Οι απαιτήσεις ελέγχου της Covid-19 για τους επιβάτες που ταξιδεύουν από την Κίνα υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο μη ανιχνεύσιμων νέων στελεχών του ιού που δημιουργήθηκαν από την αυξανόμενη επιδημία της χώρας, αναφέρει το Bloomberg, ενώ το BBC σημειώνει ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο πολλές χώρες επιβάλλουν ελέγχους Covid στους ταξιδιώτες από την Κίνα είναι η έλλειψη δεδομένων από τη συγκεκριμένη χώρα. «Όσο περισσότερη Covid κυκλοφορεί, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες μετάλλαξης του ιού».

Κατά το δημοσίευμα του Bloomberg «όταν οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα εξετάσεων, επέκτειναν επίσης ένα πρόγραμμα που συλλέγει εθελοντικά δείγματα από διεθνείς επιβάτες στα αεροδρόμια για να βοηθήσει στην παρακολούθηση των παραλλαγών που εισέρχονται στη χώρα».

Για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  «Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα» είπε και επισήμανε ότι «το ζητούμενο είναι όταν έρχονται να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα από ταξιδιώτες από την Κίνα για να ξέρουμε ποια στελέχη κυκλοφορούν στη χώρα».

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στα δυο τεστ που υπάρχουν: «το ένα είναι το τεστ που γίνεται για να δω αν κάποιος είναι θετικός ή όχι. Αυτά τα τεστ το μόνο που θα κάνουν θα πάνε λίγο πιο πίσω αν εφαρμοστούν την όποια επιβάρυνση θα έχουμε λόγω των Κινέζων. Και το λέω αυτό διότι πολλοί άνθρωποι βγαίνουν αρνητικοί σε ένα τεστ, αλλά μετά από λίγο θα βγουν θετικοί. Το κύριο το οποίο μας χρησιμεύουν τα τεστ δεν είναι αυτά τα απλά τεστ, αλλά τα τεστ που κάνουμε αλληλούχισης του γενετικού υλικού του κορονοϊού. Δηλαδή βρίσκουμε τι στέλεχος είναι. Πρέπει λοιπόν δειγματοληπτικά -το κάνει η Αμερική να το κάνει και η Ευρώπη- να ελέγχουμε τους Κινέζους που έρχονται ώστε να βρίσκουμε τι στελέχη κυκλοφορούν στην Κίνα, να μάθουμε την αλήθεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα. Δεν είναι δηλαδή το να πούμε ότι δεν θα έρχεται κανείς που θα είναι άρρωστος, γιατί αυτό είναι αδύνατον να συμβεί και είναι και να το πω έτσι μια ιδιαίτερη μεταχείριση των Κινέζων που δεν είναι και πάρα πολύ σωστή. Το ζητούμενο είναι όταν έρχονται να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα για να ξέρουμε ποια στελέχη κυκλοφορούν στην Κίνα, την πληροφορία που δεν μας δίνουν οι Κινέζοι να τη μάθουμε εμείς οι υπόλοιπος κόσμος από τους Κινέζους που έρχονται».

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των  εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ότι οι κυρίαρχες μεταλλάξεις στην Κίνα βρίσκονται και στην Ευρώπη και αντίστοιχα και στην Αμερική και πρόσθεσε ότι «δεν φαίνεται λοιπόν η έξαρση αυτή τη στιγμή που υπάρχει στην Κίνα να συνοδεύεται από μια μετάλλαξη που δεν κυκλοφορεί στον υπόλοιπο κόσμο».

«Ποτέ δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε τις μεταλλάξεις. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές βγήκαν δεν μπορέσαμε να τις προβλέψουμε, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο σε όλες αυτές τις μεταλλάξεις: δεν σχετίστηκαν με έξαρση τέτοιου τύπου. Οι μεταλλάξεις αυτές ήρθαν από χρόνιες λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους. Είναι δηλαδή ιδιαίτερα περιστατικά τα οποία δεν μπορούμε ούτε να τα προβλέψουμε και δεν σχετίζονται με τη μαζική εξάπλωση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Κίνα» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Το στέλεχος που έρχεται από τη Βόρεια Αμερική

Ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε και για τη νέα μετάλλαξη που έχει κάνει την εμφάνισή της στις ΗΠΑ. «Εκεί που επικράτησε στη βορειοανατολική Αμερική, γιατί δεν έχει επικρατήσει παντού έχει φτάσει το 40%, αυτό το στέλεχος είναι ένας συνδυασμός του Κενταύρου και κάποιου άλλου στελέχους Όμικρον, υποστελέχους Όμικρον, φαίνεται να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του Όμικρον 5 που κυριαρχούσε μέχρι πρόσφατα. Θα το δούμε. Υπάρχουν πολλά στελέχη που σε περιοχές έχουν αναπτυχθεί πολύ, αλλά δεν έχουν επηρεάσει παγκόσμια τις υπόλοιπες χώρες. Πρέπει να το παρακολουθήσουμε. Δεν χρειάζεται κάποιος τρόμος ούτως ή άλλως υποστέλεχος του Όμικρον είναι.

Τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή τα καινούργια είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι του Όμικρον. Υπάρχουν πλέον μελέτες γι’ αυτό, όχι μόνο εργαστηριακές αλλά και σε ανθρώπους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πάμε να κάνουμε το καινούργιο εμβόλιο. Έβλεπα ότι την εβδομάδα 22 με 29 Δεκεμβρίου μόνο 10.000 Έλληνες έκαναν αναμνηστική δόση. Η αναμνηστική είναι αυτή που είναι τρεις μήνες μετά την προηγούμενη με τον προηγούμενο εμβολιασμό ή την προηγούμενη νόσηση[…]είναι ένα καινούργιο εμβόλιο που πιάνει τα στελέχη Όμικρον που κυκλοφορούν τώρα».

Ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του (31/12/2022) τονίζει ότι η έξαρση αυτή παρατηρήθηκε λόγω της χαλάρωσης των μέτρων της στρατηγικής μηδενικής εξάπλωσης (zero-covid) στην Κίνα και προκάλεσε ανησυχία λόγω της ταυτόχρονης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που μπαίνουν σε ισχύ στην Κίνα από τις αρχές του προσεχούς έτους. «Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση. Προς το παρόν, παρότι τα αξιόπιστα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κίνα σπανίζουν, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία δεδομένου ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αναδυθεί μια νέα παραλλαγή με διαφορετικές ιδιότητες και δυνατότητα να προκαλέσει εκτεταμένη διασπορά» αναφέρεται σχετικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του στις 30/12/2022 ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσει την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από Covid-19 στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα ενώ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης κρίσεων για τη λήψη αποφάσεων.

Σχετικό Άρθρο: Κορονοϊός: Νέο στέλεχος 20% πιο μεταδοτικό «δείχνει τα δόντια του» στις ΗΠΑ

 

Περισσότερα Εδω