Η «Waste Water Treatment» (WWT), ιδρυτής της οποίας είναι ο Νικόλαος Χριστόπουλος, είναι μία επιχείρηση που αναλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση περιβαλλοντικών έργων και εδρεύει στη Λάρισα.

Αναλυτικότερα, εξειδικεύεται σε έργα επεξεργασίας και διαχείρισης πόσιμου νερού, αστικών λυμάτων, βιομηχανικών υγρών, στερεών αποβλήτων και αστικών απορριμμάτων. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Στόχος της είναι να ανταποκρίνονται τα έργα της στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να προάγουν οι συνεργάτες μας τις παραγωγικές διαδικασίες τους, σεβόμενοι το περιβάλλον και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Εκτός από τα έργα μεγάλης δυναμικότητας σε βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, η εταιρεία δίνει έμφαση σε Compact μονάδες επεξεργασίας νερού, οι οποίες είναι κατάλληλες για αστικά λύματα (σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, οικισμούς) και για βιομηχανικά απόβλητα (σε τυροκομεία, σφαγεία, οινοποιεία) και τοποθετούνται σε χώρο που δεν απαιτείται οικονομική άδεια. Μερικά από τα πλεονεκτήματά τους είναι ο υψηλός βαθμός απόδοσης, ο μικρός χώρος εγκατάστασης, η ελάχιστη συντήρηση, η λειτουργία χωρίς οσμές και, τέλος, η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Ούσα πιστοποιημένη με βάση το πρότυπο ISO ΕΝ ISO 9001:2015, η WWT δίνει έμφαση στο να προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα που είναι αξιόπιστα, ασφαλή και χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο ποιότητας.

Σήμερα ο ρυθμός παραγωγής και κατανάλωσης είναι πολύ υψηλός, με αποτέλεσμα να έχουμε ενεργειακά προβλήματα και καταστροφικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία. Στη γραμμική οικονομία παράγουμε, καταναλώνουμε και πετάμε ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να επιτευχθεί μία κυκλική οικονομία, όπου η αξία των προϊόντων και των υλικών να διατηρείται για όσο περισσότερο γίνεται, και να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή των αποβλήτων. Απαιτούνται επομένως λειτουργικά, ασφαλή και υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία θα είναι αποδοτικά και οικονομικά προσιτά, θα διαρκούν περισσότερο και θα είναι σχεδιασμένα για επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση. Κάθε είδους απόβλητο πρέπει να μπορεί να μετατραπεί σε πρώτη ύλη και στην προσπάθεια για μία κυκλική οικονομία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά οι επιχειρήσεις και τα αστικά λύματα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2014).

Οι δήμοι θα μπορούσαν να προωθήσουν την κυκλική οικονομία εφαρμόζοντας δικά τους έργα, αλλά και υποστηρίζοντας έργα που προωθούνται από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Σε οποιαδήποτε από τις δύο αυτές περιπτώσεις, οι δήμοι χρειάζονται εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης για να καλύψουν την επένδυση ή να τη συμπληρώσουν, λόγω των όλο και περισσότερο περιορισμένων δημοσιονομικών πηγών τους. Εκτός από την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις υπάρχουσες πηγές χρηματοδότησης, για τις επενδύσεις της κυκλικής οικονομίας, οι δήμοι συχνά δεν διαθέτουν τις γνώσεις και το κατάλληλο προσωπικό σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης, σχεδιασμού και κατάρτισης προγραμμάτων χρηματοδότησης για έργα κυκλικής οικονομίας (ΚΕΔΕ, Αύγουστος 2018).

Οι περισσότερες βιομηχανικές διεργασίες χρησιμοποιούν νερό, είτε άμεσα (ως μέρος του τελικού προϊόντος ή συνιστώσα της παραγωγικής διαδικασίας) είτε έμμεσα (μέσω της χρήσης ενέργειας που παράγεται από αυτό). Τα μέτρα κυκλικής οικονομίας στον βιομηχανικό τομέα έχουν αντίκτυπο στις προσλήψεις νερού, όπως είναι η ενεργειακή απόδοση, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αποδοτικότητα των υδάτων, η επαναχρησιμοποίηση του νερού, η απομάκρυνση του νερού από τον κύκλο παραγωγής. Επιπλέον, οι βιομηχανίες μπορούν να χρησιμοποιούν υποπροϊόντα από τα δημοτικά συστήματα ύδρευσης τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα απορρίπτονταν στο περιβάλλον (Ellen MacArthur Foundation – EMF & Antea Group – Arup, 2018).

Τα λύματα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές, όπως είναι η γεωργική άρδευση, οι βιομηχανικές διεργασίες και η επαναφόρτιση των υπόγειων υδάτων, ακόμη και για παροχή πόσιμου νερού μετά από προηγμένη επεξεργασία (Shannon, M. et al, 2008). Σε κάθε περίπτωση κρίνεται σκόπιμο να εξεταστούν οι μέθοδοι επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, όπως είναι η διύλιση και η απολύμανση, ώστε να καταστεί εφικτή η επαναχρησιμοποίηση των εκροών και συγκεκριμένα η δευτερογενής χρήση του νερού. Οι εκροές από βιολογικούς καθαρισμούς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για παραγωγή νερού άρδευσης χώρων πρασίνου και δημοτικών αγροτικών γαιών, για τροφοδοσία συστημάτων πυρόσβεσης, για βιομηχανική χρήση σε διάφορες τοπικές βιομηχανικές μονάδες, καθώς και για λιμενική χρήση (όπως είναι π.χ. πλύσιμο σκαφών σε μαρίνες).

Η κυκλική οικονομία βασίζεται στην ιδέα να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων σε περισσότερο βιώσιμες δράσεις. Τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα, αν και δημιουργήθηκαν με σκοπό να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου, με περισσότερα πλεονεκτήματα και πρόσθετη αξία στα προϊόντα, ο κύριος στόχος τους είναι να προστατεύσουν το περιβάλλον, την οικονομία αλλά και την ποιότητα ζωής.

Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε το μότο που κατέχει τη Λαρισινή εταιρεία «Waste Water Treatment» στη καθημερινότητά της, είναι «Αγαπώ την ζωή, Αγαπώ το περιβάλλον».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω