Την εκτίμηση ότι η παραλλαγή Όμικρον θα κυριαρχήσει πλήρως το χειμώνα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έκανε ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής (μονάδα Covid) του νοσοκομείου Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και 91,6 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, επεσήμανε ότι «όσο διαρκεί η πανδημία θέλουμε υψηλό τίτλο αντισωμάτων που επιτυγχάνεται μόνο με επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό». Πρόσθεσε, δε, πως όταν «θα πάψει η πανδημία και θα γίνει ένας απλός ιός όπως της γρίπης, εννοείται ότι ο εμβολιασμός δεν θα γίνεται τόσο συχνά».
Μίλησε για 2 ομάδες μη εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό, εντάσσοντας στην πρώτη από αυτές τον «πολύ σκληρό πυρήνα όπου εκεί δεν έχει νόημα να συζητήσεις». «Δεν νομίζω ότι μπορείς να πείσεις κάποιον γιατί έχει εκλείψει η λογική. Και δεν έχω κάτι να πω όταν οι “σημαιοφόροι”- αντιμβολιαστές από όλους τους χώρους, δηλαδή ένας αρχιερέας, ένας δημοσιογράφος και ένας γιατρός, αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στον Ευαγγελισμό και στο Σωτηρία. Αν αυτοί δεν μπορούν να πείσουν, ένας επιστήμονας δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω», επεσήμανε.
Στη δεύτερη ομάδα, ανήκουν – όπως είπε- όλοι οι άλλοι που ανησυχούν, φοβούνται, αμελούν, αδιαφορούν . «Σε αυτούς έχουμε να πούμε: “για όνομα του Θεού, πρόκειται για μια πανδημία ανεμβολίαστων”. Αυτό λένε τα νούμερα, αυτό λέει η λογική. Μπορεί να αρρωστήσουν και οι εμβολιασμένοι, αλλά αυτοί που κυρίως θα αρρωστήσουν βαριά, αυτοί που κυρίως θα χρειαστούν νοσηλεία, αυτοί που κυρίως θα χρειαστούν εντατική και που εντέλει θα πεθάνουν, είναι οι ανεμβολίαστοι. Ας το καταλάβουμε, αυτό λένε τα νούμερα, δεν είναι από το μυαλό μας», υπογράμμισε.
Ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ότι θα είναι αυτή που θα κυριαρχήσει το χειμώνα, δηλαδή «όπως το καλοκαίρι οι περισσότεροι που νοσούσαν είχαν την Δέλτα, τώρα οι περισσότεροι θα έχουν την παραλλαγή Όμικρον». «Θα κυριαρχήσει γιατί με κάθε μετάλλαξη, το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό, αλλά λίγο λιγότερο. Επομένως όλο και περισσότεροι εμβολιασμένοι θα νοσούν, αλλά δεν θα νοσούν βαριά», εξήγησε. «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο από πηγές μετάδοσης, πρέπει να εμβολιαστούμε», επανέλαβε.
«Το να είναι κάποιος φορέας και να εκδηλώσει συμπτώματα, να νοσήσει ή να νοσήσει βαριά από έναν ιό, είναι καθαρά αριθμητικό μοντέλο. Είναι ο αριθμός των στελεχών του ιού που υπάρχει στον οργανισμό του και ο αριθμός των αντισωμάτων που έχει αναπτύξει συνήθως μέσω του εμβολιασμού. Αυτή η αναλογία οδηγεί σε νόσο σε μικρότερο βαθμό όταν έχουμε μεταλλάξεις όπως η Δέλτα, αλλά δεν παύει να είναι και αυτό ένα μαθηματικό μοντέλο. Αλλά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε υψηλό τίτλο αντισωμάτων στον οργανισμό μας. Και αυτό γίνεται μόνο με τον εμβολιασμό», σημείωσε.
Ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας, χαρακτήρισε «πάρα πολύ μεγάλο αριθμό τους 116 νεκρούς» που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως «είχαμε προβλέψει ότι πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα ο μέσος όρος θα είναι γύρω στους 100 νεκρούς κάθε μέρα». Διερωτήθηκε, ωστόσο, εάν οι 116 νεκροί προκαλούν μεγαλύτερο σοκ από τους 9, εκφράζοντας ανησυχία για το εάν η κοινωνία έχει πάθει εθισμό στον διψήφιο αριθμό νεκρών.
Η πίεση στο ΕΣΥ
«Υπάρχει ένα όριο που μπορεί να αντέξει κάθε σύστημα Υγείας, πολύ περισσότερο το δικό μας που ήταν ένα σύστημα το οποίο είχε εγγενείς παθογένειες και αναγκαστικά είναι εκτός ΜΕΘ ένας μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων. Αν είναι 1 στους 5 διασωληνωμένους με covid εκτός ΜΕΘ, που να δείτε τι γίνεται με ασθενείς που νοσούν από άλλα νοσήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.
«Δυστυχώς, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει γίνει μονοθεματικό, εις βάρος ανθρώπων που και σωστά εφαρμόζουν τις οδηγίες μας και τα ίδια δικαιώματα έχουν με τους υπόλοιπους είναι, αλλά παρόλα αυτά υποφέρουν γιατί το ΕΣΥ έχει κατεύθυνση αυτή τη στιγμή προς την Covid», ανέφερε.
Για τον εμβολιασμό των παιδιών
Ερωτηθείς για το άνοιγμα της πλατφόρμας, στις 10 Δεκεμβρίου, για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε αυτές τις ηλικίες και ασφαλή. «Τα εμβόλια που κυκλοφορούν έχουν γίνει σε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι από τα περισσότερο χρησιμοποιημένα εμβόλια. Ο βαθμός ασφάλειας που έχουμε, σπάνια επιτυγχάνεται σε φάρμακα. Έχουμε πολύ μεγάλη γνώση για αυτά, ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε, ξέρουμε να διαχειριζόμαστε τις παρενέργειες, και κάθε φόβος είναι αδικαιολόγητος. Και αυτός είναι ένας λόγος που κατεβαίνουμε και σε πιο μικρές ηλικίες», δήλωσε.
Εκτίμησε, δε, ότι όλοι θα κάνουν τρίτη δόση, ακόμη και τα παιδιά άνω των 12 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί, διευκρινίζοντας ότι θα εκδοθεί σχετική οδηγία όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες που θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να δουν πότε πέφτουν οι τίτλοι αντισωμάτων στους νεότερους.
Για τα μονοκλωνικά
Τέλος, ο κ.Συρίγος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση για διεύρυνση των ομάδων που λαμβάνουν τα μονοκλωνικά φάρμακα. «Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, πολύ σοβαρές ομάδες ασθενών, δικαιούνται τα μονοκλωνικά και έπρεπε να τα πάρουν», εξήγησε.