Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου (University of Edinburgh) υπογράφηκε την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022, στο γραφείο του Πρύτανη κ. Zήση Μαμούρη στη Λάρισα.

Το μνημόνιο αυτό ξεκίνησε αρχικά ως μια συνεργασία ανάμεσα στην Εθνική Ερευνητική Υποδομή Συνθετικής Βιολογίας OMIC-Engine, η οποία συντονίζεται από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και το Edinburgh Genome Foundry, μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές υποδομές συνθετικής βιολογίας που βρίσκεται στο Εδιμβούργο και αποτελεί τμήμα του εκεί Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, όμως, με βάση την εκατέρωθεν εκτίμηση της ποιότητας των Ιδρυμάτων και με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας, το μνημόνιο αυτό αναβαθμίστηκε ώστε να περιλαμβάνει όλες τις δομές και των δύο Πανεπιστημίων.

Στόχος του μνημονίου είναι η προώθηση κοινών δράσεων, όπως έρευνα υψηλών προδιαγραφών, προώθηση της διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας και αμοιβαία εκμετάλλευση γνώσης, εμπειρίας και εμπειρογνωμοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, περιοχές κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν:

· Συνεργασία των συμμετεχόντων φορέων για ερευνητικά προγράμματα, κοινοπραξίες, εκμετάλλευση ερευνητικών προϊόντων.

· Ενθάρρυνση και υποστήριξη της κινητικότητας του προσωπικού και των ερευνητών των συμμετεχόντων φορέων.

· Συμφωνίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

· Ενίσχυση των υποδομών και δράσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

· Διευκόλυνση και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά).

Κατά την υπογραφή του μνημονίου, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρευρέθησαν ο πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας κ. Κατερίνα Μούτου, ο Ερευνητικός Υπεύθυνος της OMIC-Engine κ. Κώστας Ματθιόπουλος και εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ο Διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων κ. Tilo Kunath και ο Διευθυντής του Edinburgh Genome Foundry κ. Ρέννος Φραγκούδης.

«Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανοίγει ο δρόμος για μια ευρύτατη συνεργασία ανάμεσα στα δυο Ιδρύματα, καθώς και για την αποτελεσματικότερη διασύνδεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα του κόσμου» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από τη μεριά του, ο κ. Kunath δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην εκπαίδευση και την έρευνα και σε προοπτικές εμπορικής εκμετάλλευσης της έρευνας. Ξεκινάμε με συνεργασίες στους τομείς της συνθετικής βιολογίας και της μηχανικής, με σχέδια να επεκταθούμε στην κτηνιατρική, τη βιολογία υδάτινων οικοσυστημάτων και τις επιστήμες φυτών. Το Μνημόνιο Συνεργασίας καλύπτει όλους τους κλάδους των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και της Θεσσαλίας και προσβλέπω στην επέκταση της συνεργασίας σε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 1984 με διοικητική έδρα στο Βόλο και πανεπιστημιακές μονάδες στον Βόλο, Λάρισα, Λαμία, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα, στο οποίο σήμερα φοιτούν περισσότεροι από 44.400 προπτυχιακοί και 5.700 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες, ενώ στελεχώνεται από 844 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και 427 μέλη διοικητικού προσωπικού.

Το ΠΘ επιδεικνύει σταθερό ενδιαφέρον για την επιστημονική έρευνα υψηλής ποιότητας, θεωρώντας την ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση προς την κοινωνία της γνώσης. Στόχοι της ερευνητικής του πολιτικής είναι η αναγνώριση και ενίσχυση της καινοτομίας και αριστείας, η αύξηση της ερευνητικής εξωστρέφειας, η στόχευση στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, η στήριξη των αναπτυξιακών δυναμικών της χώρας και η προαγωγή κοινωνικά ωφέλιμης γνώσης.

Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ιδρύθηκε το 1583 και πρόσφατα κατετάγη 16ο στην κατάταξη QS World University rankings (2022). Είναι ένα Πανεπιστήμιο με εστίαση στην υψηλής ποιότητας έρευνα, με πάνω από 40.000 φοιτητές. Είναι ένα πραγματικά διεθνές πανεπιστήμιο στο οποίο πάνω από 44% των φοιτητών και 29% του προσωπικού προέρχονται από χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έχει δεσμευτεί να δημιουργεί καινοτόμες διεθνείς συνεργασίες ώστε να προσφέρει εξαιρετική διδασκαλία και έρευνα με αμοιβαία επωφελής αντίκτυπο για όλα τα μέρη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω