Το πλήρες άνοιγμα των χειρουργείων, η στελέχωση αυτών, η υποστελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, οι αυξήσεις μισθών, οι αναγκαστικές μετακινήσεις Ιατρών των Κέντρων Υγείας-, οι διακομιδές, τα ρεπό Ειδικευομένων, η στελέχωση και Δημιουργία Μονάδων Εγκεφαλικών, όπως και το πρόγραμμα κινητοποιήσεων με απεργία στο τέλος Νοεμβρίου, είναι τα ζητήματα που απασχόλησαν την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ και Ειδικευομένων ΠΓΝΛ και της ΕΙΝΚΥΛ.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, κ. Νίκος Νταφούλης, τόνισε πως: «Είναι μια κρίσιμη στιγμή για τα νοσοκομεία, όπως και για τα Κέντρα Υγείας που κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με αυτοθυσία στις πλημμύρες.

Θα θέλαμε να αναδείξουμε κάποια θέματα, όπως είναι τα χειρουργεία που δεν λειτουργούν στο ΠΓΝΛ, είναι κλειστές οι αίθουσες και με 15 άτομα προσωπικό θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, στο ΓΝΛ είναι κλειστή μία αίθουσα και θα μπορούσαν να προκηρυχθούν τρεις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο, 7 άτομα νοσηλευτών από το χειρουργείο, δύο νοσηλευτών από το αναισθησιολογικό για να λειτουργήσει μια ακόμη αίθουσα και να αυξηθεί ο αριθμός των χειρουργείων. Για τις μονάδες εγκεφαλικών στην ανακοίνωση δεν συμπεριλαμβάνεται το ΓΝΛ, αλλά μόνο το ΠΓΝΛ αλλά και εκεί δεν υπάρχει προσωπικό.

Τα Κ.Υ. βιώνουν πρωτοφανή κατάσταση, μετακινούνται οι συνάδελφοι να καλύψουν όποια τρύπα υπάρχει, χωρίς καμία υποδομή, το είδαμε αυτό και στις πλημμύρες.

Γενικά υπάρχει υποστελέχωση στα νοσοκομεία μας. Με τις περικοπές των μνημονίων στο ΓΝΛ από τους 180 γιατρούς μείναμε 120. Όλα αυτά την ώρα που θέλουν να διακόψουν τους ειδικευόμενους γιατρούς. Οι μισθοί μας είναι χαμηλότεροι από το 2012.

Θα κάνουμε έτσι μεγάλη απεργία για όλα αυτά στις 29-30 Νοεμβρίου με δράσεις στην πόλη μας στις 29 Νοεμβρίου και στις 30 του μήνα θα συμμετέχουμε στην μεγάλη απεργία της Αθήνας όπου θα μεταφερθούμε με λεωφορεία και θα συναντηθούμε και με τον υπουργό. Θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα και μια μεγάλη δράση μας για τους πλημμυροπαθείς».

Η Γεωργία Παπαδάμου, πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ Ειδικευομένων του ΠΓΝΛ, υπογράμμισε: «Αρχικά να τονίσουμε πως και τα δύο σωματεία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Εκφράζουμε την απέχθειά μας στον πόλεμο και είμαστε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού.

Για να έρθουμε στα των νοσοκομείων, να πω ως αυτή την στιγμή λειτουργούν έξι αίθουσες ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν δώδεκα, υπολείπονται 15 άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό. Συνεχίζει να ισχύει το ΦΕΚ του covid και μετακινούνται οι ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές για χειρουργεία, τη στιγμή που ο covid παύει πια να αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Στη συνάντηση με την ΥΠΕ δεν δόθηκε καμία απάντηση, ούτε υπάρχει πολιτική βούληση να ανοίξουν τα χειρουργεία στο ΠΓΝΛ. Η αναισθησιολογική κλινική ίσως να είναι η μόνη η οποία διαθέτει 18 γιατρούς αναισθησιολόγους. Το πρόβλημα είναι ότι θα χρειαστούμε 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Το δεύτερο θέμα από την πλευρά των χειρουργείων είναι εμφανές, οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι ιδιωτικοί όμιλοι. Και επίσης το ΠΓΝΛ έχει και άλλη κατεύθυνση να εκπαιδεύει τους φοιτητές, τους ειδικευόμενους και τους νοσηλευτές οι οποίοι δεν εκπαιδεύονται αυτή την στιγμή.

Σε ότι αφορά την μονάδα εγκεφαλικών επεισοδίων, ψηφίστηκε από το Υπουργείο, αλλά για μας για τους γιατρούς του ΠΓΝΛ πρόκειται για μια φιέστα. ΟΙ γιατροί είναι μόλις δύο και πρέπει να γίνουν προσλήψεις άμεσα. Η πρόθεση του υπουργείου είναι να μετακινήσει προσωπικό από Κ.Υ. και άλλα τμήματα του νοσοκομείου, αποδυναμώνοντας άλλα τμήματα για να εγκαινιάσει με φιέστα την Μονάδα Εγκεφαλικών Νοσοκομείων.

Το τρίτο θέμα είναι τα ρεπό, είμαστε το μόνο νοσοκομείο που δεν δίνει ρεπό, εκτός από ορισμένες κλινικές».

Ο Γιώργος Λιάλιος, μέλος της Επιτροπής Χειρουργείων στο ΠΓΝΛ, τόνισε: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα χειρουργεία. Το πρόβλημα είναι ο αριθμός των γιατρών αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού».

Η γιατρός Πόπη Κουρσούμη σημείωσε: «Δεν πάει άλλο. Μετά και την πανδημία πρέπει τώρα, χθες, να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες. Πρέπει να γίνει κτηριακή επέκταση των χειρουργείων. 20 χρόνια τώρα είναι πάντα ένας μελλοντικός στόχος.

Πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό τα χειρουργεία. Η μεταφορά των ασθενών δεν είναι λύση, είναι αιμορραγία οικονομική».

ΙΣΛ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας υπογραμμίζει:

«Επανειλημμένα ο ΙΣΛ, έχει δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του για τον σχεδιασμό ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κύρια χαρακτηριστικά την επαρκή χρηματοδότηση και την στελέχωση του. Το ΕΣΥ, όπως αυτό σχεδιάστηκε και λειτούργησε εδώ και 40 χρόνια έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του ρόλο, χωρίς να μπορεί όμως σήμερα να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις της ιατρικής επιστήμης αλλά και της κοινωνίας.

Όλο αυτό το εγχείρημα για την αναμόρφωση του ΕΣΥ περνάει μέσα από:

  1. Την εκπόνηση νέου υγειονομικού χάρτη που να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας ανά περιοχή, με παράλληλη σύνταξη νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
  2. Την επαρκή και γενναία χρηματοδότηση όλου του συστήματος.
  3. Την στελέχωση όλων των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), με γρήγορες και αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και επιστημονικής ανέλιξης.
  4. Άμεση αναθεώρηση του μισθολογίου των ιατρών ΕΣΥ και επαναφορά στα προ 2012 επίπεδα με τελικό στόχο τον διπλασιασμό του.
  5. Το άμεσο άνοιγμα των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία και στην επαναφορά τους τουλάχιστον στα προ covid-19 επίπεδα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι χειρουργικές λίστες, με δικαιότερη αναλογική κατανομή του χειρουργικού χρόνου μεταξύ του ιατρικού προσωπικού κάθε κλινικής.
  6. Την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα την εξελισσόμενη νέα τεχνολογία.
  7. Την κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.
  8. Εκπόνηση ενιαίων και σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους ειδικευόμενους, με κοινωνικά χαρακτηριστικά.
  9. Την άμβλυνση των ανισοτήτων περίθαλψης μεταξύ των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ με την ισότιμη κοστολόγηση των ΚΕΝ, όπου και αν αυτοί νοσηλεύονται (νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική), ώστε ο οργανισμός να εξοικονομεί οικονομικούς πόρους.
  10. Την  οργάνωση μιας ΠΦΥ που θα αποτελεί πραγματικό ανάχωμα προς την ροή των ασθενών στα νοσοκομεία για αναζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με ελεύθερη επιλογή γιατρού και αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού δυναμικού της χώρας.
  11. Τέλος, όσον αφορά την ανάπτυξη τω Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών επεισοδίων, που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα, ανοίγεται μεγάλος και δύσκολος δρόμος μπροστά μας καθόσον απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η χώρα μας.»

Δείτε φωτογραφίες:

ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω