Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τιμήθηκε φέτος η επέτειος των 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Λάρισας από τη Γερμανική κατοχή (23 Οκτωβρίου 1944).

Το πρωί της Τετάρτης φορείς, μαθητές, αλλά και πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης, από όπου συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου ξεκίνησε η μετακίνηση προς το Ηρώο Πεσόντων, στο λόφο του Φρουρίου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση κι αργότερα ομιλία από την πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Γαρυφαλλιά Καρυστιανού – Γκολφινοπούλου. Ακόμη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος και έγινε κατάθεση στεφάνων.

«Η σημερινή ημέρα δεν είναι απλώς μια ημερομηνία. Είναι μια σημαντική ημέρα που μας παραπέμπει στο παρελθόν και μας κατευθύνει στο μέλλον, για να οδηγήσουμε τη Λάρισα εκεί όπου όλοι μας επιθυμούμε, να την κάνουμε κέντρο αγροτικής ανάπτυξης της χώρας. Σκοπός της Κυβέρνησης, να ανατάξει την αγροτική οικονομία στη Λάρισα ώστε να γίνει πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα» δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας.

«Σήμερα είναι ημέρα γιορτής, μνήμης και τιμής για τη Λάρισα. Τιμούμε τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν ενάντια στους κατακτητές, φέρνοντας τη λύτρωση της λευτεριάς και της ελπίδας στις γενιές που ακολούθησαν.

Στη συλλογική συνείδηση της πόλης, η 23η Οκτωβρίου του 1944, σηματοδοτεί τη νίκη ενάντια στις δυνάμεις της κατοχής, του φασισμού και του σκοταδισμού, χάρη στην αντίσταση και τις θυσίες των προγόνων μας, αλλά και μια κορυφαία στιγμή ενότητας του λαού.

Αναδεικνύει την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ανοικτός δρόμος για τις δυνάμεις του φασισμού, της βίας και του ολοκληρωτισμού.

Σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Λάρισας, στεκόμαστε με δέος, συγκίνηση και σεβασμό μπροστά σε αυτούς, που πάλεψαν για την εθνική μας ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ειρήνη» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος.

 

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω