Το Έργο με τον τίτλο “Μουσικές Νότες και Μαθηματική Γνώση – Noteledge”, που συντονίζει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2, ολοκλήρωσε τις δραστηριότητές του με μια ιδιαίτερα όμορφη εκδήλωση διάχυσης στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας, την ημέρα της γιορτής της εκπαίδευσης και γιορτής των τριών Ιεραρχών, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024.
Ήταν παρόντα μέλη όλων των εταίρων της σύμπραξης, Μαθηματική Εταιρεία Ελλάδας – Ε.Μ.Ε., Καλλιτεχνικό Σχολείο – Liceul De Arte “Dimitrie Cuclin” και Οργανισμός Νεολαίας – A.T.I.C. από το ιστορικό Galați της Ρουμανίας, αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου Λαρισαίων –ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Αστικής Ανάπτυξης κ. Ανδριτσόπουλος Ανδρέας, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αγορίτσας Χρήστος, καθώς και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ζιάκα Βασιλική.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Ζέρβας Νικόλαος, ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους, με την ευκαιρία της γιορτής των τριών Ιεραρχών, των προστατών της Εκπαίδευσης και των Ελληνικών Γραμμάτων, ημέρα άμεσα συνδεδεμένη με την εκπαιδευτική καινοτομία που χαρακτηρίζει το πρόγραμμα Erasmus+, δείχνοντας το δρόμο για την διεύρυνση των οριζόντων μέσα από την Παιδεία.
Μέλη της Μαθηματικής Εταιρείας Ελλάδας – Ε.Μ.Ε., οι οποίοι συμμετείχαν στην διακρατική επιμορφωτική δράση του έργου το καλοκαίρι του 2023 στο Galați της Ρουμανίας, παρακολούθησαν την εκδήλωση μαζί και με τους μαθητές, τιμώντας τους καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς και των δύο σχολείων, οι οποίοι συμμετείχαν στην ορχήστρα συνοδεύοντας την χορωδία των μαθητών.
Η εκδήλωση ακολούθησε το κλίμα της ημέρας, όπου μουσικές εκτελέσεις παραδοσιακών μουσικών κομματιών από την Ρουμανία, με την χρήση παραδοσιακών μουσικών οργάνων, γέμισαν το κατάμεστο αμφιθέατρο.
Ο ήχος από το όμποε της Simona Holiartoc έκλεισε την εκδήλωση, αποδίδοντας τον ήχο του γνωστού άρρητου αριθμού π, ο πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία και του οποίου τα πρώτα 50 δεκαδικά ψηφία είναι: 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 και για τον οποίο χρησιμοποιείται η προσέγγιση π ≈ 3,14, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την στενή σχέση των δύο παγκόσμιων γλωσσών, της μουσικής και των μαθηματικών.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις