Για τη διενέργεια προληπτικής έρευνας και μετρήσεων σε γεωτρήσεις και πηγές δήμων της Λάρισας και της Μαγνησίας, με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας των προηγούμενων ημερών στις περιοχές Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο, ενημέρωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί της Πέμπτης από τον χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας στη Λάρισα.
Ειδικότερα, πρόκειται για τους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ του νόμου Λάρισας και Ρήγα Φεραίου του νόμου Μαγνησίας, λόγω της εγγύτητάς τους με τη λίμνη Κάρλα, με τις ενέργειες να αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου μία εβδομάδα, ενώ σε δεύτερο χρόνο οι εν λόγω ενέργειες θα επεκταθούν συνολικά σε όλους τους θεσσαλικούς δήμους, (συνολικά υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές σε όλη τη Θεσσαλία) στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουρέτας, οι γεωτρήσεις όλης της περιφέρειας τίθενται σε γενικό έλεγχο, ώστε να υποχρεωθούν οι ΔΕΥΑ των δήμων να επιτηρούν, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάλογων εξάρσεων και τη συλλογή δεδομένων αναφορικά με την ποιότητα του νερού όλων των δικτύων ύδρευσης.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Χατζηχριστοδούλου, από τα μέχρι τώρα ευρήματα, τόσο στο νερό όσο και στα κλινικά δείγματα, έχει απομονωθεί και ταυτοποιηθεί σαλμονέλα, γεγονός που μας καθιστά σχεδόν βέβαιους ότι η έξαρση των κρουσμάτων είναι υδατογενής.
Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας, την οποία ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις, διακοπές ηλεκτροδότησης, αλλά και ελλειπής χλωρίωση του νερού, πιθανόν να αποτέλεσαν προσοδοφόρους παράγοντες για την παραπάνω μόλυνση, ενώ όπως τόνισε, δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, καθώς η σαλμονέλα δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει μετά από τόσους μήνες. «Παρόλα αυτά θα δράσουμε προληπτικά με την Περιφέρεια, θα βοηθήσουμε να οργανωθεί καλύτερα, που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα σχέδιο ασφαλείας», τόνισε.
Το φαινόμενο, εξήγησε επίσης, θεωρείται πως βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Περιφέρεια, ενώ το νερό των περιοχών κινδύνου θα συνεχίσει να μην χρησιμοποιείται, μέχρις ότου δοθούν νέες οδηγίες.
«Ο ΕΟΔΥ είναι από την πρώτη ημέρα εδώ και έχουμε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και θέλουμε να προλάβουμε κάτι παρόμοιο», δήλωσε τέλος ο ίδιος.
Δείτε φωτογραφίες:
Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις