Στη νέα τους πατρίδα μετά τον ξεριζωμό του 1922 ρίζωσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο και στην περιοχή που ονομάστηκε Συνοικισμός. Πνεύματα ανήσυχα, δημιουργικά, με μεγάλη παράδοση στον Πολιτισμό και τον αθλητισμό, δεν άργησαν να βρουν το δρόμο τους στους τομείς αυτούς. Από τους καρπούς αυτού του νέου ριζώματος, έστω και αρκετά χρόνια μετά, αλλά γέννημα της κοινότητας των προσφύγων και των απογόνων τους, ήταν ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος Κύψελος Κορίνθου, που ήδη έχει κλείσει μισό αιώνα ζωής.
Τα στοιχεία που διατηρεί από την προέλευσή του αποτυπώνονται και στις κοινωνικές δράσεις του συλλόγου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου με πρόσφυγες της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Κορίνθου, με στόχο τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Επικοινωνήσαμε με τη διοίκησή του, που μας έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες.
-Ποιοι ήταν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη;
-Το σωματείο ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1969. Πρώτη συμμετοχή σε πρωτάθλημα ήταν το 1970. Κυριλής Νικόλαος, Κεμερλής Φώτης, Αμπαδιωτάκης Μανώλης, Χατζηαναστασίου Νικόλαος, Σαββάκης Ιωάννης.
Πέντε εκ των ιδρυτών της ομάδας μας σε αναμνηστική φωτογραφία την ημέρα που αποφασίστηκε το όνομα της νεοϊδρυθείσας τότε ομάδος του Συνοικισμού.-Προϋπήρχε της ίδρυσης κάποιο άλλο σωματείο σαν «πρόγονος»;
-Όχι αλλά το στοιχείο του ποδοσφαίρου υπήρχε έντονα στον Συνοικισμό με αρκετούς ποδοσφαιριστές της συνοικίας μας να αγωνίζονται σε ομάδες όπως ο Άρης Κορίνθου αλλά και η Κόρινθος με συμμετοχές στην Α΄ Εθνική.
Υπήρχαν παίκτες που αγωνίστηκαν σε πολλές άλλες ομάδες Α’ και Β’ Εθνικής όπως στον Παναθηναϊκό, Πανιώνιο, Παναχαϊκή, και Αιολικό.
• Αμπαδιωτάκης Γεώργιος
• Κουρτάκης Παναγιώτης
• Κοτσάμπασης Παναγιώτης-Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες στο ξεκίνημα του συλλόγου;
-Οι γενικότερες δυσκολίες που μπορεί να αντιμετώπιζαν προσφυγικές συνοικίες εκείνα τα χρόνια, ωστόσο η σύνδεση της ομάδας με την τοπική κοινωνία μας έδινε την δυνατότητα για την εξασφάλιση του υλικού που απαιτείτο. Με υστέρημα εισοδήματος όλοι συνέδραμαν στην ομάδα. Για αρκετά χρόνια η ομάδα στηριζόταν από τους λιμενεργάτες οι οποίοι ήταν αρκετοί από τον Συνοικισμό.
-Υποχρεώθηκε σε κάποια στιγμή της διαδρομής του ο σύλλογος σε μετονομασία ή συγχώνευση;
-Σε ποιο γήπεδο έπαιζε στις πρώτες δεκαετίες της ζωής του ο σύλλογος και ποια είναι η σημερινή του έδρα;
-Από την αρχή της ιστορίας μας και μέχρι και πέρσι η ομάδα αγωνιζόταν στο γήπεδο που φτιάχτηκε με τα χέρια και τα χρήματα των Συνοικισμιωτών και με παραχώρηση οικοπέδων από τους ντόπιους. Με κάποιο τρόπο βέβαια καταλήξαμε στο σήμερα και το γήπεδο πλέον θεωρείται ιδιωτικό (άλλης ομάδας εκτός Συνοικίας) χωρίς να έχουμε πρόσβαση.
