Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με πρωτοβουλία της Γραμ της ΚΟ και Βουλευτή Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, σε μια σειρά κρίσιμων υπουργείων, επερωτώντας και εγκαλώντας τις ηγεσίες τους για τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες που άφησαν ανοχύρωτη τη Θεσσαλία, μπροστά στις καταστροφές που προκάλεσαν οι θεομηνίες “Daniel” και “Elias”.
Παράλληλα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν πως σχεδόν δύο μήνες μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα, η περιοχή εξακολουθεί να υποφέρει από την απουσία ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου για την ανασυγκρότησή της, παρότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι μόνο μια ειδικά συγκροτημένη για αυτόν το σκοπό «Task Force» θα μπορούσε να φέρει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Επιπλέον δε, σημειώνουν πως αυτή η κομβική παράλειψη γίνεται ακόμη εμφανέστερη από τα ανεπαρκή, μη στοχευμένα, όσο και καθυστερημένα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν ανακοινωθεί, όπως άλλωστε έχει συμβεί την τελευταία 4ετία και σε άλλες φυσικές καταστροφές και θεομηνίες (πυρκαγιές του 2021 σε Β. Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική, «Ιανό», «Μήδεια» κ.α.).
Στο πλαίσιο της προφανούς κυβερνητικής ανεπάρκειας, οι επερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εγκαλούν την κυβέρνηση και ζητούν από τους υπουργούς της να έρθουν και να απαντήσουν στη Βουλή για μια σειρά ζητημάτων, που μεταξύ άλλων, αφορούν:
-την ελλιπή προετοιμασία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας Daniel και τη διαχείριση των συνεπειών της.
-τη μη λήψη προληπτικών μέτρων, ώστε να λειτουργήσει ικανοποιητικά η γραμμή 112 και ο μηχανισμός εκκένωσης που υιοθετήθηκε μετά την κακοκαιρία του Ιανού.
-την ελλιπή προστασία των πληγέντων κατοίκων της Θεσσαλίας από υγειονομικούς κινδύνους, όπως η αύξηση λεπτοσπείρωσης, γαστρεντερίτιδας και πολλών άλλων λοιμωδών νοσημάτων, λόγω των νεκρών ζώων και των μολυσμένων, λιμναζόντων υδάτων, όπως και για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των εδαφών.
-την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα, όσο αναφορά τις επιμετρήσεις τώρα και μετά την απομάκρυνση των φερτών υλικών λάσπης.
-τα ελλιπή μέτρα, τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αστέγων, όπως π.χ. η επίταξη ξενοδοχείων και ο οδικός χάρτης για τις κατοικίες που καταστράφηκαν.
-την απαράδεκτα αργή καταγραφή των ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων από τον, κατά κοινή ομολογία, υποστελεχωμένο ΕΛΓΑ στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που είδαν την παραγωγή και το ζωικό τους κεφάλαιο αντίστοιχα να καταστρέφονται σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα.
-την έλλειψη σχεδίου αποκατάστασης και επαναλειτουργίας των μεταποιητικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές.
-την καθυστέρηση εκπόνησης ειδικού σχεδιασμού διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, κρίσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων από τους ΟΤΑ α’ βαθμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, μετά την εκδήλωση του φαινομένου του «Ιανού» όπως ορίζει ο ν.4662/2020.
-τη μη αξιοποίηση των χαρτών πλημμυρικού κινδύνου στην περιοχή της Θεσσαλίας που καταρτίστηκαν το 2017 και για το αν κρίθηκε σκόπιμη η επικαιροποίηση τους μετά από τον Ιανό.
-τη μη αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου που καταστράφηκε σε πολλά σημεία του με αποτέλεσμα τη διακοπή των δρομολογίων.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις