Την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, διοργάνωσε διευρυμένη σύσκεψη για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία και την Κάρλα στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης και σε συνέχεια των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την περιοχή.
Η σύσκεψη έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου με τη συμμετοχή, επίσης, του Βουλευτή, κ. Χρήστου Μπουκώρου, του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρη Νασίκα, του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Τζανακούλη, του Δημάρχου Κιλελέρ, κ. Αθανασίου Νασιακόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, κ. Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου, του Προέδρου του ΤΟΕΒ Πηνειού, κ. Δημήτριου Τσιουρή, του οικοδεσπότη Πρόεδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, κ. Στέφανου Διακουμή, των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής, Προέδρων Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, αλλά και εκπροσώπου του φορέα διαχείρισης της τεχνητής Λίμνης Κάρλας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπου οι αρμόδιοι φορείς και τοπικοί παράγοντες έθεσαν τους προβληματισμούς τους, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν για τη Θεσσαλία, παράλληλα με τα έργα αποκατάστασης και διευθέτησης, και τα μεγάλα και με διττό ρόλο έργα.
Τα έργα, δηλαδή, που, αφενός, λειτουργούν αντιπλημμυρικά, ανασχετικά και προστατευτικά σε στιγμές ακραίων φαινομένων και μεγάλης πλημμυρικής πίεσης και, αφετέρου, συνεισφέρουν καθοριστικά στο ισοζύγιο διαχείρισης – και κυρίως αρδευτικής διαχείρισης – των υδάτων της Θεσσαλίας. Τέτοια έργα είναι, από τη μία πλευρά, τα μεγάλα φράγματα και, από την άλλη πλευρά, είναι ενίσχυση του μεγάλου έργου της τεχνητής λίμνης Κάρλας.
Όσον αφορά τα φράγματα, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στάθηκε στο έργο του φράγματος του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, το οποίο άρχισε να δρομολογείται μετά τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, από τα Φάρσαλα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, το οποίο δρομολογείται – ως εθνικής σημασίας υποδομή – από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή, τόσο σε όρους χρηστής διαχείρισης των υδάτων για αρδευτική και υδρευτική αξιοποίηση, όσο και σε όρους ευρύτερης παραγωγικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά και με μία κρισιμότατη προσφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.
Θετικές επιπτώσεις που έχουν υπογραμμισθεί από την πρώτη στιγμή από τον Υφυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, όταν επισκέφθηκε την Σκοπιά Φαρσάλων από το 2021, οπότε και συνεργάστηκε με το Δήμαρχο Φαρσάλων και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας – αλλά και όλους τους τοπικούς παράγοντες – για την προώθηση ενός κρίσιμου έργου, αντίστοιχου της λίμνης Πλαστήρα.
Επί του παρόντος, το εν λόγω εγχείρημα με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και δη του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου πραγματοποιούνται ενέργειες ωρίμανσης του τεχνικού αντικειμένου από την πλευρά της αναθέτουσας αρχής.
Στο δεύτερο έργο στο οποίο στάθηκε ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είναι η δημιουργία διώρυγας που θα ενώνει το Φράγμα Γυρτώνης με την τεχνητή Λίμνη Κάρλα. Πρόκειται για μία μεγάλη διώρυγα – ως συνέχεια και εξέλιξη του καναλιού / συλλεκτήρα Σ3 – που θα συνδέσει δύο μεγάλα έργα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία.
Το μεγάλο κανάλι / συλλεκτήρας Σ3 είναι μια υποδομή που επί του παρόντος παραμένει ημιτελής, καθώς το ένα τμήμα του έχει κατασκευαστεί, αυτό από την τεχνητή Λίμνη Κάρλα προς το νομό Λάρισας, ενώ το δεύτερο τμήμα που θα μπορούσε να ενώσει το πρώτο τμήμα με το Φράγμα Γυρτώνης παραμένει σε κατασκευαστική εκκρεμότητα.
Παράλληλα, το κατασκευασμένο τμήμα του καναλιού / συλλεκτήρα Σ3 – στο βαθμό που μπορεί να αξιοποιηθεί – χρήζει ευρύ καθαρισμού και αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές ώστε να αυξηθεί σημαντικά η λειτουργικότητά του προς την τεχνητή Λίμνη Κάρλα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στις αρχές του 2023, η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, υπό τον Υφυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ενέκρινε την έκτακτη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του καναλιού / συλλεκτήρα Σ3 προς την τεχνητή Λίμνη Κάρλα, το οποίο και ως έργο θα δρομολογηθεί την αμέσως επόμενη περίοδο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – μετά από σχετική ενημέρωση.
