Με αναφορές στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, την προοπτική ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα, την υγεία, τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία καθώς και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανασυγκρότησή της και τη στήριξη των αγροτών/κτηνοτρόφων της ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης έκλεισε τις εργασίες του περιφερειακού συμβουλίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

«Για εμένα ήταν μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα. Στόχος στη νέα μας προσπάθεια είναι να ακούμε διαρκώς την κοινωνία. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις προτάσεις τη για ένα καλύτερο μέλλον» σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ανοίγοντας το θέμα των Τεμπών με αφορμή την επίσκεψή του στο χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. «Αναρωτιέμαι θα τιμωρηθεί κάποιος πολιτικός; Θα πάει κανείς φυλακή για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν στο σιδηρόδρομο και σκότωσαν κόσμο;» Την ίδια απορία εξέφρασε για τις αντιπλημμυρικά έργα, τις παρακολουθήσεις και το σύστημα Predator, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε η χώρα της ατιμωρησίας και η Ευρώπη το ξέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και θα βρίσκεται πάντα απέναντι στην προπαγάνδα. Θέλει και μπορεί να ξανακυβερνήσει την πατρίδα μας και γι’ αυτό σας θέλουμε μαζί σας». «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων νίκησε το τοπικό καθεστώς» συμπλήρωσε αναφερόμενος στην εκλογή του περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα.

Όπως επεσήμανε «η Περιφέρεια Θεσσαλίας υστερεί απελπιστικά στο θεματικό στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει στους θεματικούς στόχους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μείωσης των ρύπων». «Η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με πολλαπλές γεωπολιτικές κρίσεις καθιστά την εποικιστική κρίση μια ορατή απειλή απέναντι στην οποία η χώρα μας πρέπει να προετοιμαστεί. Παράλληλα έχουμε συνεχή μείωση του εισοδήματος, σημαντικές πιέσεις στον αγροτικό τομέα λόγω αύξησης κόστους αγροτικής παραγωγής, καρτέλ ενέργειας, καταστροφών ιδίως εδώ στη Θεσσαλία, κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας κι εφαρμογής νέας ΚΑΠ. Όλα αυτά ερμηνεύουν και δικαιολογούν τις έντονες αντιδράσεις και πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές προσπαθούν να επιβιώσουν. Ποιος κερδίζει;» συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία πρόσθεσε τις προτάσεις του για: «κατάργηση ειδικού φόρου στα καύσιμα για το αγροτικό πετρέλαιο, πλαφόν στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το αγροτικό ρεύμα, επιδότηση ζωοτροφών/λιπασμάτων, πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων, αποζημιώσεις στο 100 % σε ζωικό κεφάλαιο, εξοπλισμούς, εξοπλισμούς, έγγειο κεφάλαιο». Όπως είπε «ο ΕΛΓΑ πρέπει να παραμείνει δημόσιος, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να υλοποιηθούν, η ΚΑΠ να επανασχεδιαστεί με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση, να υπάρξει ένα πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών στους αγρότες».

Ακόμη, κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για «δύο μεγάλες τομές» του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

1. Το εθνικό πρόγραμμα αναδιανομής γης. «Προτείνουμε τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αναδιανομής γης με την αναξιοποίηση των αναξιοποίητων εκτάσεων».

2. Την ίδρυση Ελληνικής Τράπεζας Αγροτικών Πιστώσεων. «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασύνταξη της χώρας η θεμελίωση ενός αποτελεσματικού χρηματοπιστωτικού συστήματος με διαφανή τρόπο λειτουργίας.»

Όσον αφορά τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη μεθόδευση να συμμετέχουν στο 11μελες συμβούλιο μόνο δύο μέλη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Επίσης, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε «η επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας δε μπορεί να ταυτίζεται με επιστροφή στο παλιό αναπτυξιακό πρότυπο. Η Θεσσαλία πρέπει να γίνει εργαστήριο μεταρρυθμίσεων του μέλλοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόγραμμα πραγματικής αποκέντρωσης και απελευθέρωσης από ολέθριο εναγκαλισμό του κεντρικού κράτους. Θέλει ένα κράτος στρατηγείο που θα παράγει πολιτικές που θα εφαρμόζονται κατά κανόνα από αναβαθμιζομένους, καλά χρηματοδοτημένους και στελεχωμένους δήμους και περιφέρειες. Την τοπική αυτοδιοίκηση τη θέλουμε ως πεδίο συγκλίσεων, κι όχι ως κομματικό λάφυρο. Εκπονούμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης. Δε θέλουμε να ζούμε σε ένα κράτους με πελατειακό χαρακτήρα και διαφθορά»

ΥΓΕΙΑ

«Έχουμε ένα σχέδιο ανάταξης του εθνικού δημοσίου συστήματος υγείας, το οποίο θα επαναφέρει την ολική παροχή υψηλής ποιότητα υπηρεσιών υγείας ανεξαρτήτως εισοδήματος»

ΠΑΙΔΕΙΑ

«Απαράδεκτο αυτό που επιχειρεί η Κυβέρνηση στην παιδεία με την ίδρυση μ,ηξ κρατικών Πανεπιστημίων. Παραβιάζει το σύνταγμα και καταστρέφει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν ως πυλώνες υποστήριξης των νέων και της κοινωνίας.»

Τέλος, ο κ. πρόεδρος από το βήμα της Δημοτικής Πινακοθήκης δήλωσε «Ανοίγουμε το δρόμο για μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση, που θα ακούει την κοινωνία και θα εργάζεται για το κοινό καλό, θα δίνει στον κάθε Έλληνα το δικαίωμα για το ελληνικό όνειρο. Και σε αυτήν την πορεία θέλουμε τους πολίτες συνοδοιπόρους. Η Θεσσαλία χρειάζεται ανασυγκρότηση, μαζί θα αγωνιστούμε και μαζί θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη».

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω