Το Σάββατο το πρωί, ο Akshay Nair, χειρουργός οφθαλμών με έδρα τη Βομβάη, περίμενε να χειρουργήσει μια 25χρονη που είχε αναρρώσει από Covid-19 πριν από τρεις εβδομάδες. Μέσα στο χειρουργείο βρισκόταν με την ασθενή που ήταν διαβητική ένας εξειδικευμένος ΩΡΛ. Είχε τοποθετήσει ένα σωλήνα στη μύτη της και αφαιρούσε τους ιστούς που είχαν μολυνθεί με μουκορμύκωση, μια σπάνια αλλά επικίνδυνη λοίμωξη η οποία επηρεάζει τη μύτη, τα μάτια και μερικές φορές τον εγκέφαλο.

Μόλις ο συνάδελφός του τελείωνε ο χειρουργός οφθαλμών θα συνέχιζε για άλλες τρεις ώρες προκειμένου να αφαιρέσει τα μάτι της ασθενούς. “Θα της αφαιρέσω το μάτι προκειμένου να της σώσω τη ζωή. Έτσι είναι αυτή η αρρώστια” αναφέρει ο Δρ. Nair.

Την ώρα που το δεύτερο κύμα του κορονοϊού σαρώνει την Ινδία, οι γιατροί της χώρας αναφέρουν μια σειρά περιστατικών μιας σπάνιας μόλυνσης, η οποία είναι γνωστή και ως ο “μαύρος μύκητας”  σε ασθενείς που αναρρώνουν αλλά και σε άλλους που ανάρρωσαν από τον Covid-19.

Κατά το BBC που φιλοξενεί το σχετικό θέμα, οι γιατροί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη μόλυνση, η οποία έχει δείκτη θνητότητας 50%, μπορεί να προκαλείται από τη χρήση στεροειδών, μια σωτήρια θεραπεία για βαριά νοσούντες με Covid-19.

Τα στεροειδή περιορίζουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες στην Covid και φαίνεται μάλιστα πως βοηθούν στο να σταματούν κάποιες από τις πιθανές βλάβες στον οργανισμό που μπορούν να προκύψουν όταν το ανοσοποιητικό δίνει μάχη για να καταπολεμήσει τον ιό. Όμως μειώνουν και την ανοσία και αυξάνουν τα επίπεδα ζαχάρου τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς ασθενείς Covid. Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει τα κρούσματα μουκορμύκωσης.

“O διαβήτης μειώνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού του οργανισμού, ο κορονοϊός τις επιδεινώνει και ακολούθως τα στεροειδή -που βοηθούν στην αντιμετώπιση της Covid- λειτουργούν σαν καύσιμο στη φωτιά¨ λέει ο Δρ. Nair που εργάζεται σε τρία νοσοκομεία της Βομβάης κι αναφέρει ότι έχει δει περίπου 40 ασθενείς να υποφέρουν από τη συγκεκριμένη λοίμωξη τον Απρίλιο. Πολλοί από αυτούς ήταν διαβητικοί που είχαν αναρρώσει από την Covid στο σπίτι. Σε έντεκα από αυτούς έπρεπε να αφαιρεθεί χειρουργικά μάτι. Επίσης, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου 6 συνάδελφοί του σε πέντε πόλεις ανέφεραν 58 περιστατικά της μόλυνσης.

Μια αντιμυκητιακή ενδοφλέβια ένεση που κοστίζει 3.500 ρουπίες (48 δολάρια) ανά δόση και πρέπει να χορηγείται κάθε μέρα για περίοδο έως και οκτώ εβδομάδες είναι το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο κατά της νόσου. Ένας τρόπος για να σταματήσει η πιθανότητα της λοίμωξης ήταν να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς με Covid-19 – τόσο στη θεραπεία όσο και μετά την ανάρρωση – είχαν τη σωστή δόση και διάρκεια στεροειδών, αναφέρει ο διαβητολόγος Rahul Baxi. Τονίζει ότι θεράπευσε περίπου 800 διαβητικούς ασθενείς την προηγούμενη χρονιά και κανένας από αυτός δεν έπαθε τη λοίμωξη.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς φτάνουν αργά, όταν ήδη χάνουν όραση και αυτοί πρέπει να αφαιρέσουν το μάτι για να σταματήσουν την επέκταση τη λοίμωξης στον εγκέφαλο.

Πηγή: BBC

 

Περισσότερα Εδω