Απάλλαξε από τον εφιάλτη των χρεών 59χρονη μικροέμπορο από τη Μαγνησία το Ειρηνοδικείο Βόλου. Με απόφασή του, που εκδόθηκε αρχές Απριλίου, ψαλίδισε το 90% της οφειλής της, ορίζοντας να πληρώσει ποσό μόλις 9.000 ευρώ από σύνολο οφειλής 67.000 ευρώ. Ορισε να καταβάλλει το προαναφερόμενο ποσό σε 36 δόσεις των 250 ευρώ.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου αναγνώρισε ότι δεν περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της από δόλο και την ενέταξε στο Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη 3869/2019, απορρίπτοντας τις προσφυγές των τραπεζών.

Η μικροέμπορος είδε τα έσοδα της επιχείρησής της το 2019 να μειώνονται σε μόλις 766 ευρώ και οδηγήθηκε μοιραία σε παύση της λειτουργίας της για να αποφύγει τις δαπάνες.

Εμεινε άνεργη έχοντας όμως δανειακές υποχρεώσεις αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που δεν μπορούσε να καλύψει, με αποτέλεσμα από το 2017 να σταματήσει να πληρώνει.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου έκανε δεκτή της αίτησή της για την υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, κρίνοντας ότι τα χρέη της δεν περιήλθαν από δανεισμό για πολυτελή βίο.

Επρόκειτο για οφειλές που αφορούν σε δανεισμό, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ο οποίος έγινε για την ανακαίνιση του σπιτιού του συζύγου της.

Το δικαστήριο απέρριψε και τις ενστάσεις περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος, καθώς και τις ενστάσεις για την εμπορική της δραστηριότητα που άσκησαν οι τράπεζες.

Η 59χρονη δραστηριοποιούταν στην επιδιόρθωση έτοιμων ενδυμάτων. Από την επαγγελματική της δραστηριότητα το εισόδημά της ήταν μηδαμινό, δεδομένου ότι αποκόμιζε 1.000 ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η επιχείρησή της να μην είναι κερδοφόρα, αντίθετα να επιβαρύνεται με δαπάνες. Οδηγήθηκε σε αλλαγή έδρας της επαγγελματικής της στέγης μετακινούμενη σε άλλη περιοχή της Μαγνησίας και στη συνέχεια έπαυσε τη δραστηριότητά της.

Σήμερα είναι άνεργη και ζει με τον σύζυγό της με τον οποίο έχουν μηνιαία εισόδημα 1.049 ευρώ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα 800 ευρώ είναι αναγκαία και απαραίτητα για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του ζευγαριού.

Στη συνέχεια εξέτασε τα οικονομικά στοιχεία της οικογένειας και διαπίστωσε ότι από το 2007 έως και το 2019 τα ετήσια εισοδήματα του ζευγαριού μειώθηκαν από τις 22.880 ευρώ σε 16.015 ευρώ λόγω της περικοπής της σύνταξης του συζύγου και της μείωσης των εισοδημάτων της 59χρονης.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου δέχτηκε την αίτηση της μικροεμπόρου και την απάλλαξε από τις οικονομικές υποχρεώσεις, που έδιναν θηλιά γύρω από το λαιμό της.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Περισσότερα Εδω