίων κτιρίων όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση
Ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε ότι το 2021 το κόστος του ρεύματος ανήλθε σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει το 1,3 δισ.
Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στοιχεία σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση των 212.000 εγκαταστάσεων του Δημοσίου, σημειώνοντας ότι το 2020 καταναλώθηκαν 4.450 GWh, ενώ το 2021 καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 20% και καταναλώθηκαν 5.340 GWh. Εκτιμάται ότι το 2022 θα είναι στα ίδια επίπεδα, αλλά ο στόχος είναι να υπάρξουν άμεσα μέτρα μείωσης 10% και μακροπρόθεσμα 30% ως το 2030.
Επίσης, προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Ηλέκτρα, της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου εκτιμάται ότι 2,5 εκατ,. τετραγωνικά μέτρα κτιρίων του Δημοσίου. Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συστάσεις και συμβουλές στον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και καμπάνια, ενώ θα ανακοινωθούν και σχήματα κινήτρων.
Πάντως ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ιουνίου, που η κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 22% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021, ενώ τον Ιούλιο η κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 14%.
Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μητρούλια