Τα σχέδια της νέας περιφερειακής αρχής για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας αποτυπώθηκαν στη σημερινή (Δευτέρα απόγευμα), δεύτερη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας για το τρέχον έτος, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η διαδικασία των αποζημιώσεων για κτήρια και ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, τα έργα αποκατάστασης των οδικών δικτύων και αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία, ενώ καταψηφίστηκε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Τάσος Τσιαπλές, σχολίασε την έλλειψη σχεδιασμού στο ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών αλλά και της εκπαίδευσης και ενημέρωσης του πληθυσμού, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα έργα απορροής των λιμναζόντων υδάτων αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί πληγέντες δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ιδιοκτήτες υπογείων, οι οποίοι εξαιρούνται από την αποζημίωση οικοσκευής.
Ο Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας με τη σειρά του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που σχεδιάζεται αυτόν τον καιρό που αφορά την Πολιτική Προστασία και που σε διάστημα περίπου δεκαπέντε ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί, ενώ θα περιλαμβάνει διάφορους άξονες, μεταξύ άλλων και την εμπλοκή της Πυροσβεστικής.
Στο ζήτημα των αποζημιώσεων του φυτικού κεφαλαίου ανάφερε ότι έχει κατατεθεί ένα μέρος αυτών -περίπου 145 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι- και μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στα επί μέρους θέματα των αποζημιώσεων ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση, για την οποία σχεδιάζεται προκήρυξη περίπου 100 ατόμων, τα οποία θα προσληφθούν βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, η αποζημίωση που έχει δοθεί ήταν 120-30 ευρώ ανά ζώο, την οποία ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ικανοποιητική.
Για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Βλοχός και Μεταμόρφωση στην Καρδίτσα ανέφερε ότι σχεδιάζονται γύρω στα 120-150 σπίτια, τα οποία θα πληρωθούν από δωρεά του Συνδέσμου Βιομηχάνων μέχρι το καλοκαίρι, ενώ για την αποκατάσταση των οδικων δικτυων (κυρίως του Πηλίου), η οποία θα έχει ξεκινήσει μέχρι το Πάσχα, θα διατεθεί το ποσό των 890 εκατομμυρίων, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η διάρκεια των διαδικασιών.
Για την αποκατάσταση των αναχωμάτων έχουν ήδη ζητηθεί με προσκλήσεις 44 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα κατατίθενται τμηματικά για τις πληρωμές των εργολάβων, ενώ έχει επίσης ζητηθεί από τους υπουργούς, κ.κ. Λιβάνιο, Ταχιάο και Τριαντόπουλο ανάλογο ποσό ώστε να μπορέσει μέχρι περίπου το τέλος Φεβρουαρίου να έχει γίνει μια προσωρινή αποκατάστασή τους. Για τις μόνιμες αποκαταστάσεις το κόστος ανέρχεται στα 533 εκατομμύρια για τον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών, προκειμένου να έρθουν στην προ Ντάνιελ κατάσταση.
Ο κ. Κουρετας τόνισε ότι είναι απαραίτητο να καταθεθει προηγουμένως το τελικό, αντιπλημμυρικό σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας, προκειμένου να μπορέσει να υπολογιστεί το τελικό κόστος της αποκατάστασης ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στο σχέδιο της σήραγγας αποστράγγισης των υδάτων προς το Αιγαίο, την οποία χαρακτήρισε ως την καλύτερη δυνατή λύση.
«Στις Βρυξέλλες περιμένουν το σχέδιο της Ολλανδικής εταιρείας και έχουν την πρόθεση να αποζημιώσουν τους αγρότες μέχρι ότου γίνει σωστά η θωράκιση», δήλωσε.
Ποιοι εκλέχθηκαν ως εκπρόσωποι στη Γ.Γ της ΕΝ. Π.Ε. (ονόματα)
Εκλέχθηκαν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Περιφερειών στη Γενική Συνέλευση της ΕΝ. Π.Ε. Τα ονόματα που προέκυψαν από τη διαδικασία είναι τα εξής:
Πρωτοβουλία: 5,52 έδρες 5
Συμμαχία υπέρ των Πολιτών 2,25 2 έδρες
Λαϊκή Συσπείρωση 2,61 1
Ενωμένοι Θεσσαλοί 0,61 1 έδρα
Τακτικά μέλη
Τσαγανού Χρύσα
Γκουρμπίνος Χρήστος
Μπαμπρούτης Κωνσταντίνος
Αγγελίδη Βασιλική
Κολιός Αριστείδης
Αναπληρωματικά μέλη
Ξάνθος Αθανάσιος
Σίμος Βασίλειος
Ζαρκάδας Κωνσταντίνος
Ντίτορας Νικόλας
Συμμαχία υπέρ των πολιτών
Δόκου Σουλτάνα
Μιχαλάκης Χρήστος
Αναπληρωματικοι
Πινακας Βασίλειος
Τέας Ιωάννης
Λαϊκή συσπείρωση
Τσιαπλές Αναστάσιος
Τζανακούλη Ελευθερία
Ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία Αγροδιατροφικη Σύμπραξη Περιφέρειας Θεσσαλίας
Υπερψηφίστηκε επίσης η ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία Αγροδιατροφικη Σύμπραξη Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία όπως τονίστηκε είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την εξωστρέφεια των θεσσαλικών προϊόντων, καθώς ανάλογους οργανισμούς διαθέτουν και πολλές περιφέρειες της χώρας. Ο κ. Μπίλλης τόνισε ότι «η εξωστρέφεια των προϊόντων είναι η δύναμη για την οικονομία μας και για τη Θεσσαλία».
Καταψηφίστηκε τέλος, η πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για το οποίο ο κ. Τσαπλές δήλωσε ότι «ανατρέπει τα δεδομένα και κάνει ένα βήμα παραπέρα στην εμπορευματοποίηση της δημόσια εκπαίδευσης», ενώ ο κ. Κουρέτας σχολίασε ότι «το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν κινδυνεύει από τον ανταγωνισμό, αντίθετα ενισχύεται. Κινδυνεύει από τον κακό εαυτό του. Μόνο κέρδος θα έχει από αυτόν τον ανταγωνισμό, καθώς όπως είναι σήμερα, εντελώς αρυθμιστο, είναι εντελώς λάθος».
Δείτε βίντεο:
Δείτε φωτογραφίες:
Ζωή Μπουρουτζή / Φωτό – βίντεο: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις