Χωρίς μεγάλες συμφωνίες, αλλά με θετικό πρόσημο όπως αποτιμούν οι ίδιοι, ήταν η συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιρ Πούτιν στη Γενεύη.
Έπειτα από δυόμιση ώρες καθαρού χρόνου συνομιλιών, οι δύο ηγέτες περιέγραψαν την πρώτη επαφή τους ως ρεαλιστική, παρά φιλική. Συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές των δύο χωρών στα καθήκοντά τους και “να ξεκινήσουν προσεχώς τον Στρατηγικό Διάλογο Σταθερότητας, για μία σχέση σταθερή και προβλέψιμη που θα μειώνει τον κίνδυνο ένοπλης σύρραξης και την απειλή πυρηνικού πολέμου”, όπως επισημαίνεται στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε.
Ωστόσο, στις κόκκινες γραμμές -και παρά την αυστηρότατη προειδοποίηση Μπάιντεν να μην παραβιαστούν- ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδειξε διάθεση συμβιβασμού, τουλάχιστον όχι δημόσια. Απέρριψε τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων και αποποιήθηκε τις ευθύνες για μία σειρά από κυβερνοεπιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ότι ήθελε να μεταφέρει τις θέσεις του στον κ. Πούτιν με ακρίβεια χωρίς παρερμηνείες και δεύτερες αναγνώσεις και ότι η ατζέντα που του μετέφερε δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας αλλά είναι υπέρ του αμερικανικού λαού.
Ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι η πρόθεση του είναι να δημιουργήσει μια σχέση προβλεψιμότητας και στρατηγικής σταθερότητας «για το καλό του κόσμου». Μια σχέση, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε, η οποία θα μειώνει τον κίνδυνο ένοπλης σύρραξης και πυρηνικού πολέμου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι ο κ. Πούτιν «με μια τόσο επιβαρυμένη οικονομία το τελευταίο που θέλει είναι ένας ψυχρός πόλεμος».
Στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων ανέφερε ότι παρέδωσε στον ομόλογο του μια λίστα 16 στόχων και υποδομών που θα πρέπει να προστατεύονται από τέτοιου είδους ενέργειες, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες στον κυβερνοχώρο τις γνωρίζει καλά ο κ. Πούτιν” και συνεπώς θα υπάρχουν συνέπειες σε περίπτωση παραβίασης.
Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.
Ο Ρώσος πρόεδρος, έκρινε ότι αυτή η πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του ήταν εποικοδομητική, «χωρίς εχθρότητα», αλλά δεν ανακοίνωσε κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Ο 68χρονος Πούτιν, ο πρώτος που μίλησε στους δημοσιογράφους, είπε ότι η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και άμεση», υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για διαγωνισμό. «Σε πολλά θέματα οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν, αλλά οι δύο πλευρές έδειξαν μια επιθυμία να καταλάβουν η μία την άλλη και να αναζητήσουν μέσα για την προσέγγιση των θέσεών τους», πρόσθεσε.
Μοναδική ένδειξη μιας πιθανής αποκλιμάκωσης, ο Πούτιν είπε ότι συμφώνησε με τον Μπάιντεν να επιστρέψουν στις πρωτεύουσες οι πρεσβευτές που είχαν ανακληθεί για διαβουλεύσεις νωρίτερα φέτος. Έκρινε επίσης ότι είναι πιθανή μια «συμβιβαστική λύση» για ανταλλαγή κρατουμένων.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι Ρωσία και ΗΠΑ φέρουν ευθύνη για την πυρηνική σταθερότητα και θα ξεκινήσουν συνομιλίες για πιθανές αλλαγές στη συνθήκη New START (Νέα Συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών όπλων) η ισχύς της οποίας πρόσφατα παρατάθηκε.Η συνάντηση κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν εξελίχθηκε «περίπου όπως αναμέναμε», όμως όλα θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί από ρωσικής πλευράς της αντιπροσωπείας που θα διεξάγει συνομιλίες για τη «στρατηγική σταθερότητα» με τις ΗΠΑ, όπως αποφάσισαν οι δύο ηγέτες και ενημέρωσαν με κοινή τους διακήρυξη.
Οι δύο χώρες αναμένεται να ορίσουν τις ημερομηνίες της πρώτης συνάντησης των αντιπροσωπειών και αυτό «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι ζήτημα εβδομάδων, όχι μηνών». Όπως εξήγησε ο κ. Ριαμπκόφ στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, η Μόσχα είναι ικανοποιημένη επειδή «κατορθώσαμε να καταγραφεί στο χαρτί η πρόθεση να αρχίσουμε επικεντρωμένο και ενεργητικό διάλογο στο πεδίο αυτό». Όσο για το σχήμα και την ημερήσια διάταξη των θεμάτων που θα συζητηθούν, η ρωσική πλευρά ευελπιστεί αρκετά γρήγορα «να διαμορφωθεί μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους», σημείωσε ο κ. Ριαμπκόφ, εκτιμώντας ότι «η σύγκλιση των προσεγγίσεων Ρωσίας και ΗΠΑ στον τομέα αυτό δεν θα είναι απλή υπόθεση, θα χρειαστούν ανώτερα διπλωματικά μαθηματικά, αλλά είμαστε έτοιμοι να λύσουμε το πρόβλημα».
Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP