Είναι η δεύτερη εβδομάδα καθολικού αυστηρού lockdown μετά την εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» που βιώνουν 25 εκατ. άνθρωποι που μένουν στην Σανγκάη της Κίνας, με τα βίντεο οργισμένων κατοίκων να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Όπως επισημαίνει το BBC είναι η πρώτη φορά που η Σανγκάη επιβάλλει τόσο αυστηρούς περιορισμούς, καθώς μέχρι τον περασμένο μήνα, είχε υιοθετήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση σε σχέση με άλλες πόλεις της χώρας.
Τι συμβαίνει στη Σανγκάη;
Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου οι κάτοικοι στην Σανγκάη είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους και οι περισσότεροι πρέπει να παραγγείλουν φαγητό, ενώ περιμένουν από την κυβέρνηση να τους παραδώσει λαχανικά, κρέας και αυγά.
A silent protest from #CCPChina during the #COVID #lockdown: My fridge is empty. #中共病毒 无声的抗议 pic.twitter.com/Su8JIz4ng2
— Jennifer Zeng 曾錚 (@jenniferatntd) April 5, 2022
Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν οργισμένους κατοίκους να διαμαρτύρονται για ελλείψεις τροφίμων και ανεπαρκείς ιατρικές προμήθειες.
Παράλληλα, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι όσοι μολύνονται από τον κοροναϊό μεταφέρονται σε απομακρυσμένους χώρους καραντίνας, ενώ ακόμη και μικρά παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές καταγράφονται περιστατικά λεηλασιών σε καταστήματα ενώ σημαντικό πρόβλημα φέρεται να υπάρχει και με τα κατοικίδια.
Μέχρι τις αρχές του μήνα η αντιμετώπιση της πανδημίας περιελάμβανε απομόνωση μεμονωμένα σε συγκροτήματα κατοικιών, ενώ ακόμη και όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, δεν επιβλήθηκε πλήρες lockdown.
Η πόλη Σιάν για παράδειγμα, με 13 εκατ. κατοίκους, σύμφωνα με το BBC μπήκε σε καθεστώς ολοκληρωτικού lockdown με λιγότερα από 100 κρούσματα την ημέρα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου, η Σανγκάη άρχισε να καταγράφει περισσότερα από 2.500 κρούσματα την ημέρα και αποφάσισε να ανακοινώσει σταδιακό lockdown. Πρώτα στην ανατολική περιφέρεια και λίγες μέρες αργότερα στη δυτική.
People aren’t allowed to leave their homes to buy food, people are beginning to starve, The government can’t give us enough foods. People began to protest: give us food! Give us food!#Shanghai pic.twitter.com/5PFKhNs3XE
— 乔 (@Qiao101011) April 9, 2022
Καθώς όμως τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται, αποφασίστηκε ολικό lockdown στις 3 Απριλίου.
Γιατί η Σανγκάη διέφερε από την υπόλοιπη Κίνα μέχρι τώρα;
Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο είναι η σημασία της πόλης στην κινεζική οικονομία.
Η Σανγκάη συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Κίνας και αποτελεί πάνω από το 10% του συνολικού εμπορίου της Κίνας από το 2018.
Τα αεροδρόμια της είναι επίσης υπεύθυνα για τη μεταφορά σχεδόν του μισού εξοπλισμού και φαρμάκων που χρειαζόταν η Κίνα στις πρώτες ημέρες της πανδημίας.
Μελέτες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι ένα lockdown δύο εβδομάδων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο ή η Σανγκάη θα μπορούσε να κοστίσει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της.
Το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας το 2021 ήταν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο, επομένως η χώρα θα χάνει περίπου 29,8 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε εβδομάδα που συνεχίζεται το lockdown.
Ο εμβολιασμός στην Κίνα
Η Κίνα έχει δώσει διαθέσει 11 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid και έχει εμβολιάσει πάνω από το 86% του συνολικού πληθυσμού της. Ωστόσο τα ποσοστά εμβολίων μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών -που είναι από τα πιο ευάλωτα- παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας τονίζει πλέον ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα των τοπικών αρχών, καθώς εγκρίθηκαν οι κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων Covid-19 της τεχνολογίας mRNA.
Μέχρι τώρα, η χώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε εγχώρια παραγόμενα εμβόλια, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν ανεπαρκή απέναντι στην παραλλαγή «Όμικρον».
Χαλάρωση στα μέτρα περιορισμού
Μετά τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου, η Σανγκάη προχώρησε στη χαλάρωση ορισμένων περιορισμών, διαιρώντας την πόλη σε τρεις ζώνες (αποκλεισμένη ζώνη, ελεγχόμενη ζώνη και ζώνη προφύλαξης).
Οι περιοχές που δεν έχουν νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα θα επισημαίνονται ως «ελεγχόμενες» και εάν φτάσουν τις δύο εβδομάδες χωρίς νέα κρούσματα, θα υποβαθμιστούν περαιτέρω σε «ζώνη προφύλαξης». Οι άνθρωποι στις ζώνες με λιγότερα ή καθόλου κρούσματα θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, όπως να τους επιτρέπεται να μετακινούνται.