Ενημέρωση για την πορεία εξέλιξης της έρευνας και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων πανώλης των μηρυκαστικών σε Λάρισα και Θεσσαλία, παρείχε σήμερα το μεσημέρι της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης, κ. Δημήτρης Κουρέτας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το κτήριο του Διοικητηρίου.

Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε έναν χάρτη των τυροκομείων στα οποία έχει γίνει έλεγχος από τον ΕΦΕΤ, καθώς και των 860 εκτροφών που γίνονται στις περιοχές Δομένικο και Δαμάσι, οι έλεγχοι στις οποίες αναμένεται να τελειώσουν μέσα στην εβδομάδα.

«Περίπου 230.000 ζώα έχουν ελεγχθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για θανάτωση είναι 9.200 ζώα και μέχρις στιγμής έχουν θανατωθεί 7.000», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα πρόκειται να θανατωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο αριθμός των ζώων που έχουν σταλεί για έλεγχο ανέρχεται στα 3.800 ζώα, ενώ οι θετικές μονάδες εκτροφής είναι 22 και αντιστοιχούν σε 9.200 ζώα.

«Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο και την ταχύτητα που έχει λειτουργήσει όλος ο μηχανισμός, μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε ολοκληρώσει την ιχνηλάτηση και στη συνέχεια θα γίνουν επανέλεγχοι.», προσέθεσε. «Το βασικό είναι να τελειώσει η ιχνηλάτηση, να έχουμε ποιες είναι οι εστίες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα την αναστολής λειτουργίας των σφαγείων για ακόμα μια εβδομάδα, ο κ. Κουρέτας δήλωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα των ζωοτροφών. «Περιμένουμε να δούμε εάν θα υπάρξει πρόβλημα».

«Από ό,τι ξέρω, το μοντέλο που ακολουθήσαμε θα επαναληφθεί και σε άλλες Περιφέρειες», ανέφερε τέλος ο Περιφερειάρχης.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω