Μπροστά στα όσα ακούγονται για πολύ χαμηλές τιμές για το αιγοπρόβειο γάλα, σε σχέση με το κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας και τις χαμηλές τιμές πώλησης, οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν ακι πραγματοποίησαν πανελλαδική σύσκεψη σήμερα νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης στο ξενοδοχείο “Metropol” στη Λάρισα.

Τη σύσκεψη διοργάνωσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

“Με μείωση του 17% στο ζωικό κεφάλαιο… το μεγάλο πρόβλημα θα φανεί στην επόμενη παραγωγή” προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Δημήτρης Μόσχος, τονίζοντας πως: “Με 1,64 ευρώ στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος δεν θα αντέξει καμία επιχείρηση. Θέλουμε να πιέσουμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης. Στην ανέχεια των κτηνοτρόφων πως πάμε σε ένα βαρύ χειμώνα, το δώσε γάλα σε ανοιχτή τιμή δε μπορεί να συνεχιστεί. Αν πάμε με αυτή τη λογική, την επόμενη σεζόν δεν θα μιλάμε για βιομηχανίες γάλακτος, κι ένα μεγάλο κομμάτι εξαγώγιμου προϊόντος που έχει να κάνει με τη φέτα θα χαθεί”.

“Μπορεί να πήρε υπεραξία το προϊόν, αλλά το κέρδος δε πάει σε εμάς” επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΕΚ κ. Γιάννης Γκουρομπίνος γνωστοποιώντας πως: “Το κέρδος το κερδίζουν αυτοί που έχουν λεφτά και αποθηκεύουν ζωοτροφές. Με 0,40 ευρώ στο καλαμπόκι, γάλα δε μπορεί να παραχθεί. Το κοστολόγιο για να βγει ένα λίτρο γάλα είναι τουλάχιστον 1,65 η ελάχιστη τιμή. Από εκεί και πέρα μιλάμε για ένα μικρό κέρδος, για να είμαστε βιώσιμοι, να μπορούμε να παράξουμε και να υπάρχει συνέχεια στο επάγγελμα”.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων και φωτογραφίες:

Νικόλας Σελητσιανιώτης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω