Μοιράσου το αρθρο!
Αντιμέτωποι ακόμη και με τη διακοπή ρεύματος έχουν βρεθεί αρκετοί αρτοποιοί στον Βόλο, καθώς ενώ έχει νομοθετηθεί η επιστροφή χρημάτων από τους παρόχους για την περσινή κατανάλωση ρεύματος, τα χρήματα δεν έχουν δοθεί ακόμη, δεν συμψηφίζονται με τους διακανονισμούς και τα ταμεία είναι «στεγνά». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Μαγνησίας και πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Κωνσταντίνος Τσουράπας μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη
Ο κ. Τσουράπας αναφέρθηκε αρχικά στην εστίαση και στους καλοκαιρινούς προορισμούς της Μαγνησίας λέγοντας πως η κίνηση έχει ξεκινήσει εδώ και μία περίπου εβδομάδα, όταν και έφτιαξε ο καιρός. Τα πράγματα όμως μέχρι στιγμής είναι πολύ συγκρατημένα, καθώς και στα νησιά οι τζίροι είναι λίγο πεσμένοι, με τη γενικότερη εικόνα να δείχνει μία συγκράτηση.
Πτωτικές τάσεις στο σιτάρι και το ηλιέλαιο
Σε ότι αφορά στις πρώτες ύλες των αρτοπαρασκευασμάτων, ο κ. Τσουράπας ανέφερε πως υπάρχει μία αρχική πτωτική τάση στο σιτάρι, όμως όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής. Πτωτική τάση υπάρχει και στο αλεύρι που έρχεται από την Ουκρανία, ενώ πτώση καταγράφεται και στο ηλιέλαιο από την Ουκρανία καθώς έχουν γεμίσει οι αποθήκες με τους περσινούς ηλίανθους κι έρχονται και οι φετινοί. Εκτός όμως από αυτά τα προϊόντα, δεν έχει αλλάξει η τιμή σε κανένα άλλο προϊόν των φούρνων. Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσουράπας, από τη 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές των αρτοποιών, με το πρόβλημα της επιβίωσης να είναι μεγάλο.
«Ακόμη αυτές οι πτωτικές τάσεις δεν έχουν μεταφερθεί στον φούρνο, ούτε καν στον μύλο. Είναι δύσκολη η πτώση της τιμής του ψωμιού, γιατί δεν υπάρχει πτώση και στην τιμή της ενέργειας. Το βλέπουμε και στο οικιακό τιμολόγιο και ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι σφιχτός, δεν περισσεύουν λεφτά για την αγορά. Ο τζίρος είναι ένα πρόβλημα σε όλο το φάσμα της οικονομίας» επεσήμανε ο κ. Τσουράπας.
Στο μεταξύ τόνισε σημείωσε πως η επισκεψιμότητα στα αρτοποιεία της γειτονιάς δεν έχει μειωθεί τραγικά, με τον κόσμο να συνεχίζει να στηρίζει τους επαγγελματίες, ωστόσο « δεν υπάρχει «δύναμη», «ψυχή» στον κόσμο εκτός από τις 5-6 πρώτες ημέρες που έχει πληρωθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Στην αναμονή η επιστροφή ρεύματος στους αρτοποιούς- «Κόβουν» το ρεύμα σε φούρνους
Στο μεταξύ, ο κ. Τσουράπας αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αρτοποιοί οι οποίοι έχουν βρεθεί ανάμεσα σε κυβέρνηση και παρόχους ενέργειας.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των αρτοποιών η κυβέρνηση νομοθέτησε την επιστροφή ρεύματος με ΦΕΚ που βγήκε στις 2 Γενάρη και υποχρέωνε τους παρόχους να κάνουν επιστροφές μέχρι 31/12/2023. Αυτό αφορά σε ρεύμα καταναλωμένο από Φεβρουάριο έως Νοέμβριο 2022 με διαφορετική κλιμάκωση επιστροφής ανά μήνα.
Ωστόσο, επειδή οι πάροχοι έχουν το περιθώριο να κάνουν τις επιστροφές έως το τέλος του χρόνου, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στις επιστροφές και ταυτόχρονα δεν δέχονται συμψηφισμούς με δόσεις που «τρέχουν» από διακανονισμούς που έχουν κάνει οι αρτοποιοί. «Στον Βόλο υπάρχουν αρκετά περιστατικά αρτοποιών που τους κόβουν το ρεύμα. Σε αυτούς που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν και δεν γίνονταν ο συμψηφισμός, του έκοβαν το ρεύμα και έτρεχαν μετά να κάνουν διακανονισμούς. Πιέζουν αφόρητα, ενώ χρωστάνε αυτοί σε μας. Οι αρτοποιοί έχουν πληρώσει παραπάνω ρεύμα το 2022 , οι πάροχοι έχουν εισπράξει, έχουν πάρει επιστροφές από την κυβέρνηση και σε μας δεν τις έχουν δώσει ακόμη», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουράπας.
Ψωμί μέσω Μαρόκου και Αιγύπτου
Εκτός όμως από το κόστος και τα οικονομικά προβλήματα, το αρτοποιείο της γειτονιάς έρχεται αντιμέτωπο και με τα «ελληνοποιημένα» σκευάσματα που έρχονται μέσω Μαρόκου και Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουράπα, σε αυτές τις δύο χώρες υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια με προψημένα και κατεψυγμένα ψωμιά, τα οποία έρχονται στην χώρα μας, «ελληνοποιούνται» και πωλούνται στα μάρκετ χωρίς καν να αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους.
«Έχουμε ζητήσει το καταψυγμένο ψωμί να είναι συσκευασμένο και να γράφει ευκρινώς κατεψυγμένο. Οι φούρνοι της γειτονιάς ζυμώνουν με φρέσκια ζύμη κάθε μέρα. Οι καταναλωτές παραπλανούνται κάποιες φορές μυρίζοντας το «φρέσκο» ψωμί στο μάρκετ, που τελικά δεν είναι φρέσκο και βλέποντας και τη διαφορά στην τιμή. Ωστόσο, δεν υπάρχει διαφορά στη τιμή, επειδή το κατεψυγμένο ψωμί είναι ελαφρύτερο. Εάν κάνει κανείς την αναγωγή βάρος -τιμή κιλού θα δει ότι οι φούρνοι είναι φθηνότεροι και φυσικά πολύ ποιοτικότεροι», επεσήμανε ο ίδιος.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου