Στα τελικά στάδια του σχεδιασμού για την ανάπτυξη χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών, πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων στην ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική μέσα στις επόμενες εβδομάδες, φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, στέλνοντας επιπλέον μαχητικά πλοία και αεροσκάφη στην ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα με την στρατιωτική ενίσχυση, και σε μια ενέργεια που προκάλεσε αρνητικά το Κίεβο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, διέταξε τις οικογένειες των Αμερικανών να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ενώ απηύθυνε και «ισχυρή σύσταση» στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία.

Η Βρετανία εκκενώνει μέρος της διπλωματικής της αντιπροσωπείας στο Κίεβο ενώ Γαλλία και Νορβηγία ζητούν από τους υπηκόους τους να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για πόλεμο.

Στις στρατιωτικές ενισχύσεις του ΝΑΤΟ η Μόσχα απαντά και πάλι με ασκήσεις. Είκοσι ρωσικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν σε γυμνάσια στη Βαλτική. Το Κρεμλίνο μάλιστα κάνει λόγο για «δυτική υστερία».

Επιχειρώντας να κρατήσουν ανοιχτό τον διπλωματικό διάλογο, οι Ευρωπαίοι υπ. Εξωτερικών, παρουσία του Αμερικανού ομολόγου τους, διαμήνυσαν ότι δεν θέλουν πόλεμο, αλλά προειδοποίησαν εκ νέου τη Μόσχα ότι το τίμημα θα είναι βαρύ αν επιτεθεί στην Ουκρανία.

«Oι αντιλήψεις του παρελθόντος για συγκρότηση σφαιρών επιρροής δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», διαμήνυσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τάχθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Το Ουκρανικό θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σενάρια που δεν ήταν στο τραπέζι πριν από μερικές μέρες εξετάζει ο Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος Μπαιντεν εξετάζει σενάρια τα οποία δεν ήταν στο τραπέζι πριν από μερικές εβδομάδες. Και αυτό είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, την οποία επαναξιολόγησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η στρατιωτική ηγεσία σε συνεχείς συσκέψεις με τον Πρόεδρο.

Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη με 1.000 έως 5.000 στρατιώτες, με τα σημερινά δεδομένα όχι σε μάχιμο ρόλο, αλλά κυρίως για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών αν χρειαστεί και βοηθητικά στις συμμαχικές δυνάμεις. Όλα αυτά, καθώς και ό,τι νεότερα στοιχεία έχουν προκύψει θα συζητήσει ο Πρόεδρος Μπαιντεν σε λίγη ώρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η Ρωσία αναμένει την απάντηση των ΗΠΑ

Σε ένα από τα πιο καυτά σημεία της διένεξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ, στη Βαλτική, 20 πολεμικά πλοία, σκάφη και υποστηρικτικά πλοία του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής εγκατέλειψαν τις μόνιμες βάσεις τους προκειμένου να εκτελέσουν ασκήσεις σε συνθήκες μάχης. Όλα αυτά την στιγμή που οι πληροφορίες που φτάνουν από τους Ρώσους πολίτες του Ντονμπάς κάνουν λόγο για προμήθεια όπλων από τη Δύση προς τον στρατό της Ουκρανίας, πολύ μεγαλύτερο σε όγκο από τον αντίστοιχο του πολέμου του 2014.

Στο διπλωματικό παρασκήνιο, με το Κρεμλίνο να λέει και σήμερα πως δεν γίνονται διαβουλεύεσεις για την πρόταση Ερντογάν, προκειμένου να φέρει στο ίδιο τραπέζι τον διαλόγου Πούτιν και Ζελένσκι, η Μόσχα αναμένει την απάντηση των ΗΠΑ για την ασφάλεια η οποία σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τα πάντα ακόμα και το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν.

Στο πλαίσιο του ανοικτού παιχνιδιού στη γεωστρατηγική σκακιέρα, ύστερα από τις τηλεφωνικής επικοινωνίες που είχε την περασμένη βδομάδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τους προέδρους της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, το απόγευμα συνομίλησε και με τον Κουβανό ομόλογο του.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Βιργινία Κουριδάκη
ανταπόκριση από Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη
ανταπόκριση από Μόσχα Αχιλλέας Πατσούκας

Περισσότερα Εδω