Σε αναστολή λειτουργίας από χθες και για 14 ολόκληρες ημέρες μπαίνει το ειδικό δημοτικό σχολείο για μαθητές με αυτισμό (ΔΑΔ) Μαγνησίας, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας. Για την μόλυνση εκπαιδευτικού από κορονοϊό, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ενημερώθηκε χθες νωρίς το πρωί και κίνησε την προβλεπόμενη διαδικασία για την αναστολή λειτουργίας ολόκληρου του σχολείου.

Το κρούσμα έρχεται να δώσει υπόσταση στη μεγαλύτερη αγωνία των εκπαιδευτικών των ειδικών σχολείων, τα οποία, εν μέσω πανδημίας, ήταν τα μοναδικά που συνέχιζαν να λειτουργούν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εφικτή σε όλες τις περιπτώσεις η χρήση μάσκας από τους μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς (τα χείλη των οποίων διαβάζουν μαθητές), παρά την εγγύτητα εκπαιδευτικών και μαθητών αλλά και συμπεριφορές μαθητών με αναπηρίες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εκπαιδευτικών.

Η μόλυνση εκπαιδευτικού σήμανε συναγερμό στο σχολείο το οποίο δεν λειτούργησε χθες, ενώ θα γίνει ιχνηλάτηση για να διαπιστωθεί τυχόν διασπορά.

Είναι το πρώτο κρούσμα μετά από έναν και πλέον μήνα που καταγράφεται σε σχολική μονάδα του νομού. Σημειώνεται ότι τα ειδικά σχολεία δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους, σε αντίθεση με δημοτικά και γυμνάσια που εξακολουθούν να λειτουργούν εξ αποστάσεως και με τα λύκεια, γενικά και επαγγελματικά, που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης από την ερχόμενη Δευτέρα.

«Κουραστήκαμε να παλεύουμε για αυτονόητα»

Στην ειδική αγωγή στη Μαγνησία επικρατεί αναβρασμός με τη συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων χωρίς αυξημένα μέτρα προστασίας.

Ενώ εκπαιδευτικοί ζητούν τακτικούς ελέγχους με τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν διασπορά, το Υπουργείο Παιδείας εξαιρεί τους μαθητές των ειδικών σχολείων από την υποχρέωση υποβολής σε τεστ όπως για την περίπτωση των μαθητών των λυκείων που επαναλειτουργούν από Δευτέρα.

Σε δημόσια ανάρτησή της η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Φωτεινή Γρηγορίου, σχολιάζει ειρωνικά την εξαίρεση των μαθητών των ειδικών σχολείων από τα υποχρεωτικά self test και αφήνει αιχμές για το Υπουργείο Παιδείας, που πετάει το «μπαλάκι» στους διευθυντές προκειμένου να γίνουν οι… κακοί, για να διαφυλάξουν τη λειτουργία των σχολείων:

«Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Δύο απλές ερωτήσεις:

-Τι σημαίνει ισχυρή σύσταση;

-Όταν εκπαιδευτικός αρνείται να κάνει τεστ τι μέλλει γενέσθαι;

Ποιος είπαμε θα τα διαχειριστεί όλα αυτά; Ο κακός διευθυντής! Αχ, ευτυχώς, γιατί δεν είχα τι να κάνω όλη την ημέρα… Απέκτησε νόημα η ζωή μου στο σχολείο. Ευχαριστώ δεν θα πάρω… Τελειώσανε οι αντοχές και οι ανοχές χωρίς καθόλου ενοχές!

Σημείωση: το μεγαλύτερο μέρος των μαθητών μας που δεν κάνουν μέχρι τώρα rapid test δεν είναι γιατί δεν μπορούνε αλλά γιατί οι γονείς δεν θέλουν… Λέτε η ισχυρή σύσταση να φέρει αποτελέσματα;

Κουραστήκαμε να παλεύουμε και να μιλάμε για τα αυτονόητα».

Σημειώνεται ότι έως και χθες, ούτε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ούτε ειδικά σχολεία που εξακολουθούν να λειτουργούν παρέλαβαν διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που θα δίνει οδηγίες για τον χειρισμό των περιστατικών που θα αρνηθούν να υποβληθούν σε τεστ.

Περισσότερα Εδω