Ως «καταδίκη για τις αροτραίες καλλιέργειες» χαρακτηρίζει την δεύτερη τροποποίηση του ΣΣ Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Ρωτά μάλιστα το κυβερνητικό στέλεχος, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς αροτραίων καλλιεργειών αλλά και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της παραγωγής.
Αναλυτικά, στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Οι αδυναμίες σχεδιασμού και καθυστερήσεις των Οικολογικών Σχημάτων από την έναρξη της εφαρμογής τους το 2023, προκάλεσαν πληθώρα προβλημάτων και σοβαρές στρεβλώσεις στην καταβολή των ενισχύσεων των παραγωγών.
Στους δικαιούχους παραγωγούς των εκτατικών – αροτραίων καλλιεργειών η εφαρμογή τους σε συνδυασμό με την αναδιανεμητική ενίσχυση προκάλεσε σημαντική μείωση στις άμεσες ενισχύσεις τους και επανειλημμένως ζητήθηκε από όλους τους θεσμικούς φορείς η ανάληψη πρωτοβουλιών για την άμβλυνση των επιπτώσεων.
Ένα από τα λίγα Οικολογικά Σχήματα που έχρηζαν τεράστιας αποδοχής και εφαρμογής από παραγωγούς αροτραίων καλλιεργειών, λόγω της χρησιμότητάς του και της δυνατότητας εφαρμογής του τόσο το 2023, όσο και το 2024, ήταν το οικολογικό σχήμα Π1.31.1 Β «Χρήση Ανθεκτικών και Προσαρμοσμένων Ειδών και Ποικιλιών.» Οι δικαιούχοι λάμβαναν ενισχύσεις για χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, ασχέτως της εναλλαγής από υδροβόρα καλλιέργεια (Μηδικής, αραβόσιτου, βαμβακιού) που υπήρχε στο αγροτεμάχιο κατά το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.
Δυστυχώς όμως, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, καταργήθηκε η εφαρμογή του ανωτέρου οικολογικού σχήματος και σύμφωνα με τη 2η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, οι καλλιέργειες χειμερινών ψυχανθών και χειμερινών σιτηρών οι οποίες, εως τώρα ήταν επιλέξιμες στην 31.1-Β, θα μπορούν να ενισχυθούν από την 31.1-Α εφόσον αντικαθιστούν τις επιλέξιμες αρδευόμενες καλλιέργειες, ενώ τα αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά είναι επιλέξιμα στη νέα υπο- δράση 31.1-Β.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΘΕΑΣ, οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β – Χρήση Ανθεκτικών και Προσαρμοσμένων Ειδών και Ποικιλιών που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 στερούνται αυτή τη δυνατότητα αλλά και οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη εναλλακτική λύση.
Επειδή οι δικαιούχοι καλλιεργητές του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β – Χρήση Ανθεκτικών και Προσαρμοσμένων Ειδών και Ποικιλιών αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των αγροτών αροτραίων καλλιεργειών και η καλλιεργούμενη έκταση το 33% του συνόλου των εκτάσεων αροτραίων καλλιεργειών κατά το 2023.
Επειδή το ποσό ενίσχυσης των ανωτέρω δικαιούχων αντιπροσωπεύει το 25% των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων.
Επειδή η στέρηση αυτών των ποσών θα δημιουργήσει σημαντικές απώλειες στους μέχρι πρότινος δικαιούχους αλλά και γενικότερα στην αγροτική οικονομία.
Επειδή η αναφορά της τροποποίησης μόνο σε καλλιέργειες αντικατάστασης από Μηδική, αραβόσιτο και βαμβάκι αποτελεί εμπαιγμό, και αφορά λιγότερο από 1,5 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή στο 27% των εκτάσεων που δηλώθηκαν το 2023.
Επειδή οι επικρατούσες ξηροθερμικές συνθήκες οδηγούν τους καλλιεργητές στην εγκατάσταση ξερικών καλλιεργειών.
Επειδή οι παραγωγοί έχουν ήδη προμηθευτεί πιστοποιημένο σπόρο για τις καλλιέργειες του εν λόγω οικολογικού σχήματος καθώς διανύουμε την περίοδο σποράς τους.
Επειδή με την κατάργηση αυτού του οικολογικού σχήματος δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα καθώς περιορίζονται οι επιλογές εφαρμογής οικολογικών σχημάτων για τις αροτραίες καλλιέργειες.
Επειδή η κατάργηση του εν λόγω επιτυχημένου και καθολικά αποδεχούμενου οικολογικού σχήματος, αποτελεί σοβαρή και επικίνδυνη παράλειψη η οποία δημιουργεί ζωτικό θέμα στη βιωσιμότητα των αροτραίων καλλιεργειών.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς αροτραίων καλλιεργειών αλλά και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της παραγωγής;»
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις