Μια οικογενειακή βόλτα, του Θανάση Παιδή με την σύζυγό του, την κόρη του και το κατοικίδιο του σπιτιού, στην κοίτη του Πηνειού ποταμού που εξακολουθεί να δίνει ζωή, στη Θεσσαλία, βοήθησε να βρεθούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Γιώργο Τουφεξή, πρόκειται για αρχιτεκτονικά μέλη δημοσίου κτηρίου, πιθανόν ιερού ναού που συνδέεται με την αρχαία Αργισσα η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σημείο όπου βρίσκονται τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα.
Όπως, τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Τουφεξής ” η αρχαία Άργισσα η Άργυρα βρίσκεται νότια του οικισμού Δένδρα Τυρνάβου, στη βόρεια όχθη του Πηνειού, υπαγόταν στην Πελασγιώτιδα και ήταν αρκετά σημαντική, καθώς αναφέρεται από τον Όμηρο ότι έστειλε στρατό στην Τροία. Η σημαντικότερη ακμή της περιοχής σημειώθηκε κατά τη νεολιθική περίοδο, όπως ανέδειξαν τα δεδομένα των ανασκαφών των Τσούντα και Μίλοσιτς. Η Άργισσα άκμασε κατά την 6η χιλιετία π.Χ. ως γεωργικός οικισμός με σπίτια που έφεραν λιθοδομή , ενω επίσης βρέθηκαν πολλά εργαλεία και αγγεία, τα οποία φιλοξενούνται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας”.
“Η κοίτη του Πηνειού ποταμού δεν ήταν ίδια σε όλες τις περιόδους, για αυτό δικαιολογείται η παρουσία των αρχιτεκτονικών μελών στο σημείο που βρέθηκαν”, πρόσθεσε, ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Γιώργος Τουφεξής.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θεσσαλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ για την αποκάλυψη των νέων σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων επεσήμανε ότι αυτό έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν “βρεθήκαμε με την γυναίκα μου, την κόρη μου και τον σκύλο, στην κοίτη του Πηνειού και βλέποντας τις συγκεκριμένες πέτρες, τράβηξα κάποιες φωτογραφίες, τις οποίες έστειλα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας για να τις δούνε. Στη συνέχεια ενημερώθηκα ότι πρόκειται για νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία συνδέονται με την αρχαία και Ομηρική πόλη Άργισσα”.
Αναμφισβήτητα η πράξη του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση εάν θέλουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
Πηγή: ertnews.gr