ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Γιουρμετάκης
ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, μετά την οξεία αντιπαράθεση που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δυο κομμάτων εξαιτίας της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Νίκου Ανδρουλάκη; Σχεδόν καθολική είναι η άποψη ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν υφίσταται πλέον. Κι η αιτιολόγηση του προφανής: Οι χαρακτηρισμοί που ανταλλάσσονται εκατέρωθεν είναι οξύτατοι για να ξεχαστούν όταν προκύψει η ανάγκη της σύγκλισης, λένε όσοι προβλέπουν το αδιέξοδο. Και συμπληρώνουν: «Πως θα μπορούσε να συνεργαστεί ο Ανδρουλάκης με κάποιον που τον παρακολουθούσε;»
ΚΑΜΙΑ αντίρρηση… Δύσκολα κλείνουν «χάσματα» αυτού του μεγέθους… Πλην όμως, όπως λένε πολιτικοί με πείρα κι όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, στην πολιτική «ποτέ μην λες ποτέ»… Γιατί, αν ίσχυε το αντίθετο δεν θα βλέπαμε σε καμία περίπτωση τον Προκόπη Παυλόπουλο πρόεδρο ως επιλογή της Αριστεράς σε περίοδο σχεδόν εμφυλιοπολεμική όπως αυτή του 2015. Ούτε, τον Πάνο Καμμένο αγκαλιά με τον Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος και τον Τέρενς Κουίκ υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ σε αριστερή κυβέρνηση. Ούτε τον Μίκη Θεοδωράκη να εξαπολύει μύδρους κατά της αριστερής κυβέρνησης στο δεξιάς απόχρωσης συλλαλητήριο για την συμφωνία των Πρεσπών!
ΤΟΥΤΩΝ δοθέντων, ας παρακάμψουμε τη «λογική» των συναισθημάτων κι ας αφήσουμε τις «φωτογραφίες της στιγμής», τις δημοσκοπήσεις δηλαδή, να μας μιλήσουν για το μέλλον. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
ΟΙ επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι η αυτοδυναμία είναι απρόσιτος στόχος, καθώς το πρώτο κόμμα χρειάζεται τουλάχιστον ποσοστό 46% (υπό προϋποθέσεις) για να την εξασφαλίσει. Σημαίνει επίσης, ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος (που όλα δείχνουν ότι θα είναι η Ν.Δ.) βάσει όλων των δημοσκοπικών ευρημάτων, απαιτείται η συνεργασία 4 τουλάχιστον κομμάτων. Ωστόσο, ένα σενάριο τέτοιας μετεκλογικής συνεργασίας, δηλαδή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα25 δεν έχει καμία πιθανότητα να ευοδώσει, καθότι είναι διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη η θέση του ΚΚΕ για μη συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα.
ΣΥΝΕΠΩΣ; Τη λύση θα δώσουν οι δεύτερες εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής; Ναι, αυτό είναι το πιθανότερο. Οπότε το ερώτημα για το εάν μπορούν να συνεργαστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αφορά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Κι η απάντηση σ’ αυτό θα δοθεί αφού θα έχει «μετρηθεί» η δύναμη των κομμάτων όχι σε θεωρητικές (δημοσκοπικά δηλαδή), αλλά σε πραγματικές συνθήκες. Πριν ωστόσο, σπεύσουμε να παρακάμψουμε την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ας δούμε κάποια δεδομένα, που μπορεί να μας οδηγήσουν σε συμμαχική κυβέρνηση ΝΔ- ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κάλπη, χωρίς να χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
ΑΣ ξεκινήσουμε από το δεδομένο ότι κανένας δημοσκόπος, έως σήμερα τουλάχιστον, δεν αμφισβητεί την πρωτιά της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι δείκτες στην «παράσταση νίκης». Τα ποσοστά της Ν.Δ. που καταγράφουν τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα, υπολογίζεται ότι θα της δώσουν με το σύστημα της απλής αναλογικής από 115 ώς 125 έδρες. Με το ίδιο εκλογικό σύστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει από 85 έως 95 έδρες. Και το ΚΙΝΑΛ (λαμβάνοντας υπόψιν ότι το χαμηλότερο ποσοστό του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν στο 11,7%) θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 40 έδρες.
Η Νέα Δημοκρατία με βάση την παραπάνω κατανομή των εδρών μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία συνεργαζόμενη είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είναι σίγουρο (με τα σημερινά δεδομένα) ότι κυβερνητική σύμπραξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που θα έδινε κυβέρνηση με άνετη πλειοψηφία έχει μηδαμινές πιθανότητες να υπάρξει. Και καθώς αποκλείεται (λόγω της διαχρονικής όπως προαναφέραμε, άρνησης του ΚΚΕ) ο σχηματισμός τετρακομματικής κυβέρνησης, το σενάριο που θα μπορούσε να ακούγεται ως το πλέον ρεαλιστικό είναι του σχηματισμού μιας συμμαχικής κυβέρνησης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ… Απίθανο; Όχι! Ακόμη κι αν η όσμωση στο στελεχιακό δυναμικό και στους ψηφοφόρους των δυο κομμάτων (που είχε πριν την υπόθεση των υποκλοπών, δυναμική εξαιτίας αφενός της δεδηλωμένης αντιπάθειας των «πράσινων» προς τον ΣΥΡΙΖΑ όπως κατέγραψε δημοσκόπηση της PRORATA για την «Εφημερίδα των Συντακτών» και αφετέρου εξαιτίας της συμπάθειας ενός μεγάλου τμήματος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον Κυρ. Μητσοτάκη) «έσπασε» λόγω της οξείας αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές.
Και να γιατί δεν είναι απίθανη μία συνεργασία από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση:
ΕΑΝ το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ αρνηθεί συνεργασία για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης με την ΝΔ στις πρώτες εκλογές και οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, με το ίδιο ακριβώς εκλογικό αποτέλεσμα θα δει τις έδρες του να μειώνονται δραματικά στις δεύτερες εκλογές από 40 σε λιγότερες ίσως και από 30! Δεδομένου ότι το bonus των 50 εδρών του πρώτου κόμματος «κανιβαλίζει» κυρίως τις έδρες του τρίτου κόμματος.
ΤΟΥΤΟΥ δοθέντος, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που θα βρεθούν με έδρα λόγω απλής αναλογικής μετά τις πρώτες εκλογές, θα πρέπει να οπλιστούν με μεγάλο φορτίο αυταπάρνησης για να δεχθούν την επιστροφή στην αφάνεια και να επιστρέψουν τις έδρες τους ένα μήνα μετά! Αυτοί λοιπόν και μαζί μ’ αυτούς, όσοι από τους παλιούς της κοινοβουλευτικής ομάδας (Λοβέρδος, Γιαννακοπούλου κλπ) νοιώθουν περισσότερο μακριά τους το ΣΥΡΙΖΑ απ’ ότι την ΝΔ, θ’ αποτελέσουν μια ομάδα πίεσης που θα θέσει το κρίσιμο δίλημμα στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ:
- Αντέχουμε τη συρρίκνωση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης που συν τοις άλλοις δεν δημιουργεί προοπτική συνεργασίας;
- Αντέχουμε να σύρουμε εμείς τη χώρα σε νέες εκλογές όταν –όπως έλεγε πρόσφατα, στέλεχος του ηγετικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «όποιος Έλληνας έχει πάνω από 5.000 ευρώ στην τράπεζα θέλει κυβερνησιμότητα και όχι επανάληψη του χάους που παράγει η ακυβερνησία»;
ΣΤΗΝ εξίσωση αυτή είναι βέβαιο ότι θα μετρήσει και η πίεση που θα ασκήσει η βάση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Και σύμφωνα με τις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα η δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη αν και έχει υποχωρήσει αισθητά μεταξύ τω ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που κάποτε ήταν στο 70%, βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 58%.
ΝΑ λοιπόν, πως ξαφνικά, υπό την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μπορεί να μπουν στην άκρη τα συναισθήματα που παρήγαγε η υπόθεση των «επισυνδέσεων» και να επιδοθούν σε ασκήσεις συναίνεσης δυο κόμματα που σήμερα βρίσκονται σε πόλεμο! Σε θεωρητικό, βέβαια, επίπεδο όλα αυτά. Γιατί το ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις πρώτες εκλογές θα είναι ο πιο καθοριστικός παράγων για τις εξελίξεις. Αν π.χ. πρόκειται για ένα ποσοστό που προδιαθέτει για αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές θα είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης που θα τις προκηρύξει, χωρίς να αναλώνεται σε ασκήσεις συναίνεσης με τον Ν. Ανδρουλάκη… Αν όμως το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης καταστήσει απαγορευτική την προοπτική της αυτοδυναμίας και στις επαναληπτικές εκλογές για την ΝΔ, όλα θα εξεταστούν εκ του μηδενός… Από το ύψος του ποσοστού του πρώτου κόμματος τέλος, θα κριθεί και το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, ώστε να μην τεθεί καν στο τραπέζι αίτημα σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα τρίτο πρόσωπο και κανέναν από τους Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη…
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις