Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία

Με το βλέμμα στραμμένο στην επούλωση των πληγών και τη στήριξη των πολιτών μετά τις καταστροφικές πλημμύρες προχωράει προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές της επόμενης Κυριακής η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Κώστα Αγοραστό, Ελένη Καραγιάννη. Η δημοσιογραφική της ιδιότητα την έχει κρατήσει σε μόνιμη βάση στις επάλξεις, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις αδυναμίες των περιοχών της Θεσσαλίας από άκρη σε άκρη με την ίδια να θέτει πολύ υψηλά τον πήχη της επόμενης ημέρας.

Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι κάλπες στήνονται σε μία εβδομάδα

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές συμπίπτουν χρονικά με μια ανυπολόγιστη

καταστροφή στη Θεσσαλία.

Πόσο έχει αλλάξει αυτότους όρους διεξαγωγής της εκλογικής αναμέτρησης

και κατ‘ επέκταση την πολιτική ατζέντα και το διακύβευμα των προσεχών εκλογών;

Αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές για τη Θεσσαλία θα είναι τελείως διαφορετικές από όσες έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι κάτι ανάλογο.

Πρωταρχικό μέλημα όλων εμάς, που συμμετέχουμε σε αυτές τις εκλογές από τον ρόλο του υποψηφίου, πρέπει να είναι πρώτα να επουλώσουμε τις πληγές, να βοηθήσουμε όπως και όσο μπορεί ο καθένας μας τους συνανθρώπους μας να σταθούν όρθιοι μέσα σε αυτό το πρωτοφανές γεγονός και από την βοήθεια που προσφέρουμε σε εκείνους να μείνουμε όρθιοι κι εμείς, καθώς αντιμετωπίζουμε ακριβώς τα ίδια προβλήματα.

Να τρέξουμε, όχι για να μαζέψουμε σταυρούς, αλλά να δώσουμε βοήθεια, λύσεις, ελπίδα. Να μην το βάλουμε κάτω να προχωρήσουμε και τελικά να τα καταφέρουμε.

Ετσι, μέσα από αυτόν τον αγώνα με την δύσκολη καθημερινότητα βαδίζουμε στον λασπωμένο δρόμο προς τις αυτοδιοίκητες εκλογές. Κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν μας, αλλά αλίμονο αν στη ζωή αυτή είμαστε μόνο για τα εύκολα!

Το γεγονός ότι οι κάλπες έρχονται λίγο μετά από τα πρωτόγνωρα σε ένταση φυσικά φαινόμενα, υπογραμμίζει την σημασία που έχει για την περιφέρεια το κομμάτι της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης.

Εχουν ήδη γίνει σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και πάνω από 60 και μεγάλης έκτασης καθαρισμοί ρεμάτων.

Παράλληλα, έχει βελτιωθεί πολύ η ανταπόκριση του μηχανισμού σε τέτοια φαινόμενα.

Ομως οι τελευταίες καταστροφές μας οδηγούν να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά σε αυτή τη μάχη με τις φυσικές καταστροφές. Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους που μπορούν να είναι ενεργοί στην πρώτη γραμμή δίπλα στους πολίτες, με όρεξη για δουλειά, με γνώση της καθημερινότητας και κοινωνική ενσυναίσθηση, να ανταποκρίνονται άμεσα ώστε να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις νέες πολιτικές.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε την επόμενη φορά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο. Όλοι μαζί, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες.

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο όπου περιοδεύετε;

Απελπισία και θυμό κάποιες φορές, και είναι απόλυτα λογικό ειδικά για όσους είδαν τη ζωή τους να βουλιάζει μέσα σε ένα βραδύ στα λασπόνερα.

Ο κόσμος ανησυχεί για το παρόν και το μέλλον του και έχει την ανάγκη να εκφράσει την αγωνία του και να εισακουστεί.

Καταλαβαίνουμε στην πλειοψηφία μας πως όλο αυτό που ζήσαμε ήταν έξω από κάθε πρόβλεψη αλλά ο κόσμος έχει ανάγκη άμεσες λύσεις.

Εχει απαιτήσεις και προσδοκίες από την περιφέρεια που εμπιστεύεται και σε αυτές τις προσδοκίες καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι.

 

Ως δημοσιογράφος έχετε μάθει να ακούτε τα προβλήματα των πολιτών

Σας έχει βοηθήσει αυτό στη συγκεκριμένη συγκυρία;

Η δουλειά μας απαιτεί να είμαστε πολύ κοντά στους πολίτες, να ακούμε τα προβλήματα του κόσμου. Εκπαιδευόμαστε να είμαστε η φωνή των πολιτών, να τους εκπροσωπούμε και θα τους υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους.

Οπως καταλαβαίνεις, το πρώτο σκέλος με έχει βοηθήσει στη δεδομένη συγκυρία να έχω πρωτογενή γνώση όλων όσων συμβαίνουν και το δεύτερο θα βοηθήσει τους πολίτες αν με εμπιστευτούν να τους εκπροσωπήσω.

 

Ποιά κατά την εκτίμησή σας είναι τα θέματα που θα πρέπει η νέα

περιφερειακή αρχή να εστιάσει περισσότερο κατά τη νέα τετραετία;

Τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα αλλά και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού ουσιαστικά οδηγούν την ατζέντα στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας και στα νέα δεδομένα που ζήσαμε!

Ο καθορισμός και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις.

Πρώτα και πάνω από όλα, η αποκατάσταση της Θεσσαλίας και των κατοίκων της με έργα ανθεκτικότητας για το μέλλον.

Και τέλος, με την γυναικεία οπτική και την ευαισθησία της μητέρας τριών παιδιών εστιάζω στα ανθρωποκεντρικά προγράμματα δομών και δράσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ισότιμη ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Δυστυχώς με όλο αυτό που ζήσαμε μένει έξω ένα πολύ μεγάλο κομμάτι έργων που έχουν γίνει και δεν αναδείχθηκαν όσο έπρεπε λόγω των καταστροφικών καιρικών φαινομένων.

Ενδεικτικά θα αναφέρω, στη Θεσσαλία, την τελευταία δύσκολη δεκαετία έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 375.125 έργα, δράσεις, επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ.

Επειδή έχω μάθει από πολύ μικρή να παλεύω στα δύσκολα είναι για μένα μεγάλη πρόκληση να μπω και να προσφέρω την γνώση και την εμπειρία μου για την καλυτέρευση των συνθηκών των Θεσσαλών.

Πιστεύω ακράδαντα πως με κοινό όραμα και πίστη στις δυνατότητες των ανθρώπων της, η Θεσσαλία μπορεί να προχωρήσει ξανά μπροστά.

Περισσότερα Εδω