Το άλλοτε κραταιό «Βολονάκι» με «δυνατά» μαγαζιά, στα οποία δυσκολευόταν να βρει κανείς τραπέζι, τώρα κατεβάζει ρολά για καλοκαίρι πιο νωρίς από ποτέ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης κ. Στέφανο Στεφάνου από σήμερα το «Βολονάκι» κλείνει, καθώς δεν υπάρχει κίνηση και οι επιχειρηματίες δεν αντέχουν άλλο τη χασούρα. «Το ερώτημα δεν είναι εάν θα δηλώσουμε τα μαγαζιά μας ως covid ή μη covid, αλλά εάν θα έχουμε τα μαγαζιά μας και θα είναι ανοιχτά για να τα λειτουργήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τονίζοντας πως δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη της εστίασης από την πολιτεία.
Οι καταστηματάρχες εστίασης θα πρέπει να δηλώσουν σε λίγες ημέρες εάν τα καταστήματά τους θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους, όμως αυτό ο κ. Στεφάνου το χαρακτήρισε ως αντιπερισπασμό, μιας και το πρόβλημα των επιχειρηματιών δεν είναι ο χαρακτηρισμός του καταστήματός τους, αλλά η ίδια τους η επιβίωση.
Τόνισε πως ιδίως τα καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, παρά μόνο εσωτερικούς έχουν να λειτουργήσουν πάνω από 15 μήνες και κανείς δεν ξέρει εάν τον ερχόμενο Οκτώβριο θα είναι ανοιχτά.
Αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση του τζίρου
«Εάν ένα μεγάλο ποσοστό της εστίασης κλείσει τους επόμενους μήνες ποιος ο λόγος να δηλώσουμε covid και μη covid. Θα πρέπει να δηλώσουμε κλειστοί ή ότι θα ανοίξουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και συνέχισε λέγοντας πως «Η εστίαση έχει άλλα προβλήματα αυτή τη στιγμή, από το να δηλώσουμε εάν θα είναι covid ή non covid τα μαγαζιά μας», ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τους επιχειρηματίες στο «Βολονάκι» και τον ενημέρωσαν πως σήμερα θα κατεβάσουν ρολά το 99% των μαγαζιών.
«Δεν μπορούν να αντέξουν τη χασούρα. Μπαίνουν μέσα. Δεν υπάρχει κίνηση. Ξεκινήσαμε καλά τον Μάιο, αλλά όπως φωνάζαμε, αυτές οι επιχειρήσεις είναι πληττόμενες, γιατί λειτουργούσαν με το 50% των χώρων τους και με μικρότερο ωράριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση του τζίρου. Συν τοις άλλοις ο κόσμος δεν έχει χρήματα, ήρθε και ο καύσωνας και ο κόσμος δεν κυκλοφορεί στο κέντρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφάνου, ο οποίος συμπλήρωσε πως ποτέ άλλοτε δεν έχει κλείσει τόσο νωρίς το Βολονάκι για καλοκαίρι, μιας και τα καταστήματα έκλειναν γύρω στις 15-20 Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου και επαναλειτουργούσαν μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
«Φανταστείτε εάν συμβαίνει αυτό στο Βολονάκι και στην Τάκη Οικονομάκη, γιατί κι εκεί υπάρχει πρόβλημα, τι γίνεται στα μαγαζάκια τα συνοικιακά, τα περιφερειακά», επεσήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλο θέμα με τα μέτρα στήριξης, τα οποία δεν στήριξαν επί της ουσίας την εστίαση.
Για τα μαγαζιά δε με μόνο κλειστούς χώρους, οι ιδιοκτήτες τους δεν γνωρίζουν εάν θα έχουν μείωση ενοικίου, εάν θα έχουν απαλλαγή ενοικίου και τον Ιούλιο και βαδίζουν σε ένα δρόμο χωρίς προοπτική.
«Θα υπάρξει κάποιο μέτρο στήριξης ; γιατί δεν υπάρχει κανένα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο που θα ανοίξουν οι κλειστές επιχειρήσεις. Σε όλα αυτά θα μας απαντήσουν ή θα πρέπει να δηλώσουμε μόνο εάν θα είναι τα μαγαζιά μας covid η non covid;», είπε ο κ. Στεφάνου.
«Από τον Μάιο περίμεναν το ΑΝΑΣΑ ΙΙ»
Αναφορικά δε με τα μέτρα στήριξης, ο κ. Στεφάνου τόνισε πως οι επιχειρήσεις έχουν «κορωνοχρέη», δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τους διακανονισμούς, ενώ από τον Μάιο που περίμεναν το ΑΝΑΣΑ ΙΙ θα έρθει ο Ιούλιος και ακόμη δεν υπάρχει φως.
Παράλληλα, για το θέμα του κεφαλαίου κίνησης ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν φοβερά προβλήματα, καθώς υπάρχουν πολλοί αλγόρυθμοι και όποιος θέλει να ενταχθεί θα πρέπει να έχει 30% πεσμένο τζίρο. Τα χρήματα δε θα δίνονταν τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όμως θα μπει ο Ιούλιος κι ακόμη η κατάσταση, όπως συμπλήρωσε, είναι μπερδεμένη και οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν που να συμμετέχουν, τι να δηλώσουν για να πάρουν χρήματα.
Αναφέρθηκε τέλος και στις επιστρεπτέες επιστροφές σημειώνοντας πως «οι επιστρεπτέες η 6η και η 7 ήταν 500 ευρώ και 1000 ευρώ η επόμενη για τους περισσότερους, ενώ λίγοι πήραν περισσότερα. Με 1500 ευρώ από τον Νοέμβριο που ήταν η νούμερο 3 επιστρεπτέα δεν μπορεί κάποιος όχι να πληρώσει τις υποχρεώσεις του αλλά να ζήσει την οικογένειά του. Για τα προβλήματα υπάρχει σιγή».