Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Μ. Ανατολή, ενώ όλες οι ειρηνευτικές προσπάθειες καθίστανται μάταιες. Οι περίπου έξι ώρες ηρεμίας στη διάρκεια της νύχτας έδωσαν τη θέση τους σε νέες εχθροπραξίες και αιματηρές συμπλοκές.
Στα σύνορα με τη Γάζα, δύο εργάτες από την Ταϊλάνδη έχασαν τη ζωή τους από ρουκέτα.
Στη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ είχε ανοίξει προσωρινά ανθρωπιστικό διάδρομο προς την αποκλεισμένη Γάζα, όμως έκλεισε μετά τις νέες συγκρούσεις.
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει πως το πλήγμα που έχει δεχτεί η Χαμάς είναι τεράστιο.
“Έλαβα ενημέρωση από τις πολλές επιθέσεις μας εναντίον της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, έχουν λάβει πλήγματα που δεν περίμεναν και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πήγαν πίσω πολλά χρόνια” είπε ο πρόεδρος του Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε με αεροπορικές επιδρομές εγκαταστάσεις με όπλα της Χαμάς, αλλά και υπόγεια τούνελ.
Οι συγκρούσεις μαίνονται και στη Δυτική Όχθη, με τον ισραηλινό στρατό να κάνει χρήση δακρυγόνων και πραγματικών πυρών.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν βγει στους δρόμους καθώς κήρυξαν μέρα απεργίας.
Στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ διαδηλωτές επιχείρησαν να περάσουν την Πύλη της Δαμασκού, με τους Ισραηλινούς να τους απωθούν με δακρυγόνα και αύρες νερού.
Επεισόδια και στο προάστιο Σεΐχ Τζαρά, το νέο σημείο τριβής για τους εποικισμούς του Ισραήλ.
Ανοίγει ακόμη περισσότερο και το μέτωπο με το Λίβανο. Στις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από εκεί, το Ισραήλ απάντησε με πυρά. Ενώ και στα σύνορα με την Ιορδανία, Ισραηλινοί στρατιώτες εξουδετέρωσαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Πάνω από 450 κτήρια στη Γάζα έχουν καταστραφεί, μεταξύ τους έξι νοσοκομεία, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Υπολογίζουν πως οι εκτοπισμένοι από τη Γάζα ξεπερνούν τις 50.000.
Η Αίγυπτος στέλνει 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας και η Γερμανία θα δώσει 40 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.
Πρωτοβουλία της Αθήνας για κατάπαυση του πυρός
Το ελληνικό θεμέλιο στη δημιουργία της διπλωματικής γέφυρας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης για την οποία έχει σημάνει παγκόσμια κινητοποίηση, έβαλε ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην καρδιά της κρίσης και αφού καταδίκασε τα τυφλά πυραυλικά χτυπήματα της Χαμάς, έδωσε το διπλωματικό σάλπισμα: για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, επείγουσας ανάληψης πρωτοβουλιών και επίλυσης του ζητήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
O επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, δηλώνοντας το ενδιαφέρον της Αθήνας για ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού, ενώ εξέθεσε και στην έκτακτη συνάντηση των ευρωπαίων διπλωμάτων τον υπομονευτικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ειρηνευτική προσπάθεια.
Έκκληση για κατάπαυση των εχθροπραξιών απευθύνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.
Την οδό της αποκλιμάκωσης υποδεικνύει η Μόσχα.
“Θεωρούμε επιτακτική τη λήξη των εχθροπραξιών και από τις δυο πλευρές και τη δραστική αναζήτηση λύσης στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και φυσικά των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του Διεθνούς Δικαίου”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την ενεργοποίηση συγκεκριμένης δέσμης μέτρων που θα εκτονώσει την ένταση έβαλε ο Εμανουέλ Μακρόν στο επίκεντρο της τριμερούς Γαλλίας, Αιγύπτου και Ιορδανίας.
Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προαναγγέλλει το Βερολίνο στρέφοντας τα βέλη του κατά της Χαμάς.
Την υποστήριξη τους στις πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν μια ταχεία κατάπαυση των εχθροπραξιών, εξέφρασαν η Καγκελάριος Μέρκελ με τον Βασιλιά της Ιορδανίας που επικοινώνησαν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ρόλο “ρυθμιστή” επιδιώκει ο Ερντογάν
Την ώρα που η Μέση Ανατολή φλέγεται, ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί για άλλη μια φορά ρόλο ρυθμιστή σε μια αιματηρή σύγκρουση, προωθώντας την ιδέα μιας ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ κάνει λόγο για σχέδιο συγκρότησης στρατιωτικής δύναμης από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες υπό τουρκική ηγεσία με αποστολή την προστασία της Παλαιστίνης και των Αγίων Τόπων.
Σε αυτές τις βλέψεις προστίθεται η πρόταση του αρχιτέκτονα του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί για συμφωνία Τουρκίας-Παλαιστίνης κατά το πρότυπο του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου που θα καταστούσε την Τουρκία γειτονική χώρα της Παλαιστίνης μέσω θαλάσσης.
Κατά την ισραηλινή εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ μια τέτοια συμφωνία θα έθετε Τουρκία και Ισραήλ σε τροχιά στρατιωτικής σύγκρουσης.
Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα η επίθεση Ερντογάν εναντίον του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί ότι έβαψε τα χέρια του με αίμα λόγω της πώλησης όπλων στο Ισραήλ.
«Κύριε Μπάιντεν, πήρατε το μέρος των Αρμενίων με την αποκαλούμενη “Γενοκτονία των Αρμενίων”. Και τώρα δυστυχώς γράφετε ιστορία με τα ματωμένα σας χέρια, σ’ αυτήν τη δυσανάλογη επίθεση στην Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι γίνονται μάρτυρες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται και στην Αυστρία λόγω της στήριξής της στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ τονίζει ότι το Κοινοβούλιο θα στείλει ένα σκληρό και ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία ψηφίζοντας ένα κείμενο με το οποίο θα ζητά την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Σχετική παρέμβαση έκανε στην Ολομέλεια του Σώματος ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Αποστολή Μ. Ανατολή: Νίκος Μελέτης
Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή, Κλειώ Νικολάου, Λήδα Παπαδοπούλου