Καθώς οι τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδας λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, υπονομεύοντας τη συνοχή της δυτικής συμμαχίας, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Γενς Στόλτενμπεργκ δείχνουν στην Άγκυρα το τραπέζι του διαλόγου, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να υπενθυμίζει την ύπαρξη μηχανισμού αποκλιμάκωσης προς αποφυγή πιθανού θερμού επεισοδίου.
«Και οι δύο είναι ζωτικής σημασίας σύμμαχοι και φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχουν διαφορές και φυσικά θέλουμε να τους δούμε να λύνουν τις διαφορές τους με εποικοδομητικό τρόπο μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο πολύ σημαντικοί σύμμαχοι. Συμμετέχουν και συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους θα πρέπει να λυθούν δια της διπλωματικής οδού», επανέλαβε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος πρόεδρος εμμένει όμως στην επιθετική ρητορική, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σαφές» το τι εννοεί με τη φράση «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». «Μιλάω τη γλώσσα που καταλαβαίνουν», λέει προκλητικά.
«Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μία, υπάρχουν παραβιάσεις που έχουν κάνει στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ. Από την άλλη η Ελλάδα συνεχίζει να οπλίζει τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Η πατρίδα μας, ο λαός και η κοινωνία δεν πτοούνται από τις απειλές αυτές», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Την ώρα, που ο Τούρκος πρόεδρος ψάχνει δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο Μπάιντεν, απειλεί την Ουάσινγκτον ότι αν δεν λάβει τα αμερικανικά F-16 θα στραφεί σε άλλες αγορές.
«Ελπίζω η Αμερική να μην μας οδηγήσει σε διαφορετικά μονοπάτια σε αυτή τη σχέση, εννοώ με διαφορετικούς δόμους. Διότι δεν είναι μόνο η Αμερική που πουλά πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Τη στάση της Τουρκίας κατήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Φρανσουά Ολάντ.
«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι εντός του ΝΑΤΟ υπάρχει ένα μέλος που απειλεί ένα άλλο μέλος», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.
Η Ελλάδα είναι ο πλέον αξιόπιστος παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη.
«Εάν θέλουμε έναν αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος ψάχνει λύσεις στην περιοχή, αυτή είναι η Ελλάδα», ανέφερε ο Τζορτζ Τσούνης.
Λίγες ώρες μετά την περιοδεία Ερντογάν στα Βαλκανια, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε από το Βελιγράδι την ανησυχία του για την επιρροή αναθεωρητικών δυνάμεων στην περιοχή.
Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος
Συνάντηση με Μπάιντεν επιδιώκει ο Ερντογάν – Σιγή ιχθύος από τον Λευκό Οίκο
Tο περιβάλλον του Ερντογάν πιέζει για συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν είτε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε λίγες ημέρες στην Νέα Υόρκη είτε στην Ουάσιγκτον λίγο αργότερα. Από τον Λευκό Οίκο λένε ότι σε σχέση με την Νέα Υόρκη δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο, ενώ γενικότερα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και για μια επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.
Οι Τούρκοι σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν ακόμη περισσότερο από τότε που έγινε η επίσκεψη Μητσοτάκη, όμως αναλυτές εδώ στην αμερικανική πρωτεύουσα σχολιάζουν ότι ακόμη και αν συναντηθούν δεν θα αλλάξει κάτι ριζικά ούτε σε σχέση με τα F-16 ούτε σε κάτι άλλο, διότι ο ολοένα και πιο σφιχτός εναγκαλισμός του Ερντογάν με τον Πούτιν έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτός ο εκνευρισμός αποτυπώνεται και σε μια σειρά δηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τα δικά μας. Τόσο για την αυξανόμενη σκληρή ρητορική την οποία χαρακτήρισαν ιδιαιτέρως αντιπαραγωγική όσο και για τους S-300 για τους οποίους είπαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους S-400 και ούτε δημιουργούν κίνδυνο κυρώσεων στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό επίσης είναι ότι οι Αμερικανοί κρατούν σαφέστατες αποστάσεις από όσα διακινεί η Άγκυρα περί κλειδώματος τουρκικών F-16 από τους S-300, και αυτό παρά τις συνεχείς προσπάθειες των Τούρκων δημοσιογράφων εδώ στην Ουάσινγκτον να αποσπάσουν μια δήλωση υιοθέτησης, στήριξης η καταδίκης.
ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη