Μοιράσου το αρθρο!

Αυξήσεις μισθών 10,5% για δύο χρόνια προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας – Κίνητρο και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Μεγάλη ανακούφιση και ταυτόχρονα οικονομική ανάσα αναμένεται να προσδώσει στους εργαζόμενους της εστίασης η νέα κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε και η οποία προβλέπει αύξηση 10,5% για δύο χρόνια.

Σε μία περίοδο που στην πλειονότητα των κλάδων οι μισθωτοί βρίσκονται για αρκετά χρόνια δίχως σύμβαση εργασίας, στην εστίαση που αποτελεί έναν από τους πολυπληθέστερους «εργοδότες» στην επικράτεια, το προσωπικό αναμένεται να δει επιπλέον χρήματα στην τσέπη, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και ανακοινώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό.

Πανελλαδικά σύμφωνα με την Ομοσπονδία η συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση καλύπτει περίπου 400.000 εργαζόμενους, με την ΠΟΕΕΤ να μιλάει για τη «μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση της χώρας που ανανεώθηκε με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους».

 

Πως διαμορφώνονται οι αυξήσεις

Συγκεκριμένα στη νέα σύμβαση προβλέπεται αύξηση 10,5% για δύο έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024. Επίσης διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης. Δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο, 40ωρο και, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, αν εργαστεί 6η ημέρα, θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και, σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Ακόμη με βάση τη νέα κλαδική σύμβαση προβλέπεται διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.

«Η Ομοσπονδία απέδειξε για άλλη μία φορά πως λειτουργεί με γνώμονα συμφέρον των εργαζομένων. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική. Από τη μεριά μας, θα πράξουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει η ΠΟΕΕΤ στην ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και έφορος στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Θανάσης Παπαδημόπουλος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι επήλθε συμφωνία για μία νέα κλαδική σύμβαση που περιλαμβάνει αυξήσεις, υπογράμμισε όμως ότι θα πρέπει άμεσα να καταστεί υποχρεωτική, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο στους εργοδότες να αμφισβητήσουν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, έτσι όπως αυτά περιγράφονται πλέον στη νέα κλαδική σύμβαση.

Κίνητρο για νέες θέσεις εργασίας

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει και ως κίνητρο, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην εστίαση.

Με τη σεζόν να έχει ξεκινήσει και σε πολλές, ειδικά εποχικές επιχειρήσεις, οι εργοδότες να αναζητούν «χέρια», καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον, η συμφωνία για νέες αυξήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να «ανοίξει» την όρεξη σε νέους, προκειμένου να εξασφαλίσουν εργασία.

Ειδικότερα, η έλλειψη εργατικών χεριών συνιστά ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα τόσο στην εστίαση όσο και στον τουρισμό, που αποτελούν ειδικά το καλοκαίρι τη μεγάλη «βιομηχανία» της χώρας.

 

Θανάσης Παπαδημόπουλος: Η έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα στον εποχιακό κλάδο είναι μεγάλη και έχει αρκετές αιτίες. Ενδεχομένως η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας να λειτουργήσει διαφορετικά

 

«Η έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα στον εποχιακό κλάδο είναι μεγάλη και έχει αρκετές αιτίες. Η βασικότερη αιτία είναι η εποχικότητα του επαγγέλματος. Παλαιότερα, ήταν 7-8 μήνες και τώρα έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Δε βγαίνει ο εποχιακά εργαζόμενος, καθώς σήμερα το εποχιακό επάγγελμα έχει πάει στους 4-5 μήνες. Πώς θα ζήσει ένας εργαζόμενος; Παρά το γεγονός ότι τα εποχιακά επαγγέλματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής, στο παρελθόν εξασφάλιζαν σιγουριά και σταθερότητα. Εάν είχες και καλές απολαβές και κυρίως καλές συνθήκες εργασίας, τότε πραγματικά το απολάμβανες. Σήμερα, οι εργαζόμενοι είναι απλά αριθμοί και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τους εργαζόμενους ως αριθμούς. Υπάρχει υπερεντατικοποίηση της εργασίας που δεν μπορεί ένας εργαζόμενος να αντέξει. Ενδεχομένως η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας να λειτουργήσει διαφορετικά», εκτίμησε ο κ. Παπαδημόπουλος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω