Τον δρόμο για το ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας έλαβε η περίπλοκη υπόθεση του ελλείμματος στις σχολικές επιτροπές του Δήμου Τεμπών. Περίπλοκη, καθώς από την περίοδο που διερευνήθηκε η υπόθεση, μέχρι και την περίοδο που καταγγέλθηκε στη Δικαιοσύνη, το αδίκημα μεταβλήθηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα, λόγω μείωσης του ελλείμματος, ενώ λόγω μερικής παραγραφής, το αποτέλεσμα είναι να βρεθούνε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μόνο οι διαχειριστές της νεότερης περιόδου.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2018 από τον προηγούμενο δήμαρχο Τεμπών, Κων. Κολλάτο ο οποίος ζήτησε από ορκωτό λογιστή να εξετάσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Σχολικών Επιτροπών την 31η Δεκεμβρίου 2018, με τον έλεγχο να επεκτείνεται στην περίοδο από το 2012 έως το 2018. Οι ελεγκτές, με την έκθεσή τους το 2021, διαπίστωσαν όντως έλλειμμα που συνολικά ξεπερνά τις 120.000 ευρώ (αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα), αλλά με την αναμορφωμένη πως προς τα ποσά επιστολή (σ.σ. με αφορμή συνοδευτικά έγγραφα) τον περασμένο Αύγουστο, του ορκωτού ελεγκτή προς τον νυν δήμαρχο Γ. Μανώλη το έλλειμμα μειώνεται περίπου στις 110.000 ευρώ και το αδίκημα μετατρέπεται σε πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ έχοντας παρέλθει και η πενταετία, τίθεται εν μέρει στο αρχείο λόγω παραγραφής .

Το δικονομικό έναυσμα για τον σχηματισμό της δικογραφίας, δίνεται όταν παραμονές των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Μανώλης, για λόγους που έχει εξηγήσει αρ μοδίως, καταθέτει αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, στην εκπνοή της παραγραφής του αδικήματος.

ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΡΙΩΝ

Σημειώνεται πως για την περίοδο 2013 – 2018 δεν συντάχθηκαν απολογισμοί και από τον αρχικό έλεγχο του Ορκωτό λογιστή προκύπτει ότι το ταμειακό έλλειμμα στην πρωτοβάθμια επιτροπή ανέρχεται 72.862,65 ευ ρώ, ενώ για τη δευτεροβάθμια ανέρχεται σε 64.422,13 ευρώ. Μετά την αποκρυστάλλωση του ελλείμματος (προσκόμιση στοιχείων, τι

μολόγια κλπ), το ταμειακό έλλειμμα διαμορφώνεται σε 50.486,44 ευρώ, για την επιτροπή της πρωτοβάθμιας και σε 64.422,12 ευρώ για την επιτροπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έλλειμμα με βάση το οποίο παραπέμπονται οι τρεις και δη, μια υπάλληλος του Δήμου Τεμπών, αλλά και δυο εκπαιδευτικοί – μέλη των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίοι θήτευσαν τα τελευταία χρόνια της ελεγχθεί σας περιόδου.

Με αφορμή τη μήνυση του κ. Μανώλη, διατάσσεται προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της οποίας – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, γιατί ενώ ο έλεγχος περαιώθηκε το 2021, η υπόθεση καταγγέλθηκε στη Δικαιοσύνη το 2023. Στο πλαίσιο αυτό, μετά και τις καταθέσεις μετ λών των Σχολικών Επιτροπών – μεσούσης της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών – με το αδίκημα της υπεξαίρεσης κατ εξακολούθηση, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών παραπέμπει μια υπάλληλο του Δήμου Τεμπών, αλλά και δυο εκπαιδευτικούς – μέλη των Σχολικών Επιτροπών οι οποίοι θήτευσαν τα τελευταία χρόνια της ελεγχθείσας περιόδου.

Δηλαδή λόγω παραγραφής, εκτιμάται πως η υπόθεση θα αρχειοθετηθεί για το σκέλος της πρώτης περιόδου του ελέγχου και όσοι τυχόν φέρονται να εμπλέκονται δεν θα παραπεμφθούν τελικά, σε αντίθεση με τους τρεις που θήτευσαν την τελευταία περίοδο, που θα βρεθούν κατηγορούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, όποτε προσδιοριστεί η δίκη.

ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Σημειώνεται πως ο κ. Μανώλης ζήτησε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, τη διερεύνηση των όσων ανέφερε με την μήνυση του, στις 10 Αυγούστου 2023: «την απόδοση των όποιων ποινικών ευθυνών και την ποινική δίωξη παντός εν γένει υπεύθυνου για την τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων και παραλείψεων».

Ο δήμαρχος Τεμπών, σημειώνει εισαγωγικά πως μεταξύ των Ν.Π.Δ.Δ. βρίσκονται και οι δυο Σχολικές Επιτροπές, όπως συγχωνεύθηκαν (ν. 3852/2010) και αφορούν σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία Συκουρίου,

Πουρναρίου, Όσσας, Καλοχωρίου, Μακρυχωρίου, Ελάτειας, Παραποτάμου, Γόννων, Καλλιπεύκης, Πυργετού, Αιγάνης και Αμπελακίων και Γυμνασίων και Λυκείων Συκουρίου, Γόννων, Πυργετού και Μακρυχωρίου. Προσθέτοντας στη μηνυτήρια αναφορά του, ότι: «στα πλαίσια της διενεργηθείσας επαλήθευσης των οικονομικών δεδομένων, άλλως πιστοποίησης των Ταμειακών Διαθεσίμων της «Σχολικής Επιτροπής Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Τεμπών» και της «Σχολικής Επιτροπής Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Τεμπών» της 31.12.2018, οι διενεργήσαντες αυτές ορκωτοί ελεγκτές συνέταξαν τις από 13.12.2021 και 06.12.2021 εκθέσεις τους, αντίστοιχα». Οι εκθέσεις ετέθησαν υπόψη του κ. Μανώλη, ο οποίος εξηγεί τα περί πόρων των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Τεμπών, οι οποίες «δεν διαθέτουν πάγια περιουσιακά στοιχεία, τηρούν δε απλογραφικά βιβλία Εσόδων – Εξόδων».

Για να τονίσει πως «τα οικονομικά στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη προκειμένου να προσδιοριστούν τα ταμειακά υπόλοιπα της 31.12.2018 των ως άνω Σχολικών Επιτροπών, αφορούν τα έτη 2012 έως και 2018. Πιο συγκεκριμένα, για τον διενεργηθέντα έλεγχο ελήφθησαν υπόψη: α) ο απολογισμός του έτους 2012, καθώς για τις χρήσεις των υπόλοιπων ετών δεν επιδείχθηκαν εγκρίσεις των αντίστοιχων απολογισμών, β) οι επιχορηγήσεις του Δήμου Τεμπών για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως και 31.12.2018, σε σχέση με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των Σχολικών Επιτροπών, γ) οι επιχορηγήσεις που έλαβαν από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως και 31.12.2018 και πάλι σε σχέση με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των Σχολικών Επιτροπών, δ) τα ποσά που έλαβε από τρίτους για μισθώματα η «Σχολική Επιτροπή Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Τεμπών» το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως και 31.12.2018 και ε) τα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως αυτών».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

«Με βάση τα συμπεράσματα του ελέγχου» καταλήγει ο κ. Μανώλης στη μήνυσή του, «διαπιστώθηκε διαφορά μεταξύ των υπολοίπων των ταμειακών διαθεσίμων, με βάση τα δεδομένα της καταγραφής, για τη χρήση του ελεγχόμενου χρονικού διαστήματος από 01.01.2013 έως και 31.12.2018 και του συνόλου των διαθεσίμων των λογαριασμών όψεως (σύνολο extrait 31.12.2018) των Σχολικών Επιτροπών, η οποία για τη μεν «Σχολική Επιτροπή Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμου Τεμπών» ανέρχεται στο ποσό (έλλειμμα) των 72.862,65 ευρώ, για τη δε «Σχολική Επιτροπή Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Τεμπών» ανέρχεται στο ποσό (έλλειμμα) των 64.422,13 ευρώ. Πέραν των ανωτέρω, στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των Σχολικών Επιτροπών επισημάνθηκαν κινήσεις, οι οποίες αφορούν επιταγές που εκδόθηκαν στο όνομα συγκεκριμένου προσώπου καθώς και μεταφορές ποσών προς προσωπικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων. Κατόπιν των ανωτέρω διαπιστώσεων του ελέγχου, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τα άμεσα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Παρά το γεγονός ότι δόθηκε ο αιτούμενος, εύλογος χρόνος, προκειμένου οι άμεσα εμπλεκόμενοι να συλλέξουν στοιχεία για να δώσουν απαντήσεις και να τεκμηριώσουν τις όποιες θέσεις τους, δεν έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις και δεν συνεισέφεραν στοιχεία προς ουσιώδη αντίκρουση των συμπερασμάτων του ελέγχου. Λόγω της σοβαρότητας των ευρημάτων και διαπιστώσεων του ως άνω ελέγχου, και επειδή οι ενέργειες και παραλείψεις και η εν γένει συμπεριφορά των εμπλεκόμενων προσώπων, τυγχάνουν ερευνητές για τυχόν διάπραξη ποινικώς κολάσιμων αδικημάτων, θέτω στη διάθεσή σας το σύνολο των στοιχείων του ως άνω ελέγχου», καταλήγει η μήνυση του δημάρχου Τεμπών.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω