Τα προβλήματα των πλημμυροπαθών του χωριού Σωτηρίου καθώς και της ευρύτερης περιοχής των παρακαρλίων συζητήθηκαν στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο, στη Λάρισα, έπειτα από επερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας κ. Τάσου Τσιαπλέ.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Σωτηρίου κ. Βασίλης Ντελόπουλος περιέγραψε τον μόνιμο κίνδυνο πλημμύρας λόγω των ομβρίων υδάτων, για την αποτροπή της οποίας είναι αναγκαία η δημιουργία αποστραγγιστικού χάνδακα, που ωστόσο έγινε ποτιστικός, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις γύρω εκτάσεις και το ίδιο το χωριό.
Απαντώντας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε πως ήδη έχει συζητήσει το θέμα με αντιπροσωπεία των κατοίκων και πως το έργο έχει ήδη δρομολογηθεί και μέσω του προϋπολογισμού, από κοινού με τις τεχνικές υπηρεσίες.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέχρι στιγμής έργα στην εν λόγω περιοχή έδωσε η χωρική αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κα Μαρία Γαλλιού. Όπως σημείωσε, έχουν υλοποιηθεί άμεσες επεμβάσεις στο υδατόρεμα Γκουσμπασανιώτη, στην Τοπική Κοινότητα Χάλκης, σε Πλατύκαμπο και Μελισσοχώρι του Δήμου Κιλελέρ. Εργασίες που αφορούσαν καθαρισμούς, αποκατάσταση αναχωμάτων, ρεμάτων και κατασκευή συρματοκιβωτίων. Ακόμη, προσέθεσε πως επεμβάσεις έγιναν στο Τοπικό Οδικό Δίκτυο Σωτηρίου και Αρμενίου.
Συνολικά «το κόστος των άμεσων αποκαταστάσεων σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας προϋπολογίζεται στο ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ. Στο υπουργείο υποβλήθηκαν μελέτες αποκαταστάσεων για την Π.Ε. Λάρισας αρχικού συνολικού ποσού 61 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να εγκριθεί χρηματοδότηση 6 εκατομμυρίων».
Αναφορικά με την απομάκρυνση των νερών γύρω από την Κάρλα, η κα Γαλλιού τόνισε πως «γίνεται με φυσικό τρόπο καθώς τεχνικά δεν υφίσταται εφικτή λύση καθολικής απομάκρυνσης των υδάτων, αφού μόνη διέξοδος αυτών είναι μέσω της σήραγγας προς Παγασητικό. Η περιφέρεια προσπαθεί να βρει τεχνική λύση για την άντληση των υδάτων από την περιοχή των Καναλίων, καθώς η εν λόγω περιοχή είναι αποκομμένη και δεν αποστραγγίζεται από τη σήραγγα εκτόνωσης».
«Στη συγκεκριμένη μελέτη της Κάρλας προβλέπεται η κατασκευή αναχωμάτων για την προστασία του Σωτηρίου από τα νερά της τάφρου, ενώ η αποστράγγιση προβλέπεται να γίνεται μέσω αντιοστασίου.»
Επίσης, η κα αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως «η αποκαστάσταση των αγροτικών δρόμων δεν εμπίπτει την αρμοδιότητα της περιφέρειας Θεσσαλίας. Πάρα ταύτα για την κάλυψη των έντονων αναγκών η περιφέρεια προχωρά στη σύνταξη προγραμματικών συμβάσεων με τους εκάστοτε δήμου».
Σε απάντησή της για τις αποζημιώσεις ανέφερε πως «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο όσον αφορά το έγκυο κεφάλαιο η αποζημίωση ανέρχεται στο 70% επί της εκτιμώμενης αξίας. Υποχρέωσή μας είναι να εντείνουμε τον διοικητικό έλεγχο προκειμένου η καταβολή να περατωθεί το συντομότερο δυνατό». Τέλος, η κα Γαλλιού είπε πως από το β΄ κύκλο της πρώτης αρωγής έχει περατωθεί το 95%.
Στα ερωτήματα του κ. Τσιαπλέ για την κατεστραμμένη οικοσκεύη, πλήρους κάλυψης ενοικίου και χαμένου εισοδήματος πλημμυροπαθών, η κα Γαλλιού επεσήμανε πως αφορούν σε ζητήματα της κεντρικής διοίκησης.
Επιπλέον, σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως έχει αποφασιστεί η έγκριση αντίστοιχης εκτέλεσης προγράμματος για το έτος 2024.
Ζωή Μπουρουτζή – Νικόλας Σελητσιανιώτης
Φωτό: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις