Ανησυχεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF μετά την δραπέτευση μωρού λιονταριού, το οποίο τις τελευταίες ημέρες περιπλανιέται στα δάση του Μαυροβουνίου.

«Το λιονταράκι φέρεται να ανήκει σε ιδιώτη ξένο υπήκοο που βρίσκεται στην Μπούντβα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για την εισαγωγή του, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα εισήλθε παράνομα στη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ.

Το WWF επισημαίνει ότι τα λιοντάρια δεν είναι κατοικίδια και ότι κατά την υιοθεσία λιονταριών σε δικαιολογημένες και νόμιμες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις για να διατηρούνται σε ένα χώρο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον.

@AP Photo/Jerome Delay

«Εκτός από τα ηθικά διλήμματα, το πολύ πιο διαδεδομένο πρόβλημα είναι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, μια από τις πιο προσοδοφόρες εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες, σύμφωνα με την Europol, αποφέρουν κέρδη πάνω από 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως παγκοσμίως», πρόσθεσε η WWF σε δήλωση που υπογράφει η Snjezana Malic-Limari από το WWF Adria, αναφέρει το Tanjug.

Το λαθρεμπόριο άγριων ειδών, τονίζουν, έχει καταστροφικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και πολλά είδη βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

«Αν και υπάρχουν πολυάριθμοι νόμοι που ρυθμίζουν τα εγκλήματα κατά των άγριων ειδών, συχνά στην πράξη τέτοιες υποθέσεις περνούν κάτω από το ραντάρ λόγω έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων. Είναι σημαντικό να καθιερωθεί αποτελεσματική και διαρκής συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων, να αυξηθεί ο αριθμός των εμπειρογνωμόνων που θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτού του είδους τα εγκλήματα, αλλά και να εκπαιδευτεί το κοινό για τη σοβαρότητα και τις συνέπειές τους», λένε.

Επισημαίνουν ότι είναι καθήκον όλων, να αναφέρουν νομικές παραβιάσεις στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου, της λαθροθηρίας και της δηλητηρίασης ζώων, που συχνά συνδέονται μεταξύ τους.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτουν, είναι πολύ συχνά οι αγορές-στόχοι και οι περιοχές διέλευσης μεγάλων γατών όπως τα λιοντάρια και οι τίγρεις.

«Εκτός από την εισαγωγή λιονταριών ή νεκρών λιονταριών ως τρόπαια, οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν δρόμους διέλευσης για τη μεταφορά οστών, δοντιών ή νυχιών λιονταριού από την Αφρική στην Ασία, όπου χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική και ως κοσμήματα. «Αν και δεν είναι πάντα στη δημοσιότητα, τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι ασυνήθιστες και το παράνομο εμπόριο περιλαμβάνει τις περισσότερες φορές ελεφαντόδοντο, κέρατα ρινόκερου, αμφίβια όπως χελώνες», ανέφερε η WWF.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Περισσότερα Εδω