Αυτήν την στιγμή φιλοξενούμαστε στο δημοτικό γήπεδο Λεχαίου,όπου με δαπάνη του σωματείου μας αγοράστηκαν κοντέινερ για χρήση ως αποδυτήρια ύψους 10000 ευρώ, και ελπίζουμε πως σύντομα θα είμαστε στο νέο μας σπίτι στην περιοχή μας καθώς μετά από κατάλληλες ενέργειες του Δημάρχου Κορινθίων κ. Νανόπουλου εξαγοράστηκε οικόπεδο στην συνοικία για την δημιουργία νέου δημοτικού γηπέδου που θα καλύψει τις ανάγκες τόσο της ομάδας μας όσο και των υπολοίπων της περιοχής. Μάλλον η προσφυγιά μας, ποδοσφαιρικά τουλάχιστον δεν σταμάτησε το 1922.-Σε ποιες κατηγορίες έχει αγωνιστεί;
-Λίγο μόλις διάστημα από την ίδρυσή του, ο Κύψελος γνωρίζει τις πρώτες του επιτυχίες. Το 1977 αναδείχθηκε κυπελλούχος Ε.Π.Σ. Κορινθίας επικρατώντας με 2-1 του Ολυμπιακού Λουτρακίου στον τελικό. Το 1978 αναδείχθηκε νταμπλούχος Ε.Π.Σ. Κορινθίας, κατακτώντας το κύπελλο και το πρωτάθλημα και προβιβάστηκε στην Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία, τότε τρίτη τη τάξει κατηγορία.
Τη σεζόν 1978-79 έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε εθνική κατηγορία, αγωνιζόμενος στον 2ο όμιλο της Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας, ωστόσο δεν κατάφερε να κερδίσει την παραμονή. Το 1982 αναδείχθηκε ξανά νταμπλούχος Ε.Π.Σ. Κορινθίας και προβιβάστηκε στο νέο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, τη μετέπειτα Δ΄ Εθνική.
Τη σεζόν 1982-83 τερμάτισε στη 2η θέση του 4ου ομίλου, πίσω από τον Πανναυπλιακό και μπροστά από τον Α.Π.Σ. Πάτραι και στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα παρέμεινε μέχρι και το 1984-85, όποτε και υποβιβάστηκε.
Το 1986 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Κορινθίας και άμεσα την επάνοδό του στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, όπου όμως αγωνίστηκε προσωρινά τη σεζόν 1986-87, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό. Το 1987 αναδείχθηκε εκ νέου κυπελλούχος Ε.Π.Σ. Κορινθίας, επικρατώντας του Ατρομήτου Χιλιομοδίου στον τελικό.
Το 1992 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ε.Π.Σ. Κορινθίας και προβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική, όπου και αγωνίστηκε τη σεζόν 1992-93.
Το 1995 αναδείχθηκε ξανά πρωταθλητής Ε.Π.Σ. Κορινθίας και για τελευταία φορά μέχρι σήμερα, επιστρέφοντας στη Δ΄ Εθνική τη σεζόν 1995-96 για να γνωρίσει τον υποβιβασμό. Έκτοτε αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Κορινθίας. Το 2001 κατέκτησε το κύπελλο Ε.Π.Σ. Κορινθίας, επικρατώντας του Π.Α.Σ. Κόρινθος στον τελικό. Την τελευταία δεκαετία ο Κύψελος αγωνίστηκε και στις χαμηλότερες κατηγορίες της Ε.Π.Σ. Κορινθίας. Τη σεζόν 2012-13 αναδείχθηκε πρωταθλητής της Α2 Κατηγορίας, 2η τη τάξει κατηγορία της Ε.Π.Σ. Κορινθίας και προβιβάστηκε στην κορυφαία κατηγορία.
Τη σεζόν 2015-16 τερμάτισε τελευταίος στη 16η θέση της Α΄ Κατηγορίας και υποβιβάστηκε εκ νέου στη Β΄ Κατηγορία, ενώ τη σεζόν 2017-18 γνώρισε τον υποβιβασμό στη Γ΄ Κατηγορία. Τη σεζόν 2018-19 κέρδισε την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία και τη σεζόν 2019-20 την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία Ε.Π.Σ. Κορινθίας, παράλληλα με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου.
-Ποια ήταν τα κίνητρα και ποιες εμπειρίες αποκόμισε η ομάδα από το πρόσφατο φιλικό με τους πρόσφυγες;
-Το γεγονός ότι τόσο κοντά μας υπήρχαν άνθρωποι πρόσφυγες τους οποίους τους βλέπαμε καθημερινά μέσα στην πόλη μας , μας είχε εξαρχής ευαισθητοποιήσει πως πρέπει να βοηθήσουμε όχι μόνο υλικά που συχνά γίνεται αλλά και εντάσσοντας τους στην κοινωνία. Κάτι που θα θέλαμε να έχει γίνει και στους δικούς μας προγόνους. Και έτσι λοιπόν αποφασίσαμε μετά από συνάντηση με ανθρώπους από φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίοι είχαν ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.
Άλλωστε άποψη μας πως το ποδόσφαιρο αλλά και ο αθλητισμός γενικότερα είναι ένα όπλο της ανθρωπότητας για να εξαλείψει οποιαδήποτε μορφή ανισότητας, αδικίας, και οποιαδήποτε άλλη αρνητική έννοια της κοινωνίας. Πιστεύουμε στην ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα.Τα συναισθήματα που προσκομίσαμε ειλικρινά δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Μόλις το παιχνίδι τελείωσε όλες οι οικογένειες προσφύγων εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο και αγκάλιαζαν τους πατεράδες τους,τους αδελφούς τους, τους φίλους τους.
Όσο μας γέμισε συναισθηματικά αυτή η εμπειρία πού δύσκολο να βρεθεί κάτι άλλο να την επαναλάβει.
– Ο σύλλογος έχει μόνο ποδόσφαιρο ή και άλλα αθλήματα;
-Λειτουργούν τμήματα υποδομών;
-Αυτήν την περίοδο όχι λόγω του θέματος με το γήπεδο και είναι ο μεγάλος μας καημός. Ιστορικά ο Κύψελος είχε υποδειγματικές ακαδημίες όντας άλλωστε η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις πρωταθλήματος υποδομών και βγάζοντας παίκτες οι οποίοι επάνδρωναν τόσο την ανδρική ομάδα όσο και τις ομάδες της περιοχής από μεγαλύτερες κατηγορίες. Σίγουρα όμως θα επιστρέψουμε και η επαναφορά μας στην κορυφή του τμήματος υποδομών θα είναι άμεση καθώς και η γνώση υπάρχει αλλά και το ταλέντο στα παιδιά της συνοικίας μας. Άλλωστε και η σημερινή ανδρική ομάδα (που αυτή την στιγμή είναι πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Α΄κατηγορίας) αποτελείται κατά 80 τοις εκατό από Συνοικισμιώτες.
