Η σχέση της Μαρίας Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες ιστορίες αγάπης του 20ού αιώνα. Ένας έρωτας γεμάτος πάθος, δύναμη και αντιθέσεις, που συνδέθηκε για πάντα με τη λάμψη της τέχνης και την ισχύ του χρήματος και αναβιώνει ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες με την ταινία Maria, με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί

Η γνωριμία που άλλαξε τα πάντα

Η Μαρία Κάλλας γνώρισε τον Αριστοτέλη Ωνάση το 1957 σε μια δεξίωση γεμάτη λάμψη. Ήταν και οι δύο ήδη καταξιωμένοι στον χώρο τους, εκείνη ως η απόλυτη πριμαντόνα της όπερας κι εκείνος ως ο απόλυτος κυρίαρχος της ναυτιλίας. Αν  και οι δύο ήταν παντρεμένοι, η έλξη ήταν άμεση και ακαταμάχητη. Ο Ωνάσης γοητεύτηκε από την επιβλητική παρουσία και την αυθεντικότητα της Κάλλας, ενώ εκείνη εντυπωσιάστηκε από τον δυναμισμό και τη γενναιοδωρία του.

Το ξεκίνημα της σχέσης

Το καλοκαίρι του 1959, η Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης ταξίδεψαν μαζί στην περίφημη θαλαμηγό του, “Χριστίνα”. Αυτό το ταξίδι, στο οποίο συμμετείχαν διάσημες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ήταν το σημείο καμπής για τη σχέση τους. Μέσα στην πολυτέλεια και την απομόνωση του Αιγαίου, ο έρωτάς τους άνθισε. Εκεί η Κάλλας ένιωσε για πρώτη φορά ελεύθερη από τους περιορισμούς της καριέρας και του γάμου της με τον Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι.

Η θυσία της Μαρίας Κάλλας

Η Μαρία Κάλλας, γνωστή για τη σκληρή της πειθαρχία και την αφοσίωσή της στην τέχνη, πήρε την τολμηρή απόφαση να μειώσει τις επαγγελματικές της εμφανίσεις για να είναι κοντά στον Ωνάση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό το διάστημα της αποχής από την όπερα επηρέασε την καριέρα της ανεπανόρθωτα. Ωστόσο, η ίδια φαινόταν αποφασισμένη να ζήσει έναν έρωτα πέρα από τα όρια, αψηφώντας τη γνώμη του κόσμου και των συνεργατών της.

Πάθος και αντιθέσεις

Η σχέση της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση δεν ήταν εύκολη. Ο Ωνάσης, γνωστός για τις επιχειρηματικές του φιλοδοξίες και την αδυναμία του στις όμορφες γυναίκες, είχε έναν τρόπο ζωής που συχνά συγκρουόταν με την ευαισθησία και την καλλιτεχνική φύση της Κάλλας. Ωστόσο, παρά τις διαφορές τους, η αγάπη τους ήταν βαθιά και φλογερή.  Η Μαρία Κάλλας, γνωστή για τη σκληρή της πειθαρχία και την αφοσίωσή της στην τέχνη, πήρε την τολμηρή απόφαση να μειώσει τις επαγγελματικές της εμφανίσεις για να είναι κοντά στον Ωνάση. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό το διάστημα της αποχής από την όπερα επηρέασε την καριέρα της ανεπανόρθωτα. Ωστόσο, η ίδια φαινόταν αποφασισμένη να ζήσει έναν έρωτα πέρα από τα όρια, αψηφώντας τη γνώμη του κόσμου και των συνεργατών της.

Η Κάλλας θυσίασε πολλά για να είναι δίπλα του. Όμως, η απόφασή του να παντρευτεί την Τζάκι Κένεντι το 1968 υπήρξε η μεγαλύτερη πληγή για εκείνη, πληγώνοντας την ανεπανόρθωτα.

Η σχέση τους και τα σκάνδαλα

Ο δεσμός τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής. Ο Ωνάσης, ένας άνδρας με πολλές κατακτήσεις, δεν σταματούσε να τροφοδοτεί τις φήμες με τις συμπεριφορές του. Λέγεται ότι δεν ήταν πάντα πιστός, γεγονός που πλήγωνε βαθιά την Κάλλας, η οποία, παρά την αγάπη της για εκείνον, ζούσε συνεχώς στη σκιά της ανασφάλειας.

Το αναπόφευκτο τέλος

Η Κάλλας δεν ξεπέρασε ποτέ την προδοσία του Ωνάση για τον γάμο με την Τζάκι. Παρά το γεγονός ότι οι δυο τους διατήρησαν επαφές μετά τον γάμο του Ωνάση με τη Τζάκι Κένεντι, η σχέση τους δεν επέστρεψε ποτέ στην παλιά της αίγλη.

Ο Ωνάσης πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του παλεύοντας με προβλήματα υγείας, ενώ ο γιος του, Αλέξανδρος, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, γεγονός που τον κατέβαλε ψυχολογικά. Η Κάλλας, από την άλλη, έζησε απομονωμένη στο Παρίσι, υποφέροντας από θλίψη και απογοήτευση. Οι δυο τους δεν έπαψαν ποτέ να έχουν συναισθηματική σύνδεση, αλλά ο χρόνος και οι αποφάσεις τους τους κράτησαν μακριά.

Ο θάνατος του Ωνάση το 1975 άφησε την Κάλλας συγκλονισμένη. Εκείνη, έφυγε από τη ζωή δύο χρόνια αργότερα, αφήνοντας πίσω της μια καριέρα-θρύλο και έναν έρωτα που συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα.

Ένας έρωτας που έγινε μύθος

Η σχέση της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση είναι πολλά περισσότερα από μια ιστορία πάθους. Αντιπροσωπεύει τη σύγκρουση δύο κολοσσιαίων προσωπικοτήτων, τη θυσία για την αγάπη, αλλά και την αδυναμία του ανθρώπου να βρει ισορροπία ανάμεσα στη φιλοδοξία και το συναίσθημα.

Παρά τις δυσκολίες και τις προδοσίες, ο έρωτάς τους παραμένει ζωντανός στις μνήμες, θυμίζοντάς μας ότι οι πιο μεγάλοι έρωτες δεν είναι πάντα οι τέλειοι, αλλά αυτοί που αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία.

Κείμενο: Ειρήνη Πεϊβάνη

Πηγή φωτογραφιών: Getty

Περισσότερα Εδω