Η σύνδεση του Φράγματος της Γυρτώνης με την τεχνητή Λίμνη Κάρλα είναι κομβικό έργο για την Θεσσαλία με διττό ρόλο, καθώς, αφενός, επιτρέπει τη μεγάλη αξιοποίηση των υδάτων του Πηνειού προς τη τεχνητή Λίμνη Κάρλα με μεγάλη προστιθέμενη αξία τόσο για τη βιωσιμότητα της τεχνητής λίμνης και την άρδευση της ευρύτερης περιοχής, όσο και για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Πρόκειται, ειδικότερα, για ένα έργο που θα επιτρέπει τη μεταφορά δια της βαρύτητας υπερπολλαπλάσιου όγκου υδάτων από τον Πηνειό στην τεχνητή Λίμνη Κάρλα που μέχρι τώρα – χωρίς να αξιοποιείται – διοχετεύεται στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ ο όγκος των υδάτων που – με μεγάλη δυσκολία – διοχετεύεται με τα σημερινά δεδομένα στην τεχνητή λίμνη είναι λίγος και αυτό γίνεται με τη χρήση αντλιοστασίων – άρα με σημαντικό κόστος.
Η δημιουργία, λοιπόν, της εν λόγω διώρυγας θα δώσει μεγάλη αρδευτική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση στις παραγωγικές δυνατότητες του πρωτογενούς τομέας της περιοχής. Παράλληλα, όμως, το έργο της σύνδεσης του Φράγματος της Γυρτώνης με την τεχνητή Λίμνη Κάρλα έχει και σημαντική προστιθέμενη αξία όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, σε συνδυασμό με μια σειρά από παρεμβάσεις στην τεχνητή Λίμνη Κάρλα.
Παρεμβάσεις, όπως η εξέλιξη και ενίσχυση ως υποδομή του καναλιού / τάφρου Τ2 που μέχρι τώρα διοχετεύει το νερό προς την τεχνητή Λίμνη Κάρλα, όπως και η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών από το εσωτερικό τμήμα της τεχνητής Λίμνης προς τα Κανάλια.
Στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, μεταξύ άλλων και αφού ανέλυσε τη σημασία των παραπάνω έργων, υπογράμμισε πως «η χρηστή διαχείριση υδάτων στη Θεσσαλία αποτελεί μία προτεραιότητα για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της περιοχής, τόσο σε όρους αρδευτικών δυνατοτήτων, όσο και σε όρους αντιπλημμυρικής προστασίας. Η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές στο πλαίσιο αυτό ήρθαν να υπογραμμίσουν με τον πιο έντονο και επώδυνο τρόπο αυτή την αναγκαιότητα. Ήταν η φυσική καταστροφή μετά τον μεσογειακό κυκλώνα ‘Ιανό’ που υπογράμμισε την ανάγκη του φράγματος του Ενιπέα στη Σκοπιά, με το έργο προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ να έχει δρομολογηθεί ως έργο εθνικής σημασίας. Και ήταν η πολλαπλής έντασης θεομηνία ‘Daniel’ που υπογράμμισε την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης – μετά από σχετική μελέτη – υπό έναν φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμο να εξεταστούν μικρά και μεγάλα έργα, με διττό ρόλο κυρίως τα μεγάλα έργα. Με διττό ρόλο τόσο ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση, όσο και ως προς τη χρηστή διαχείριση των υδάτων στην περιοχή μας, συνεισφέροντας στη βιωσιμότητα του Θεσσαλικού κάμπου και της πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή μας. Έργα νέα, όπως μεγάλα φράγματα, αλλά και έργα που θα βελτιστοποιήσουν την αξιοποίηση των τρεχουσών υποδομών. Ένα τέτοιο μεγάλο έργο δύναται να είναι και η σύνδεση του Φράγματος της Γυρτώνης με την τεχνητή Λίμνη Κάρλα, αξιοποιώντας, ενισχύοντας και επεκτείνοντας το κανάλι / συλλεκτήρα Σ3. Μία υπάρχουσα υποδομή που πρέπει να επεκταθεί και να βελτιωθεί, αλλά και να αποκατασταθεί όπου χρειάζεται. Προς αυτή την κατάσταση, μέσω έκτακτης χρηματοδότησης ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια προχωρά σε παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά από ζημιές που έγιναν λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Και με ένα νέο έργο διασύνδεσης του Φράγματος Γυρτώνης και την τεχνητή Λίμνη Κάρλα η αρδευτική δυνατότητα δύναται να αλλάξει ριζικά, καθώς και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Πρόκειται για ένα κρίσιμο και ιδιαίτερης σημασίας έργο που θα μεταβάλλει τις προοπτικές και τις δυνατότητες της περιοχής. Και, φυσικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικές μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις στην τεχνητή Λίμνη Κάρλα, όπως η ολοκλήρωση των σχετιζόμενων έργων από την εσωτερική πλευρά, αυτή των Καναλίων. Έργα, τα οποία – παράλληλα με την επέκταση της αρδευτικής δικτύωσης τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της τεχνητής Λίμνης – θα συνεισφέρουν καθοριστικά στην παραγωγική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της περιοχής, αλλά και στην αντιπλημμυρική της προστασία».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
//platform.twitter.com/widgets.js(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Περισσότερα Εδω