Για περίπου έναν μήνα όλος ο πλανήτης κινήθηκε σε ρυθμούς Μουντιάλ, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της χρονιάς κατάφερε να κρατήσει εκατομμύρια κόσμου ανά τον πλανήτη μπροστά στους δέκτες της τηλεόρασης, ενώ κάποιοι τυχεροί είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όλη αυτή την… μουντιαλική τρέλα από κοντά.
Μια Λαρισαία είχε την ευκαιρία και την τύχη να το ζήσει όλο και μάλιστα όχι απλά ως μια επισκέπτρια ή φίλαθλος, αλλά ως κάτοικος και εργαζόμενη στην Ντόχα την τελευταία δεκαετία.
Συνέντευξη στην Αθανασία Παύλου
Η Ζωή Μωραΐτη κατέχει μια νευραλγική θέση ως μάνατζερ σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και βραβευμένα εστιατόρια της πρωτεύουσας του Κατάρ, ιδιοκτησίας ενός σεΐχη της χώρας. Οι μισοί από τους επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του πλανήτη που βρέθηκαν στο Κατάρ πριν μερικές εβδομάδες για το Μουντιάλ πέρασαν για φαγητό, μπρέκφαστ ή μπραντς από το εν λόγω κατάστημα εστίασης, το «Twisted Olive» και φυσικά η Ζωή είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους ζώντας από μέσα όλο τον παλμό της μεγάλης αυτής ποδοσφαιρικής γιορτής.
Φυσικά γευμάτισαν εκεί αρκετοί Έλληνες εκ των οποίων και γνωστοί αθλητικογράφοι απεσταλμένοι, αλλά και διάσημοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Μαροκινός Σοφιάν Αμραμπάτ και όλοι τους είχαν να μοιραστούν από μια ιστορία με την φιλόξενη Λαρισαία μάνατζερ που έχει καταφέρει να κερδίσει Καταριανούς και επισκέπτες με την ευγενική της φυσιογνωμία.
Η Ζωή μας μεταφέρει στο κλίμα του Μουντιάλ όπως το έζησε για έναν ολόκληρο μήνα το Κατάρ που για χρόνια περίμενε αυτή την στιγμή…
Ζωή, πως βίωσες την «τρέλα» του Μουντιάλ στην Ντόχα;
‘Όταν πρωτοήρθα στο Κατάρ, σχεδόν 10 χρόνια πριν, είχα πει ότι όταν θα γίνει το Μουντιάλ του 2022, εγώ θα το δώ από την τηλεόραση και θα είμαι κάπου στην Ελλάδα.
Λάθος! Δεν περίμενα ότι θα έχω αυτή την μοναδική εμπειρία. Εμπειρία ζωής θα την χαρακτήριζα. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο υποδεχόμαστε τεράστιο αριθμό τουριστών, το Κατάρ όμως δεν είχε ποτέ τουρίστες. Είναι μία πολύ μικρή χώρα, πολύ πλούσια χώρα, χωρίς τουρισμό. Έχει μόλις 2 αεροδρόμια…
Σχεδόν δύο μήνες πριν την τελετή έναρξης αρχίσαμε να αισθανόμαστε οτί η μέρα πλησιάζει.
Στο εστιατόριο οι πελάτες, Καταριανοί και μη, είχανε σαν μοναδικό θέμα το μουντιάλ, πόσα εισητηρια αγοράσανε και ποιους αγώνες θα δούνε.
Πώς ήταν το κλίμα στην πόλη;
Η πόλη ντύθηκε «μουντιαλικά», σημαίες παντού, οι πανύψηλοι πυργοι είχανε φώτογραφίες ποδοσφαιριστών, το μετρό οργανώθηκε έτσι ώστε να μπορείς πολύ εύκολα και γρήγορα να βρεθείς σε οποιοδήποτε γήπεδο.
Φιλοξενήθηκαν project όπως ARCADIA και DAYDREAM… με τεράστια ονόματα της μουσικής σκηνής να δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση στον ήδη ανεβασμένο ρυθμό.
Ξαφνικά η Ντόχα γέμισε δημοσιoγράφους, ανθρώπους της FIFA, εθελοντές, έξτρα προσωπικό για τα ξενοδοχεία και φυσικά τους φιλάθλους. Το Κατάρ γέμισε χρώμα, παλμό, χαμόγελα, φωνές, μουσικές, καθημερινά πυροτεχνήματα. Ένα ατελείωτο πάρτι… χωρίς την απαραίτητη παρουσία αλκοόλ. Και όμως έγινε…
Στο εστιατόριο, πως το βιώσατε, πόσος κόσμος «παρέλαζε» καθημερινά;
Ένα θα σου πώ , φαντάσου καλοκαίρι στην Ελλαδά όταν βουλιάζουν τα νησιά από τουρίστες… και φαντάσου δεκαπενταύγουστο στην Έλλαδα σε πανηγύρι… Εμείς δουλεύαμε όλοι χωρίς ρεπό, το μαγαζί δεν άδειαζε παρά μόνο όταν ξεκινούσαν οι αγώνες. Στο μαγαζί φίλαθλοι από τις όμαδες που παίζανε αντίπαλες, ανταλλάσσανε πειράγματα μεταξύ τους. Θυμάμαι την ήμερα που έπαιζε η Αργεντινή με την Σαουδικη Αραβία, οι Σαουδάραβες λέγανε στους Αργεντινους να τους λυπηθούν και να τους αφήσουν να βάλουν ένα γκόλ… Εκείνη την ημέρα η Αργεντινη έχασε από την Σαουδική Αραβια 1-2.
Τον παλμό τον έζησαν και οι Καταριανοί ή μόνο οι επισκέπτες;
Όλοι! Οι Καταριάνοι αγόρασαν τον μεγαλύτερο αριθμό εισητηρίων!
Η Φιλοξενία τους ήταν απίστευτη! Βοηθούσαν τους τουρίστες να βάλουν την παραδοσιακή αμφίεση… Οι περισσότεροι καθόταν σε θέσεις μαζί με τους υπόλοιπους φιλάθλους στα γήπεδα. Θυμήθηκα αυτό για τα άδεια γήπεδα που λέγανε …το θομπ … έτσι λέγεται το ρούχο των Καταριανών επείδη έιναι λεύκο φαινόταν λες και η θέση ήταν άδεια… δεν ήταν όμως.
Πόσες εθνικότητες πέρασαν από το μαγαζί και ποιες οι εντυπώσεις σου;
Ειδικα τις πρώτες δύο εβδομάδες είχα φιλάθλους και από τις 32 χώρες. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως είχα πόλλες οικογένειες, πατέραδες με τους γιους τους που ταξίδεψαν από Μεξικό ή Αμερική να δουν τους αγώνες. Όλοι ντυμένοι με τα μπλουζάκια της ομάδας τους και ακόμα και βαμένοι στο πρόσωπο στα ανάλογα χρώματα.
Όταν ημουνα μικρή θυμάμαι να πήγαινουμε στο Ακαζαρ με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου να δούμε την ΑΕΛ. Σταματησαμε όταν οι φωτοβολίδες έγιναν επικίνδυνες.
Ποιοι φίλαθλοι ήταν οι πιο παθιασμένοι;
Μεξικό!!! Οι άνθρωποι ζούνε για το ποδόσφαιρο σου λέω! Με πάνω από 50.000 Μεξικανούς γέμισε το Κατάρ. Γνώρισα έναν που πούλησε ένα οικόπεδο που είχε για να έρθει στο Μουντιάλ 2022! Είχε αγοράσει εισιτήρια για να δει πάνω από 20 αγώνες.
Υπήρχαν Έλληνες και δη Λαρισαίοι που βρέθηκαν εκεί;
Έλληνες ήρθαν πολλοί για δουλειά, δημοσιογράφοι όπως ο Αντώνης Καρπετόπουλος που τα είπαμε και από κοντά, οι BETARADES, o Θοδωρής Ρίγανης και ο Αριστοτέλης Σαββιδης.
Επίσης Task Force στα εστιατόρια ήρθαν πολλά παιδιά που δουλευουν στην Μυκονο και στη Κρητη.
Πολλοι έλληνες ήταν στην όμαδα της FIFA στο όργανωτικό κομμάτι, άνθρωποι που έχουν εμπειρια στα sport event.
Από Λαρισαιους το No1 της όλης διοργάνωσης του Καταρ είναι ο Σάκης Μπατσίλας …τι άλλο να πω, αισθάνθηκα τιμή πραγματικά…
Είχες την ευκαιρία να συναντηθείς με κάποιον διάσημο ποδοσφαιριστή;
Ναι! Τυχαία στο μαγαζί ήρθε ο Sofyan Amrabat το 4 της ομάδας του Μαρόκου… Μου έκανε εντύπωση πόσο απλός και προσιτός ήταν με τον κόσμο, οι όποιοι του ζητούσαν φωτογραφίες. Ευγενέστατος και εξαιρετικά συμπαθής.
Τα σχόλια των φιλάθλων για το Κατάρ, ήταν τα καλύτερα.
Τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ασφάλεια που ένιωσαν στη χώρα. Πολλοί όταν έμαθαν ότι στο Κατάρ δεν ύπάρχει φορολογία μου κάνανε διάφορες ερωτήσεις για την αγορά εργασίας και τις συνθήκες, τους μισθούς. Τους δόθηκε η ευκαιρία να δούνε το Κατάρ και να εκτιμήσουν αυτό που ζούμε και εμείς αυτά τα χρόνια.
Αν με ρωτάς πως αισθάνομαι για την επιτυχία του Μουντιαλ 2022, θα σου πω περήφανη.
Ένιωσα λιγάκι σαν τους Ολυμπιακούς του 2004… τότε που όλοι φουσκώναμε από υπερηφάνεια χωρίς να ξέρουμε το μέλλον… Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, εδώ υπάρχει σχεδιασμός και μελλοντικό πλάνο…
Ζωή, σε ευχαριστώ πολύ
Εγώ ευχαριστώ!
Δείτε το απολαυστικό βίντεο της συνάντησης στο Κατάρ της Ζωής Μωραϊτη με τους BETARADES:
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις