Άλλο ένα 24ωρο με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θυμάτων και διασωληνωμένων καταγράφει η χώρα, την ίδια ώρα που αυξάνεται παράλληλα ο αριθμός των εμβολιασμών και των προγραμματισμένων ραντεβού ακόμη και στις ηλικίες των παιδιών.
Αποτελούν άραγε στοιχεία ικανά για να επιβεβαιώσουν ότι η πανδημία δεν αργεί να τελειώσει;
Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη ο Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Κώστας Συρίγος, η πορεία μιας πανδημίας είναι γραμμική. Όσο περισσότεροι νοσούν, όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, τόσο πιο κοντά φτάνουμε στη λήξη της. Ο ιός βεβαίως για να επιβιώσει, μεταλλάσσεται. Η παράλλαξη Όμικρον, που θα είναι η επικρατούσα στην Ευρώπη όλη τη διάρκεια του χειμώνα, φαίνεται να έχει ηπιότερα συμπτώματα αλλά είναι πιο μεταδοτική. Σε ατομικό επίπεδο αυτό είναι κακό. Σε επίπεδο κοινωνίας όμως, όσο περισσότεροι κολλούν, τόσο περισσότερο βαδίζουμε προς την έξοδο.
Με αφορμή τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο ασθενούς με τη μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία, ο κ Συρίγος τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες να νοσήσουν, ακόμη λιγότερες να νοσηλευτούν και ελάχιστες να πεθάνουν. Είναι διαφορετικές οι οδηγίες στον γενικό πληθυσμό και είναι διαφορετικές στις ομάδες υψηλού κινδύνου και 100% ασφάλεια δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει πουθενά στη φύση.
Σχετικά με τον θόρυβο για την διαχείριση των κλινών στις Εντατικές, απάντησε πως οι κλίνες των ΜΕΘ ποτέ δεν είναι επαρκείς σε μια πανδημία, ακόμη περισσότερο σε μια κοινωνία που και πριν δεν είχε αρκετό αριθμό κλινών. Αυτό βλάπτει περισσότερο τους μη covid ασθενείς. Τεχνικά δεν μπορεί να υπάρχει κράτηση σε εντατικές. Πρόκειται για ανυπόστατες κατηγορίες που ευτελίζουν την λειτουργία των Εντατικών. Είναι τόσα τα προβλήματα για την διαχείριση των ΜΕΘ, συμπλήρωσε, είναι τόσα πολλά που μπορείς να πεις που δεν χρειάζεται να εφευρίσκεις από το κεφάλι σου και άλλα. Χάνεις το δίκιο σου με ανυπόστατες κατηγορίες. Δεν χρειάζονται για να καταδειχθεί μια άσχημη κατάσταση.
Την προηγούμενη εβδομάδα έχασα δύο ασθενείς με καρκίνο που ήταν διασωληνωμένοι και δεν μπορούσαν να βρουν ΜΕΘ, αποκάλυψε. Το σύστημα είναι τόσο σκληρό, που δεν μπορούσαμε να βρούμε κρεβάτι. Έχουμε να πούμε τόσα πολλά…
Δεν υπάρχει καμία πανδημία που να μην τελειώνει. Το θέμα είναι να τελειώσει με τα λιγότερα δυνατά θύματα. Κάθε μέρα φεύγει ένα μικρό χωριό. Δεν υπάρχει πιο σκληρό πράγμα από την εξοικείωση με τον θάνατο.
Στο τέλος θα γίνει ένας ενδημικός ιός που θα κάνουμε κοινό εμβόλιο με το αντιγριπικό μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.