Στις παρυφές του Ολύμπου, μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λάρισας, βρίσκεται το χωριό Ροδιά. Εκεί, η γεωπόνος Αίγλη Ράπτου έχει ξεκινήσει μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια αναβίωσης του οικογενειακού ελαιώνα που για χρόνια είχε αφεθεί. Με σπουδές στη γεωπονία και μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική τοπίου, η Αίγλη αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο των προγόνων της, αναλαμβάνοντας την πρόκληση να ζωντανέψει τον ελαιώνα και να φροντίσει τα εγκαταλειμμένα βοσκοτόπια που κάποτε φρόντιζαν οι παππούδες της.
Η οικονομική κρίση του 2013 στην Ελλάδα και η εικόνα εγκατάλειψης του ελαιώνα αποτέλεσαν κίνητρο αλλά και πρόκληση για την Αίγλη. Εμπνευσμένη από τις παραδοσιακές πρακτικές και εφοδιασμένη με γνώσεις για τις πιο σύγχρονες γεωπονικές μεθόδους, ξεκίνησε μια επίπονη διαδικασία αναγέννησης. Μαζί με τον σύζυγό της, επίσης γεωπόνο, αφού πρώτα μελέτησαν το έδαφος και τα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, εξέτασαν την κατάσταση των δέντρων και επιχείρησαν ένα ολιστικό και βιώσιμο σχέδιο που συνδύαζε την αποκατάσταση των παλαιών δέντρων καθώς και τη φύτευση νέων.
Ο παλιός ελαιώνας, έκτασης 80 στρεμμάτων, αποτελούταν από την ποικιλία Αμφίσσης. Οι αγριελιές εμβολιάστηκαν με δείγματα από άλλα κοντινά δέντρα για να ημερέψουν, ενώ μερικές αγριελιές παρέμειναν ως έχουν προκειμένου να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα. Η βιολογική καλλιέργεια του ελαιώνα πιστοποιήθηκε από τη ΒΙΟΕΛΛΑΣ, αναγνωρίζοντας την ποιότητα και την αφοσίωση της Αίγλης στη γεωργία.
Ο νέος ελαιώνας έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν 4 χρόνια, με τις ποικιλίες κορωνέικη και αρμπεκίνα, και ακολουθεί το πρότυπο της βιοδυναμικής γεωργίας με πιστοποίηση Demeter®. Πρόκειται για το παλιότερο σύστημα βιολογικής καλλιέργειας με ολιστική, οικολογική και ηθική προσέγγιση που βασίζεται στις επτά βασικές αρχές που έθεσε ο Rudolf Steiner το 1924, δηλαδή γονιμότητα του εδάφους, υγιή φυτά, ευζωία των ζώων, βιοποικιλότητα και ποιότητα των τροφίμων, σε ένα πλαίσιο κοινωνικής και οικολογικής ευθύνης.
Η Αίγλη, με την αφοσίωση και την επιμονή της, έφερε ζωή σε έναν τόπο που είχε σχεδόν ξεχαστεί. Αναζωογονώντας τα υπάρχοντα δέντρα και φυτεύοντας νέα, εξασφάλισε ότι ο ελαιώνας θα συνεχίσει να παράγει για πολλές γενιές ακόμα. «Η γη αυτή καλλιεργούταν από τους παππούδες χωρίς όμως να είναι η κύρια δραστηριότητα. Η επόμενη γενιά δεν ασχολήθηκε οπότε δεν υπήρχε συνέχεια και συνέπεια στην εξέλιξη της καλλιέργειας» εξηγεί η γεωπόνος.
Το βιολογικό κτήμα με παράγει περίπου 10 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, ενώ ο βιοδυναμικός ελαιώνας, λόγω των νεαρών φυτόδεντρων, δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει ικανό καρπό. Όσο δυναμώνουν τα δέντρα, η ΚΟΝΔΕΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα τυποποίησης, έτσι ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας.
Πηγή: cantina.protothema.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις