Για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης σχεδιασμού, δράσεων και έργων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, καθώς και την οριστική και χωρίς άλλη καθυστέρηση υπέρβαση εκκρεμοτήτων από το παρελθόν, οι οποίες συνδέονται με το θέμα των υδάτων της Θεσσαλίας, ενημέρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Καθηγητής, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Θεοφάνης Γέμτος, ο μηχανικός, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Φώτης Αλεξάκος και ομάδα πολιτών με εμπειρία και πολυετή παρουσία στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΓΕΩΤΕΕ στη Λάρισα. Την ίδια στιγμή, 66 πρόσωπα υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με το υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία και τα έργα στον Αχελώο, παραθέτοντας προτάσεις επίλυσής τους προς την κυβέρνηση.
Μετά τις δραματικές καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου, έντονη ανησυχία επικρατεί στην Θεσσαλία σχετικά με την θωράκιση της απέναντι στην απειλή ακραίων φαινομένων, είτε αυτά αφορούν στις έντονες πλημμύρες είτε στην παρατεταμένη ξηρασία.
Ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως, όχι μόνο απουσιάζουν τα απαραίτητα έργα στην περιοχή (αντιπλημμυρικής προστασίας, αποθεμάτων νερού κλπ.), αλλά ακόμη και σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της πληγωμένης Θεσσαλίας, ενώ απέχουμε κατά πολύ από την διαμόρφωση μιας βιώσιμης μελλοντικής πορείας στην περιοχή και ειδικά σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας, στην επισιτιστική ασφάλεια, στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην εντεινόμενη διάβρωση εδαφών και στην απειλή της ερημοποίησης, στην ανάκτηση και προστασία της βιοποικιλότητας, στην σοβαρή υποβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν όλες και όλους εμάς που υπογράφουμε την παρούσα ανακοίνωση να αναλάβουμε από κοινού μια πρωτοβουλία ώστε να προβληθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα προβλήματα αυτά, να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της χώρας μας και να συμβάλλουμε και εμείς στην δρομολόγηση των αναγκαίων ενεργειών για τα απαραίτητα έργα και δράσεις στην Θεσσαλία.
Με την ανακοίνωση μας αυτή ζητούμε από την κυβέρνηση να αποφασίσει το ταχύτερο σχετικά με το υπό αναθεώρηση Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ), στο οποίο οφείλει να συμπεριληφθούν και οι προτάσεις της αντιπλημμυρικής προστασίας [δηλαδή το ισχύον Σχέδιο Πλημμυρών (ΣΔΚΠ)] και να οριστικοποιήσει όλες τις σχετικές αποφάσεις της (υπόθεση πλημμυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή Κάρλας, χωριά κεντρικής Θεσσαλίας κ.ά.), κάτι που σε συνδυασμό με την επιβεβλημένη αποζημίωση καταστροφών, και την στήριξη των αγροτών – κτηνοτρόφων να προσφέρει προοπτικές ασφάλειας στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό, αλλά και σιγουριά σε εκείνους που προβληματίζονται για την παραμονή τους στον τόπο τους.
Β. Στον διάλογο που αναπτύχθηκε την τελευταία περίοδο διαπιστώθηκε επίσης ότι πολλά και σημαντικά ζητήματα στη Θεσσαλίας συνεχίζουν να
βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ουσιαστικά να «σέρνονται» επί αρκετά χρόνια, χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις και να υλοποιούνται οι αναγκαίες πολιτικές και τα αντίστοιχα έργα.
Σε αυτά προστίθενται πλέον οι ανάγκες νέων έργων και δράσεων για αποκαταστάσεις και ανασυγκρότηση, των οποίων η καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με τις εκκρεμότητες που αναφέραμε, καθιστούν πιο σύνθετη και επιβαρυντική την κατάσταση στη Θεσσαλία και επιτείνουν τις ανησυχίες όλων μας.
Θεωρούμε πως η Θεσσαλία και οι πολίτες της έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τις συνθήκες και τους όρους με βάση τους οποίους θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια στον τόπο τους.
Στις συνθήκες αυτές, εκτός από τις γνωστές αρδευτικές ανάγκες, περιλαμβάνεται και η δημιουργία αποθεμάτων νερού, αφενός για την αντιμετώπιση φαινομένων παρατεταμένης ξηρασίας αφετέρου για την αποκατάσταση υδάτινων οικοσυστημάτων που απειλούνται με καταστροφή από τις υπεραπολήψεις υδάτων και από την δημιουργία και συσσώρευση νέων ελλειμμάτων.
Στην λογική αυτή εντάσσεται και η γνωστή υπόθεση με τα έργα μεταφοράς νερού από Άνω Αχελώο προς το ΥΔΘ, με την κωδική ονομασία «έργα εκτροπής Αχελώου».
Είναι προφανές πως τα έργα αυτά δεν μπορούν εσαεί να παραμένουν στη στάσιμη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Επιπλέον είναι πολύ μεγάλοι οι κίνδυνοι υποσκαφής και κατάρρευσης των εγκαταλειμμένων κατασκευών, ενώ συνεχίζεται η οικολογική καταστροφή στο ποτάμιο οικοσύστημα, το οποίο παραμένει επί αρκετά χρόνια «μπαζωμένο» και κομμένο στα δυο, με κίνδυνο να υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη.
Με την ανακοίνωση που δημοσιοποιούμε, επιδιώκουμε να μην συνεχιστεί η καταστροφική στασιμότητα στην διαχείριση των έργων Αχελώου, καθώς και η χωρίς νόημα από εδώ και στο εξής αντιπαράθεση «υπέρ ή κατά της εκτροπής». Κρίνουμε ότι πρέπει πλέον να ληφθεί μια απόφαση που θα θέτει τέρμα στην τεράστια αυτή εκκρεμότητα.
Είναι βέβαιο πως αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στο καλό γενικά της περιοχής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη
δρομολόγησης βιώσιμων λύσεων ανασυγκρότησης στην Θεσσαλία. Άλλωστε, με βάση την όποια επιλογή που θα υπάρξει από την κυβέρνηση, θα καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός κα η εφαρμογή για τη Θεσσαλία πολιτικής στη γεωργία, στο είδος των καλλιεργειών, στο είδος των τεχνικών έργων που θα υλοποιηθούν στο μέλλον και στην προστασία των οικοσυστημάτων.
Οφείλουμε συνεπώς όλοι και όλες να εργασθούμε υπεύθυνα ώστε να δοθεί ένα τέλος στην εκκρεμότητα των έργων Αχελώου.
Όσοι υπογράφουμε την παρούσα ανακοίνωση έχουμε κατά καιρούς εκφράσει μέχρι και εντελώς αντίθετες απόψεις στα παραπάνω επίδικα θέματα και έχουμε αρκετές φορές βρεθεί «απέναντι» στην διαμάχη που επί τόσα χρόνια εξελίσσεται σχετικά με τη «εκτροπή Αχελώου».
Παρόλα αυτά, όλοι και όλες πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει πως δεν είναι αποδεκτό να συντηρούνται τέτοιες διχαστικές καταστάσεις σε μια κοινωνία, η οποία μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή δίνει δύσκολο αγώνα για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών, των κατεστραμμένων υποδομών, την παραμονή των ανθρώπων στον τόπο τους.
Οφείλει συνεπώς και η κυβέρνηση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, μέσα από δημοκρατικές και αδιαμφισβήτητες διαδικασίες, να δώσει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Ελπίζουμε πως με τον ίδιο τρόπο θα διαχειριστούν αυτή την υπόθεση και τα κόμματα, οι τοπικές κοινωνίες, οι διάφορες οργανώσεις και οι υπεύθυνοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
Γι’ αυτό ζητούμε να εισαχθεί άμεσα στη Βουλή το θέμα των εγκαταλειμμένων έργων Αχελώου, με στόχο μια οριστική απόφαση.
Γ. Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης αυτής αποτελεί το πρώτο βήμα της για την αποδοχή των αιτημάτων μας από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί με την ανάρτηση της ανακοίνωσης αυτής σε πολλά μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο κ.ο.κ., με στόχο την μαζική υποστήριξη της και την συνυπογραφή από πολίτες σε όλη τη χώρα.
Θα επιδιώξουμε επίσης, σε συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και επιτροπές που μας στηρίζουν (επιμελητήρια, επιστημονικές οργανώσεις, Ε.Δ.Υ.ΘΕ κλπ.), η ανακοίνωση μας να αποσταλεί ή/και να παραδοθεί στην κυβέρνηση, στα πολιτικά κόμματα, στους φορείς Αυτοδιοίκησης και σε πολλές οργανώσεις της χώρας.
Ελπίζουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική με την στήριξη των ΜΜΕ, γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Δείτε βίντεο:
Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις