Μοιράσου το αρθρο!
Ούτε για δύο μήνες συνολικά δεν χορηγήθηκαν σχολικά γεύματα σε δημοτικά σχολεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, από την αρχή του σχολικού έτους έως και σήμερα. Η σχολική χρονιά εκπνέει και τα σχολικά γεύματα, που διακόπηκαν αιφνιδίως την 1η Μαρτίου, φαίνεται ότι δεν θα επιστρέψουν, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει από το νέο σχολικό έτος.
Τα σχολικά γεύματα είχαν ξεκινήσει ως θεσμός για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στο σχολείο. Μαθητές, μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος, έπαιρναν το συσκευασμένο γεύμα τους, το οποίο είτε κατανάλωναν στο σχολείο, είτε το έπαιρναν μαζί τους στο σπίτι.
Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα έλαβε διαστάσεις ουσιαστικού γεύματος για μαθητές οικογενειών, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και δεν αποκλειόταν το γεγονός το συγκεκριμένο γεύμα να ήταν το μοναδικό για κάποιους από αυτούς.
Τον νέο χαρακτήρα του προγράμματος είχε αναγνωρίσει και το Υπουργείο Εργασίας το οποίο είχε ανακοινώσει «ενίσχυση των σχολικών γευμάτων λόγω των οικονομικών δυσκολιών που επέβαλε η πανδημία».
Η χορήγηση των σχολικών γευμάτων σε συνολικά 30 δημοτικά σχολεία του Βόλου και της Ν. Ιωνίας και 2.580 μαθητές είχε ξεκινήσει τρεις ημέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μαθητές πρόλαβαν να πάρουν μόλις τρία γεύματα και το πρόγραμμα συνεχίστηκε μετά την περίοδο των γιορτινών διακοπών, από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, την 1η Μαρτίου τα γεύματα σταμάτησαν αιφνιδίως, λόγω εμπλοκής στον διαγωνισμό του Υπουργείου Εργασίας και προσφυγών που έκαναν εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτόν.
Τα σχολικά γεύματα δεν επέστρεψαν ούτε μετά το Πάσχα και σήμερα, λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς δεν έχει δοθεί λύση. «Δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση για το θέμα», σχολίασε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος.
Λύση στο πρόβλημα επιχειρούν να προσφέρουν από μόνα τους τα ίδια τα σχολεία. Σύμφωνα με διευθυντές σχολείων, «οι περιπτώσεις μαθητών που γνωρίζουμε ότι έχουν ανάγκη, καλύπτονται με ημίμετρα». «Μέσω των ενοριών εξασφαλίζονται κάποια γεύματα για μαθητές μας που έχουν μεγάλη ανάγκη, ενώ άλλες φορές, εμείς οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί φροντίζουμε για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο. Ακόμη και επιχειρήσεις συμβάλλουν με ό,τι μπορούν σε κάποια σχολεία. Γεγονός είναι πάντως ότι προκύπτει μία δυσάρεστη κατάσταση και το χειρότερο είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει την ερχόμενη σχολική χρονιά. Το τοπίο είναι θολό», σημειώνει εκπαιδευτικός.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