-Ποια είναι η σημερινή διοίκηση της ομάδας;
To ΔΣ της ομάδας αποτελείται κατά βάση από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας (αγωνίστηκαν στο πρόσφατο φιλικό) οι οποίοι διαπρέπουν και στην όπως επίσης και γενικότερα τα μέλη του συλλόγου είναι παλαίμαχοι αλλά και γενικότερα άνθρωποι της συνοικίας. Επίσης γηγενείς είναι ο προπονητής, ο βοηθός προπονητή, ο γενικός αρχηγός ο φροντιστής και όλοι οι έχοντες αρμοδιότητες στον σύλλογο. Διατηρούμε γραφεία που λειτουργούν κάθε Δευτέρα και γενικά υπάρχει μια άψογη συνεργασία μεταξύ μας με μοναδικό στόχο την εξωστρέφεια του συλλόγου και την ανάδειξη των αρετών που έχουμε αποκομίσει όντας μια προσφυγική ομάδα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έννοιες όπως ευγενής άμιλλα, σεβασμός, ευ αγωνίζεσθε, διαφορετικότητα μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Κάθε Κυριακή για εμάς είναι μια γιορτή και αυτό είναι το νόημα του ποδοσφαίρου και έτσι προγραμματίζουμε 4 φορές τον χρόνο να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Είμαστε περήφανοι για την προσφυγική μας ιδιότητα και ελπίζουμε πως κάνουμε τους απανταχού πρόσφυγες νοητά περήφανους με τον τρόπο λειτουργίας μας, πιστεύοντας πως κάποια στιγμή η έννοια αυτή θα είναι μόνο μια ανάμνηση για όλους.
Έρευνα & συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
Διαβάστε τo επόμενo Σάββατo
11/12/2021: Aετός Ρίου 1928: Αθλητική στέγη για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες
Σχετικά θέματα
Aπό την Πόλη έως τα Σφαγεία – 95 χρόνια Φωστήρας «ο φονέας των γιγάντων»
Αγροτικός Αστέρας: Από τον Κουκλουτζά της Σμύρνης στα γήπεδα της Θεσσαλονίκης
Οι «παραποτάμιες» ομάδες στη Νέα Ιωνία του Μεσοπολέμου
Α.Ο.Ν.Α.: Οι πρόσφυγες από την Αργυρούπολη του Πόντου στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας
Οι αθλητικές συγκροτήσεις των προσφύγων του 1918 και του 1922 – Ο Α.Σ. Σουρμένων
Οι αθλητικές συγκροτήσεις Αρμενίων και Μικρασιατών προσφύγων στο Δουργούτι του Μεσοπολέμου
Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Α’ μέρος)
Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (B’ μέρος)
Τα πρώτα αθλητικά βήματα των Μικρασιατών προσφύγων στη Ν. Ιωνία Αττικής (Γ’ μέρος)
Α.Ε. Ελευθερούπολης 1929: Με Μικρασιατική ρίζα σε μια διαδρομή προσφοράς μέχρι σήμερα
Α.Ο. Νέας Ιωνίας: Συνεχής προσφορά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό
Ψυχικό 1926: Όταν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν αθλητικό σωματείο
Οι πρώτες αθλητικές συγκροτήσεις των Μικρασιατών προσφύγων στο συνοικισμό του Κοπανά
Από το 1926 έως σήμερα: Προποντίδα Χαλκίδας η ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων
A.Σ. Ποντίων 1928: «Θα εφτάμε Σύλλογον τεμέτερον»
«Ναύαρχος Βότσης»: Πολιτιστική και αθλητική δράση από το 1933 από Μικρασιάτες και Πόντιους πρόσφυγες
Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ert.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών
B.A.O.-1926: Δημιουργική διέξοδος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη
Από το όρος του Mίμα έως τα Μέγαρα – Η Μικρασιατική από τις αλάνες του 1937 στα γήπεδα του 2018
ΑΕΚ Χαλκίδας: Η «Εφτάψυχη» ομάδα των προσφύγων και των κυνηγημένων
Ιωνικός Αστέρας Θήβας: Από τα Σώκια της Μ. Ασίας το 1908 στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας
Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας: To προσφυγικό σωματείο συνεχίζει την προσφορά του από το 1930
90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες
Τριγλία Ραφήνας 1931: Η διαχρονική αθλητική και κοινωνική προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων
Η αρχόντισσα της Πόλης στα γήπεδα της Αθήνας – Πέρα Κλουμπ με έτος ίδρυσης 1880
Aπό την Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης έως τον Μακεδονικό – 93 χρόνια ιστορίας