Καταξιωμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν θέματα Μαιευτικής και Γυναικολογίας κατά τη διάρκεια της 29ης Ειδικής Συνόδου, που διοργάνωσε η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία στη Λάρισα, το Σαββατοκύριακο. Η ιατρική αυτή Σύνοδος πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθος επιστημόνων, φοιτητών Ιατρικής και εκπροσώπων τοπικών φορέων.
Μόλις τρεις μήνες από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα και ήδη 300 γυναίκες άνω των 50 και ως 54 ετών έχουν υποβάλει αίτηση για να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση.
“Αρκετές από αυτές τις γυναίκες έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια και κάποιες ήδη εγκυμονούν” ανέφερε στην ΕΡΤ ο Βαγγέλης Παπανικολάου, επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας στο ΑΠΘ.
Όπως αναφέρθηκε στην 29η Ειδική Σύνοδο της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, τα πρωτόκολλα, πλέον, για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι πολύ φιλικά προς τη γυναίκα και το ζευγάρι και έτσι η διαδικασία γίνεται “ανώδυνη”.
Στις επικαιροποιήμενες οδηγίες, του τελευταίου έτους, για την εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία γυναικολογικών καρκίνων αναφέρθηκε ο δ/ντης της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Λάρισας Αλέξανδρος Δαπόντε.
Ο κ.Δαπόντε ανέφερε ως παράδειγμα τους 3D τελευταίας τεχνολογίας υπερηχογράφους, αλλά και εξειδικευμένους εργαστηριακούς ελέγχους που οδηγούν στην πλέον αποτελεσματική θεραπεία της ασθενούς, τονίζοντας ότι αποτελεί προσδοκία και επιδίωξη να τα αποκτήσει και το ΠΓΝΛ σύντομα.
Ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χρήστος Δονούσης, τελειόφοιτος στην ειδικότητα, στρατιωτικός ιατρός, για την έκβαση των κυήσεων μετά από λοίμωξη από SARS-COV-2. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας την περίοδο της πανδήμιας έφτασαν 231 τέτοιες περιπτώσεις, από αυτές 71 είχαν θετικό τεστ covid κατά τη διάρκεια του τοκετού, μόλις 3 νεογνά γεννήθηκαν θετικά και όλες οι εγκυμοσύνες και οι γεννήσεις πήγαν καλά.
Ο Αντώνης Γκαράς, καθηγητής γυναικολογίας, επισήμανε τη χρησιμότητα του HPV DNA Test στην πρόληψη του καρκίνου που προκαλεί ο ιός των θηλωμάτων, έναντι του pap test. Το HPV DNA test ανιχνεύει με ακρίβεια 99% τον ιό, και ας μην υπάρχει βλάβη, ενώ το pap test στις 100 γυναίκες ήδη με προκαρκινικές αλλοιώσεις εντοπίζει τις 60.
Πηγή: ΕΡΤ
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις