Την άμεση επανέναρξη και επέκταση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 άνω σε φορείς του δημοσίου τομέα ζητά η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας &Κοινωνικής Ασφάλισης, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Όπως υπογραμμίζει η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημειώνει στην ερώτησή της:

«Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω μέσω της ΔΥΠΑ, προσέφερε πολλαπλά, τόσο στην λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Μέσω του προγράμματος, δόθηκε η δυνατότητα σε φορείς του δημοσίου τομέα και δη στην αυτοδιοίκηση να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, με πολύτιμους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς, όπως ενδεικτικά το πράσινο, η καθαριότητα κ.ά. Τούτο μάλιστα εν μέσω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών, οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία στις προσλήψεις, καθώς και το κύμα συνταξιοδότησης των υπαλλήλων χωρίς την αναπλήρωση των θέσεών τους με νέους υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε άνεργους πολίτες ευάλωτης ηλικίας, να εξεύρουν διέξοδο απασχόλησης, στηρίζοντας το εισόδημα και την ψυχολογία τους, αλλά και να συγκεντρώσουν αναγκαία ένσημα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Η πρόσφατη διακοπή του προγράμματος απασχόλησης των ανέργων 55 ετών και άνω από τη ΔΥΠΑ, τη στιγμή που στη συνέχισή του προσέβλεπαν τόσο οι δικαιούχοι φορείς του δημοσίου όσο και οι ωφελούμενοι άνεργοι, ανατρέπει πλήρως τον έως σήμερα προγραμματισμό.

Οι φορείς του δημοσίου και δη η αυτοδιοίκηση, στερούνται από αναγκαίο εργατικό δυναμικό που κάλυπτε σημαντικές αρμοδιότητες, απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ήδη η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της, σημειώνοντας ότι οι Δήμοι μέσω του προγράμματος μπόρεσαν να καλύψουν έστω μέρος των κενών τους και συνεπώς η εύρυθμη λειτουργία τους κινδυνεύει άμεσα και ζητά την επανέναρξη του προγράμματος αλλά και τη ενίσχυσή του με 10.000 επιπλέον θέσεις ωφελουμένων.

Στη Θεσσαλία, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και η ανάγκη για συνέχιση του Προγράμματος εκφράζεται ομόθυμα, ειδικά μετά τις μεγάλες απαιτήσεις στις υπηρεσίες, από τις πλημμύρες και τις μεγάλες καταστροφές.Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει ήδη ζητήσει την άμεση επανέναρξη του προγράμματος στο οποίο η Περιφέρεια συμμετέχει επί σειρά ετών, επιδιώκοντας να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των υπηρεσιών της σε προσωπικό και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, έχοντας μάλιστα ήδη προβλέψει σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό της. Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Λαρισαίων επισημαίνει ότι η διακοπή του προγράμματος ανατρέπει τον σχεδιασμό των Δήμων και την κάλυψη των αναγκών τους με δεδομένη την μεγάλη υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, αλλά και δημιουργεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σε βάρος ανέργων που μένουν και πάλι εκτός απασχόλησης».

Κατόπιν αυτών, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

«Θα προβείτε στην επανέναρξη του Προγράμματος Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 55 άνω σε φορείς του δημόσιου τομέα και αν ναι , με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία; Θα ενισχύσετε το συνολικό Πρόγραμμα με επιπλέον 10.000 θέσεις ωφελουμένων όπως έχουν ζητήσει οι δήμοι της χώρας»;

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω