Ένας ελαιοχρωματιστής, κατά δήλωσή του λάτρης της τέχνης, με ακριβά γούστα. Έτσι εμφανιζόταν ο 49χρονος που συνελήφθη από το τμήμα διαρρηκτών για την κλοπή του αιώνα: των αριστουργημάτων του Πικάσο και του Μοντριάν, καθώς και του έργου του Ιταλού ζωγράφου Γουλιέλμο Κάτσια, το οποίο υποστήριξε ότι πέταξε στη λεκάνη του μπάνιου.
Η μεγάλη κλοπή έγινε πριν από 9,5 χρόνια, στις 9 Ιανουαρίου 2012. Ο καθ’ ομολογίαν δράστης έκανε συνεχείς επισκέψεις στην Πινακοθήκη αποκτώντας οικειότητα με τον χώρο, ενώ τους τελευταίους 6 μήνες πριν από την κλοπή παρακολουθούσε όχι μόνο τον χώρο αλλά και τους φύλακες καθώς ήξερε όλες τις κινήσεις και τις συνήθειες τους.
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του τρίτου έργου
Οι έρευνες συνεχίζονται στοχευμένα και επιθετικά, όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ πηγές της Αστυνομίας και μάλιστα σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έθεσαν υπό παρακολούθηση τον 49χρονο τους τελευταίους δύο μήνες. Ανακάλυψαν ότι παλαιότερα είχε εμπλακεί σε κλοπές. Οι ισχυρισμοί του ότι έδρασε μόνος του καθώς όπως είπε ήταν λάτρης των έργων τέχνης και ήθελε στην κατοχή του κάποιο σπουδαίο έργο δεν έχουν πείσει. Όπως δεν τους έχει πείσει και ο ισχυρισμός του ότι πέταξε το τρίτο έργο που έκλεψε, το σκίτσο του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo). Ερευνούν αν το έργο αυτό έχει πωληθεί.
Υπήρχε η πληροφορία ότι θα ταξίδευε στην Ολλανδία και γι’αυτό επισπεύσθηκε η σύλληψή του. Το ταξίδι αυτό το συνδέουν και με το ενδεχόμενο να έψαχνε αγοραστές για τον Πίνακα του Πικάσο και του Μοντριάν.
Άλλωστε το γεγονός ότι τους κράτησε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αποδεικνύει το πάθος του για την τέχνη, άλλα τη διεθνή πρακτική των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στις αγοροπωλησίες κλεμμένων πινάκων μεγάλων ζωγράφων.
Ήταν ιδιαιτέρως δραστήριος στο twitter κάνοντας αναρτήσεις και αναδημοσιεύσεις από μεγάλα μουσεία τέχνης και είχε πρόσβαση σε κύκλους εικαστικών. Πιθανοί αγοραστές, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, θα μπορούσαν να ήταν Άραβες, Ρώσοι ή και Κινέζοι κροίσοι, πλούσιοι συλλέκτες.
Πώς τα υπόγεια κυκλώματα λυμαίνονται τα μουσεία
Οι υπόγειες διαδρομές της τέχνης ξεκινούν με την κλοπή ενός έργου. Ο Πέτρος Βέργος με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στις δημοπρατήσεις εξηγεί στην ΕΡΤ πώς δρουν τα παράνομα κυκλώματα έργων τέχνης.
Στο site της Interpol υπάρχουν στοιχεία και φωτογραφίες για χιλιάδες κλεμμένα αντικείμενα τέχνης, που αναζητούνται. Μαζί με τα ναρκωτικά και τα όπλα, το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης είναι ψηλά στην λίστα του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος. Ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 8 δισ. €.
Σύμφωνα με τον οργανισμό καταγραφής και έρευνας κλεμμένων έργων τέχνης Art Loss Register ψηλά στη λίστα των ελαφροχέρηδων είναι ο Πικάσο, ο Νταλί και ο Μιρό.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Μαρία Μαγκλάρα