Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προς τα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να διατηρηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα και στους καρπούς με κέλυφος για την περίοδο 2023-2027, ρωτά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ Βασίλης Κόκκαλης, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.
Υπενθυμίζεται πως η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα είχε δοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά από «μάχη» που είχε δοθεί από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με υφυπουργό τον Λαρισαίο πολιτικό.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν 30 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται τα εξής: «Το Ελληνικό οριστικοποιημένο κείμενο με το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 17 Οκτωβρίου 2022 και είναι πλέον τυπική η διαδικασία έγκρισης του.
Με βάση το Στρατηγικό Σχέδιο αποκλείονται από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις προϊόντα όπως τα μήλα καθώς και οι καρποί με κέλυφος (κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα κ.α.) ενώ θα συνεχίσουν να ενισχύονται μόνο οι τέσσερεις πιστοποιημένες ποικιλίες μήλων (τα «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου ΠΟΠ», τα «Μήλα Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ», το «Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ» και το «Φιρίκι Πηλίου ΠΟΠ») συνολικής έκτασης μόλις 11.500 στρεμμάτων καλλιέργειας. Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός ότι μόνο στην περιοχή του Δήμου Αγιάς καλλιεργούνται 14.285 στρέμματα με μηλιές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για το 2021, σχεδόν 25% περισσότερα σε σχέση με αυτά που εντάσσονται στη συνδεδεμένη ενίσχυση!
Μάλιστα ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2017 θεσμοθετήσαμε την συνδεδεμένη ενίσχυση για τα μήλα ,προς εφαρμογή του άρθρου 52 και από πόρους του άρθρου 53 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου περί θεσπίσεως κανόνων για άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Στην στρατηγική δήλωση για το Στρατηγικό Σχέδιο2023-2027 αναφέρεται ότι «μέσω των παρεμβάσεών του επιχειρεί να σηματοδοτήσει την στροφή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελληνική Γεωργία αλλά και το σύνολο του αγροδιατροφικού τομέα της Χώρας », το οποίο «θέτει στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, με έμφαση στην ηλικιακή αναζωογόνησή τους με την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας». Επιπλέον σύμφωνα με την πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού «η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα στοχεύει στη βελτίωση της κοινωνικής βιωσιμότητας (social sustainability), καθώς ένα πολύ σημαντικό τμήμα της καλλιέργειας των μήλων πραγματοποιείται σε ορεινές περιοχές και περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα».
Η περιοχή της Αγιάς πρωταγωνιστεί στην εγχώρια παραγωγή μήλου και ταυτόχρονα κατέχει σημαντικό μερίδιο παραγωγής σε κάστανα, καρύδια και αμύγδαλα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή του Δήμου Αγιάς και τα αγροτικά της προϊόντα καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης για την επόμενη πενταετία, ο αποκλεισμός τους είναι αδικαιολόγητος , παράλογος και καταστροφικός.
Επειδή τόσο η μηλοκαλλιέργεια όσο και η καλλιέργεια καρπών με κέλυφος αποτελούν τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες για τον Δήμο Αγιάς και ενισχύουν την ηλικιακή αναζωογόνησή και ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της.
Επειδή η απώλεια των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τις καλλιέργειες προκαλεί σημαντική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών οδηγώντας τους ακόμα και στην εγκατάλειψη όχι μόνο της αγροτικής τους δραστηριότητας αλλά και της ίδιας τους της περιοχής.
Επειδή η παρατεταμένη υγειονομική ,οικονομική και ενεργειακή κρίση , σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν εξαντλήσει οικονομικά τους παραγωγούς.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα και στους καρπούς με κέλυφος, ώστε να καταστεί βιώσιμη η επαγγελματική δραστηριότητα και παραμονή των παραγωγών στην περιοχή του Δήμου Αγιάς;»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις