Με φωνή στεντόρεια που δείχνει την δύναμη ψυχής και την ρώμη λιονταριού, παρά την κόπωση από τις πολλές ώρες μάχης με τις γιγάντιες φλόγες που κατακαίνε την Εύβοια, ο Ανθυποπυραγός Βασίλης Ρούντος που ήταν ο επικεφαλής πυροσβεστικής δύναμης από τη Λάρισα η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες ώρες στο νησί προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας, μας περιγράφει τις στιγμές κόλασης που έζησε μαζί με τους συναδέλφους του, Έλληνες και ξένους, μαζί με τους ίδιους τους κατοίκους και τους εθελοντές που δίνουν μάχες καθημερινά κόντρα στις τεράστιες φλόγες.
Ο Βασίλης Ρούντος επικεφαλής πληρωμάτων από τη Λάρισα (τα πληρώματα εναλλάσσονται διαρκώς για να υπάρχει και η απαραίτητη ξεκούραση) έφτασε προχθές στις Καματριάδες της Βόρειας Εύβοιας μαζί με 5 οχήματα, το πλήρωμά τους και μια πεζοπόρο ομάδα. Το στοίχημα ήταν να σωθεί το χωριό από τις φλόγες που «κατάπιναν» την περιοχή.
Συνέντευξη στην Αθανασία Παύλου
«Εμείς επιστρέψαμε χθες το βράδυ της Δευτέρας μετά από 24 ώρες διαρκούς μάχης», θα τονίσει το onlarissa.gr o Βασίλης Ρούντος. «Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, εμείς, οι συνάδελφοι μας, Έλληνες και ξένοι, εθελοντές και κάτοικοι κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουμε τα τρία μέτωπα μακριά από το χωριό. Το καταφέραμε, αλλά το βράδυ που γυρίσαμε στην βάση μας στη Λάρισα, είδαμε ότι υπήρξαν νέες αναζωπυρώσεις. Υπήρχε ένα μέτωπο σε ένα ρυάκι λίγο πιο μακριά από το χωριό και προσπαθούσαμε να το κρατήσουμε σε ύφεση για να διασώσουμε τα πρώτα σπίτια που ξεκινούσαν στο χωριό από την πάνω πλευρά», σημειώνει ο Ανθυποπυραγός.
«Μέρες ή βδομάδες για να σβήσουν όλες οι εστίες»
«Είναι τρομακτική η κατάσταση, θα κάνει μέρες ή και εβδομάδες να σβήσει και η παραμικρή εστία στην περιοχή» θα μας πει ο κ. Ρούντος.
Από πλευράς Λαρισαίων, έως στιγμής έχουν κατέβει στην περιοχή αρκετά οχήματα και πυροσβέστες και θα συνεχίσουν να μεταβαίνουν στην περιοχή για βοήθεια. «Λογικά θα χρειαστεί και εμείς με την σειρά μας να πάμε ξανά για να ενισχύσουμε τις εκεί δυνάμεις, διότι φαίνεται πως δεν θα τελειώσει σύντομα όλο αυτό», θα σημειώσει.
«Λαρισαίοι πυροσβέστες παρακαλούν, απαιτούν να πάνε στην Εύβοια για να βοηθήσουν»
«Και επειδή πολλά έχουν ακουστεί για την επάρκεια ή την ικανότητα των Ελλήνων πυροσβεστών, θέλω να τονίσω και να φέρω ως παράδειγμα τους συναδέλφους μου στη Λάρισα κάτι που ισχύει για όλους τους Έλληνες πυροσβέστες, είμαι σίγουρος γι’ αυτό, ότι παρακαλάνε και απαιτούνε να μεταβούν στην περιοχή για να βοηθήσουν» θα επισημάνει ο Ανθυποπυραγός και θα συμπληρώσει: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ξένους συναδέλφους που ήρθανε στην χώρα μας και η βοήθειά τους είναι πολύτιμη. Όμως αυτό δεν μπορεί να υποβιβάζει την προσπάθεια των Ελλήνων Πυροσβεστών που δίνουν τα πάντα για να ανταπεξέλθουν στην μάχη με την τεράστια φωτιά. Ακούσαμε πολλά παράπονα σε κάποιες περιοχές που περάσαμε από τα καμένα μέχρι να πάμε στην περιοχή που έπρεπε να επιχειρήσουμε και οι κάτοικοι ήταν χολωμένοι αρκετά, δεν ήταν ώρα να πούμε οτιδήποτε, τους καταλαβαίνουμε χάσανε περιουσίες, το βιος τους όλο, σκύβαμε το κεφάλι και προχωρούσαμε, όμως ήταν στενάχωρο να έχουν αυτή την συμπεριφορά προς εμάς και τους ξένους συναδέλφους να τους υποδέχονται με χειροκροτήματα. Τραυματίζεται το φιλότιμο του Έλληνα πυροσβέστη που κάνει τα πάντα, πιστέψτε με, με αυτοθυσία για να είναι πιστός στο καθήκον του».
Ο δρόμος προς την «κόλαση»…
Είναι αυτή η μεγαλύτερη φωτιά στην οποία έχουν σταθεί απέναντι οι Λαρισαίοι πυροσβέστες; Ο κ. Ρούντος θα μας πει πως: «σε έκταση η φωτιά στην Ηλεία πριν 14 χρόνια ήταν μεγαλύτερη, αλλά εδώ υπάρχει μεγαλύτερο δασικό σύμπλεγμα, σε ένα παρθένο δάσος με τεράστια δέντρα. Βασικά όλη η Εύβοια είναι ένα τεράστιο δάσος.
Πηγαίνοντας προς συμβάν φαινόταν οι φλόγες από μακριά παρότι ήταν μέρα. Όλα ήταν πορτοκαλί, οι φλόγες είχαν κρύψει τον ήλιο και ξεπηδούσαν από παντού. Περάσαμε από περιοχές που ήταν κρανίου τόπος. Ανεβαίνοντας προς την βόρεια Εύβοια σχεδόν κάθε χωριό αποτελούσε μια εστία φωτιάς.
Άκρως συγκινητική ήταν η προσπάθεια των εθελοντών που ήρθαν και από άλλες περιοχές εκτός Εύβοιας για να βοηθήσουν. Μας ζητούσαν οδηγίες μαζί με τους κατοίκους που έφερναν τα αγροτικά τους οχήματα με δεξαμενές και τα μετέτρεπαν έτσι σε βυτία με νερό. Άλλοι με αλυσοπρίονα έκοβαν καμένα πεύκα ή άκαυτα για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.
Οι κάτοικοι ήταν πανικοβλημένοι και άναυδοι μπροστά σε όλο αυτό που ζούνε, φοβούνται για τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, τα καταστήματά τους, τις καλλιέργειές τους, τα δέντρα καθώς πολλοί και μεταξύ αυτών πάρα πολλοί νέοι, ζουν από το ρετσίνι και την ξυλεία. Αυτό το δάσος τους δίνει ζωή και πνοή…».
Λαρισαίος διασώστης του ΕΚΑΒ: «Είναι πολύ δύσκολα, ο κόσμος είναι πανικοβλημένος»
Στην περιοχή της «μάχης» βρέθηκαν και δύο διασώστες του ΕΚΑΒ από τη Λάρισα, ο Δημήτρης Κουτσογιάννης και ο Νέστωρας Ιωάννης οι οποίοι επιστρέφουν σήμερα από την Εύβοια. Από το Πευκί όπου βρέθηκαν αρχικά και την Ιστιαία μετέπειτα προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
«Χρειάστηκε να μεταφέρουμε με το ασθενοφόρο αρκετό κόσμο, κυρίως πυροσβέστες και τουρίστες στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, καθώς αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα», θα μας πει ο Δημήτρης Κουτσογιάννης, για να συμπληρώσει: «Είναι πολύ δύσκολα εδώ, παντού καπνός, ο κόσμος είναι πανικοβλημένος μπροστά σε όλο αυτό που γίνεται».
Δείτε στο βίντεο που τράβηξε ο διασώστης Δ. Κουτσογιάννης με ελικόπτερο να γεμίζει νερό από τη θάλασσα:
Δείτε τις φωτογραφίες με την πύρινη λαίλαπα από τον φακό των Λαρισαίων διασωστών: