Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κύρωση Σύμβασης Δωρεάς του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», ρυθμίσεις για την οδοντιατρική κάλυψη των παιδιών καθώς και ρυθμίσεις για τον ΙΦΕΤ, εξέφρασε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου, επί των άρθρων, που είχε διακοπεί την Τετάρτη 25 Γενάρη, λόγω της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει επί της αρχής, καθώς με την κύρωση Συμφωνίας Δωρεάς μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», «δεν έχουμε την αξιοποίηση της δωρεάς για τη βελτίωση δομών αλλά μία ευθεία παρέμβαση ενός ιδιωτικού φορέα στον έλεγχο του περιεχομένου και των κριτηρίων της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων». Στην πράξη, πρόσθεσε, «έχουμε την ανάθεση σε έναν ιδιωτικό φορέα, που έρχεται να αναμορφώσει τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων αλλά και της εκπαίδευσης του προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας».
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τον ΙΦΕΤ, σημείωσε πως με το άρθρο 14 ουσιαστικά μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία που θα ασκεί εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα, στο πλαίσιο των αγορών, που δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον.
Για την τροπολογία που κατέθεσε το υπ. Υγείας σχετικά με τη διάρθρωση του ΕΚΕΠΥ, του φορέα που διεξάγει διαγωνισμούς για τις προμήθειες φαρμάκων, εξέφρασε επίσης την αντίθεση του ΚΚΕ για το γεγονός ότι στοιχεία από τις συμφωνίες για τις τιμές είναι εμπιστευτικά, όπως και στην περίπτωση των εμβολίων. «Πρόκειται για ρύθμιση που υπαγορεύεται απευθείας από τον ανταγωνισμό των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο φάρμακο, αντίστοιχη εμπειρία είχαμε και στις επτασφράγιστες συμφωνίες για τα εμβόλια του κορονοϊού», σημείωσε χαρακτηριστικά, ερωτώντας την κυβέρνηση τι έχουν να κρύψουν αυτές οι συμφωνίες, παρά τη διευκόλυνση των όρων της επιχειρηματικής δράσης των φαρμακοβιομηχανιών, τόνισε.
Η τοποθέτηση του Γ. Λαμπρούλη επί της αρχής του σχεδίου νόμου
Και αυτό το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της Υγείας, που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα και τις υπηρεσίες Υγείας ως κόστος για το κράτος, επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης. Καταγγέλλοντας την ευθεία παρέμβαση ενός ιδιωτικού φορέα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, στον έλεγχο του περιεχομένου και των κριτηρίων της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, σημείωσε ότι παρά τις τραγικές ελλείψεις που καταγράφονται στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει πουθενά ενίσχυση και στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό.
Υπενθύμισε πως η σημερινή άθλια κατάσταση που επικρατεί στην ψυχική υγεία οφείλεται στην πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα με τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που επέφερε μία πανσπερμία δομών (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ), τον κατακερματισμό, την αποσπασματικότητα και την υποβάθμιση τελικά των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όσον αφορά την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου για τη χρηματοδότηση οδοντιατρικών εργασιών σε παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών, υπογράμμισε πως στην πραγματικότητα αποτυπώνεται η πολιτική των ελάχιστων παροχών στο συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για ένα πακέτο θα καλύπτει στοιχειώδεις οδοντιατρικές πράξεις και με το οποίο η κυβέρνηση πετά από πάνω της κάθε ευθύνη για δημόσια δωρεάν οδοντιατρική πρόνοια με μέριμνα του κράτους.
Με αφορμή τα άρθρα για τον ΙΦΕΤ, ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε τις ελλείψεις στα φάρμακα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που τα αντιμετωπίζει ως εμπορεύματα, τονίζοντας πως «ο επίσημος και νόμιμος θεσμός των παράλληλων εξαγωγών, αποτελεί έναν επιπλέον μηχανισμό κερδοφορίας για τις βιομηχανίες, με τραγικές επιπτώσεις για τον λαό μας». Πρόσθεσε πως όσο τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι εμπορεύματα της καπιταλιστικής παραγωγής, μόνιμα κερδισμένοι θα είναι οι βιομήχανοι και οι μόνιμα χαμένοι οι λαοί και οι ανάγκες τους.
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις