Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την μεταγραφή του Ματέους Βιτάλ και το sports.ert.gr επιχειρεί να φέρει στο «φως» αγωνιστικά και μη στοιχεία του Βραζιλιάνου εξτρέμ.

Του Βασίλη Αγριτάκη.

Μετά από 3,5 χρόνια στην Κορίνθιανς και συνολικά έξι στην Βραζιλία, ο 23χρονος μεσοεπιθετικός αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε συμφωνία για μονοετή δανεισμό ενώ έβαλε και οψιόν τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του παίκτη. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Βιτάλ βγαίνει από την χώρα του, για αυτό και το προσωπικό στοίχημα είναι τεράστιο.

Θέλοντας να «αλιεύσουμε» όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται για τον ποδοσφαιριστή, επικοινωνήσαμε με τον Λούκας Μπαρέιρος. Ο δημοσιογράφος του IG Esporte, όντας ρεπόρτερ της Κορίνθιανς, είναι μάλλον ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μιλήσει για τον Ματέους Βιτάλ.

Η αγαπημένη του πλευρά, τα κοινά στοιχεία με τον Βιγιαφάνιες και ο… Ρόμπεν.

Ξεκινώντας την ανάλυση των αγωνιστικών του χαρακτηριστικών το Νο1 στοιχείο αφορά την πλευρά που του αρέσει να αγωνίζεται. «Είναι ένας ταλαντούχος μέσος και του αρέσει να “πατάει” στην αριστερή πλευρά του γηπέδου» είπε ο Μπαρέιρος και η πρώτη σκέψη ήταν ο… Λούκας Βιγιαφάνιες. Βλέπετε, ο Αργεντινός εξτρέμ του Παναθηναϊκού αρέσκεται στο να αγωνίζεται στην ίδια πλευρά, με τις ομοιότητες να μην σταματούν εκεί. Ο Βιτάλ έχει την ικανότητα να αγωνιστεί και στην θέση «10», όμως δεν του αρέσει η… πολυκοσμία στον χώρο του κέντρου.

Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αγωνιστεί σε αυτή τη θέση. Για την ακρίβεια, κατά την διάρκεια της θητείας του στην Κορίνθιανς, είχε παίξει τουλάχιστον μια φορά σε κάθε θέση μπροστά, αριστερά ή δεξιά από τα κεντρικά χαφ. Αριστερός μέσος, αριστερός εξτρέμ, δεξιός μέσος, δεξιός εξτρέμ, «10», δεύτερος επιθετικός και… σέντερ φορ!

Η «σπεσιαλιτέ» του στο χορτάρι, θυμίζει τον Άριεν Ρόμπεν. Για την ακρίβεια είναι ολόιδια, απλώς από την αντίθετη πλευρά και με το αντίθετο πόδι.  «Η χαρακτηριστική του ενέργεια είναι το να πάρει την μπάλα στο αριστερό άκρο, να “κόψει” κεντρικά ντριμπλάροντας και να τελειώσει την φάση. Έχει πετύχει πολλά γκολ με αυτόν τον τρόπο» μας είπε ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος.

Η σεζόν που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς τελείωσε λόγω… τραυματισμού.

Έχοντας δαπανήσει κάτι παραπάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει από την Βάσκο Ντα Γκάμα το 2018, η Κορίνθιανς είχε εξαρχής μεγάλα σχέδια για τον ίδιο. Εκείνη την χρονιά ήταν ένας εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών στην κατάκτηση του 29ου πρωταθλήματος της ομάδας.

Το 2020 ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικός για τα πλάνα του προπονητή Βάγκνερ Μαντσίνι. Ήταν εξαιρετικός στην αρχή της σεζόν, όμως ένας τραυματισμός και αρκετές ανακατατάξεις τα άλλαξαν όλα. «Στο ξεκίνημα της σεζόν ήταν πολύ σημαντικός για την Κορίνθιανς, έφτασε σε σημείο να είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας εκείνη την περίοδο. Μετά όμως δυστυχώς αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού και αναγκάστηκε να κάνει αρθροσκόπηση στο δεξί γόνατο. Μετά από 40 ημέρες που επέστρεψε είχε χάσει την θέση του στην ενδεκάδα, ειδικότερα χάρη στις αφίξεις των Τζουλιάνο και Ρενάτο Αουγούστο». Στο μεσοδιάστημα είχε αλλάξει και ο προπονητής με τον Σιλβίνιο να αναλαμβάνει τον πάγκο της ομάδας.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στο να έχει πλέον διαφορετικό «στάτους» του στην ομάδα. Από «ενδεκαδάτος» που ήταν μεταφέρθηκε στον πάγκο. Δεν «κόλλησε» ποτέ με τον νέο κόουτς και παρότι πήρε κάποιες ευκαιρίες έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό. Κάπως έτσι άρχισε να… ψάχνεται. Η ιδέα της Ευρώπης πάντα του άρεσε όμως ποτέ δεν «τόλμησε» να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι. Για όλα υπάρχει πρώτη φορά.

Η αρθροσκόπηση τον Μάρτιο και το… ανύπαρκτο ιστορικό τραυματισμών.

Θέλοντας να έχουμε μια πλήρη εικόνα για τον παίκτη δεν γινόταν να μην ψάξουμε και κάποια εξωαγωνιστικά θέματα. Το βασικότερο όλων είναι αυτό των τραυματισμών. Παραπάνω, ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην αρθροσκόπηση που έκανε στο δεξί του γόνατο τον Μάρτιο. Θα έπρεπε να υπάρχει ανησυχία επ’ αυτού; Σύμφωνα με τον Μπαρείρος όχι. «Δεν είχε κάποιον άλλο σοβαρό τραυματισμό. Δεν τον θυμάμαι καν να τραυματίζεται βασικά. Στα 3,5 χρόνια που βρίσκεται στην Κορίνθιανς αντιμετώπισε μονάχα αυτό το πρόβλημα στο γόνατο που τον άφησε εκτός για 40 ημέρες, τίποτα άλλο».

Με λίγο ψάξιμο βρίσκει κανείς εύκολα ότι ισχύει αυτό που μας είπε ο δημοσιογράφος της IG Esporte, αλλά επίσης και ένα άλλο, πολύ ενδιαφέρον, στοιχείο. Το μοναδικό χρονικό διάστημα που ο Βιτάλ δεν ήταν διαθέσιμος για την ομάδα του ήταν τον Νοέμβριο του 2020 όταν και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Όταν πρόκειται για 3,5 χρόνια τότε αναμφίβολα το στατιστικό είναι εντυπωσιακό. Άλλωστε, το να μην υπάρχει μεγάλο ιστορικό τραυματισμών είναι «must» για να δώσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το «Ok» για μια μεταγραφή.

«Μπορεί να ξεχωρίσει στην Ευρώπη και να αποδειχθεί εξαιρετική ενίσχυση για τον Παναθηναϊκό»

Για το τέλος έμεινε η προσωπική γνώμη του Λούκας Μπαρέιρος. «Με βάση τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά και το γεγονός ότι είναι μικρός ηλικιακά πιστεύω πως μπορεί να ξεχωρίσει στην Ευρώπη. Ειδικά αν προσαρμοστεί γρήγορα στην ατμόσφαιρα και τον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού θα είναι μια πολύ καλή μεταγραφή» είπε.

Η αλήθεια είναι πως στην Βραζιλία δεν αμφισβητούν τις ικανότητες του 23χρονου. Οι συγκυρίες του έδωσαν την ευκαιρία να αλλάξει ήπειρο για το «τριφύλλι». Θα τεστάρει ο ίδιος τον εαυτό του και αν δεν τα καταφέρει θα μπορεί απλώς να γυρίσει στο ασφαλές περιβάλλον της Κορίνθιανς.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω