Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους στη Λίμνη Πλαστήρα και στα χωριά του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα (προσβασιμότητα, παρκάρισμα, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες κλπ). Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, ώστε να γίνει η λίμνη Πλαστήρα αλλά και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής μια ευχάριστη επιλογή για όσους ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί αλλά και όσους θέλουν να τα επισκεφτούν.
Επιγραμματικά τέθηκαν και συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα :
- Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ.
Συζητήθηκε να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, να κατασκευασθούν νέες ράμπες όπου απαιτούνται, δημόσια κτήρια, σχολεία, εκκλησίες, γήπεδα, παιδικές χαρές κλπ και να επισκευαστούν τυχόν υπάρχουσες προβληματικές, με τις σωστές κλίσεις και τις σωστές προδιαγραφές πλέον, όπως ορίζονται από τους Νόμους και τους Πολεοδομικούς Κανονισμούς. Συζητήθηκε να γίνει προσβάσιμη όλη η διαδρομή στην Πλαζ στα Καλύβια Πεζούλας, από το αναψυκτήριο έως το τέλος του διαδρόμου, στην άκρη της λίμνης. Ζητήσαμε σε όποιο έργο κατασκευάζεται από τούδε και στο εξής να εφαρμόζονται οι Νόμοι, ο ΓΟΚ του 1985 και ο ΝΟΚ του 2012, που τα προβλέπουν όλα με ακρίβεια. Προσβασιμότητα ΠΑΝΤΟΥ και για ΟΛΟΥΣ.
- Προμήθεια και τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού για ΑμεΑ στις παιδικές χαρές.
Συζητήθηκε η προμήθεια παιχνιδιών και οργάνων στις υπάρχουσες παιδικές χαρές και η δημιουργία μιας παιδικής χαράς – πάρκου όπου τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, αναπηρία και ειδικές ανάγκες μπορούν να παίξουν με ασφάλεια, να αθληθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά (πιθανόν στην περιοχή του Μορφοβουνίου).
- Διαμόρφωση ειδικής διαδρομής για ΑμεΑ στον Παραλίμνιο Δρόμο Μορφοβουνίου.
Συζητήθηκε η δημιουργία μιας ειδικά διαμορφωμένης διαδρομής 4 – 5 χιλιομέτρων, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα να κινούνται τα ΑμεΑ για περίπατο, αγώνες και άλλες αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
- Θέσεις ΑμεΑ για παρκάρισμα.
Συζητήθηκε η δημιουργία θέσεων σε καίριες και κομβικές θέσεις στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και των χωριών που απαρτίζουν τον Δήμο, τόσο για την εξυπηρέτηση των δημοτών ΑμεΑ, όσο και των επισκεπτών ΑμεΑ της περιοχής.
- Τέλη Ύδρευσης.
Προτείναμε και έγινε καταρχήν αποδεκτό το αίτημα για απαλλαγή ή μείωση των τελών ύδρευσης, ως παρακάτω :
α) ΑμεΑ με αναπηρία από 80% και πάνω, ολική απαλλαγή.
β) ΑμεΑ με αναπηρία έως και ποσοστό 79%, μείωση στο 50%.
Απομένει η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, η λήψη απόφασης
και η εφαρμογή της.
6) Μείωση Δημοτικών Τελών.
Σύμφωνα με τον Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), άρθρο 202, παρ.3 (ΦΕΚ 114 Α΄) τα δημοτικά συμβούλια δύνανται με απόφασή τους να μειώσουν τους δημοτικούς φόρους ή τέλη μέχρι 50%, ή να απαλλάξουν πλήρως από την επιβολή του απόρους, άτομα με αναπηρία κλπ (όπως η ιδιότητα αυτών οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία) υπό προϋποθέσεις. Ζητήσαμε:
1) ΑμεΑ με αναπηρία από 80% και πάνω, απαλλαγή δημοτικών τελών.
β) ΑμεΑ με αναπηρία έως και ποσοστό 79%, μείωση στο 50% των Δ.Τ.
Από την πλευρά του Δημάρχου ειπώθηκε ότι θα συζητηθεί το θέμα και πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση να ελεγχθούν οι δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού του Δήμου.
- Δημιουργία μιας Πρωτοβάθμιας Μονάδας Υγείας.
Συζητήθηκε η ανάγκη να υποβληθεί πρόταση για την σύσταση και λειτουργία ενός Υβριδικού Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε μια περιοχή που έχει πολλές εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους αλλά και χιλιάδες επισκέπτες τους χειμερινούς αλλά και τους θερινούς μήνες. Να σημειωθεί και η σχετικά μεγάλη, τόσο χιλιομετρικά όσο και χρονικά, απόσταση από το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο μπορεί να στελεχωθεί αρχικά με έναν Γενικό Ιατρό, έναν Παιδίατρο και έναν Ειδικό Ιατρικών Εργαστηρίων (π.χ. για αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κλπ). Η σύσταση και η λειτουργία του, κρίνεται απαραίτητη γιατί θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της περιοχής και των παρακείμενων οικισμών & χωριών αυτής.