Η πρόληψη σώζει και στην Ελλάδα μέσω του Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» εντοπίστηκαν 5.223 γυναίκες με ύποπτα ευρήματα καρκίνου του μαστού μέσα στο 2022.
Η πρώτη προσπάθεια προσυμπτωματικού ελέγχου που έγινε στο χρόνο που μας πέρασε είχε σημαντική αποτελέσματα για τον καρκίνο του μαστού αν αντιληφθεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ο πληθυσμός της δεν έχει εξοικειωθεί στην έγκαιρη πρόληψη ασθενειών.
Ανάμεσα σε 84.235 δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά», σε αντίστοιχο αριθμό γυναικών μεταξύ 50-69 ετών, ανιχνεύθηκαν ύποπτα ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, σε 5.223 γυναίκες.
Αυτό σημαίνει πως χιλιάδες γυναίκες στη χώρα μας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες ίασης και επιβίωσης, από μια ασθένεια, η έγκαιρη ανίχνευση της οποίας, προσφέρει σημαντικά ποσοστά επιβίωσης.
Αυτό θα συμβεί όταν ο όγκος εντοπιστεί άμεσα και αφαιρεθεί πριν δώσει μεταστάσεις.
Το μήνυμά της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μεταφέρει μέσω του iatropedia.gr η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου αξίζει να τονίσουμε τη σημαντικότητα της Πρόληψης. Μέχρι τώρα το σύστημα υγείας της χώρας μας έδινε έμφαση στη νόσο και κατ’ επέκταση στη θεραπεία και όχι στην πρόληψη. Εφαρμόζουμε λοιπόν μια πολιτική πρόληψης, η οποία επιχειρεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο «χαμηλότερο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο-χειρότερη υγεία-ακόμη λιγότερες ευκαιρίες βελτίωσης του κοινωνικό-οικονομικού επιπέδου-ακόμα χειρότερη υγεία» και μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και άμεσα, στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού», τονίζει η γεν. γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, η οποία είναι και υπεύθυνη του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου, “Σπύρος Δοξιάδης”.
Να σημειωθεί πως το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που διαμένουν στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ, ενώ οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, δεν περιορίζονται μόνο στην ψηφιακή μαστογραφία.
Προβλέπεται, επίσης, και δωρεάν κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος, και υπερηχογράφημα σε περίπτωση ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη σωστή επιλογή, εύκολη επιλογή, μειώνοντας τα εμπόδια στην πρόσβαση για όλες τις γυναίκες. Έτσι, το πρόγραμμα, δε σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και δωρεάν επίσκεψη στο ιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων», σημειώνει η γεν. γραμμ. του Υπουργείου Υγείας.
Ε. Αγαπηδάκη: Η Πολιτεία υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του
Εντός Φεβρουαρίου – Μαρτίου αναμένεται η έναρξη του προγράμματος δωρεάν εξετάσεων για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας το οποίο θα αφορά γυναίκες από 21 έως 65 ετών και το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέους Εντέρου το οποίο θα αφορά πολίτες από 50 έως 69 ετών.
«Η χώρα μας πλέον διαθέτει οργανωμένα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου», τονίζει η γ.γ. Ειρήνη Αγαπηδάκη και συνεχίζει λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει συνείδηση στον πολίτη, η φροντίδα για την υγεία του:
«Για πρώτη φορά η Πολιτεία δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στον ιατρό επειδή παρουσίασε κάποιο σύμπτωμα, αλλά προσεγγίζει εκείνη τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, διαμορφώνοντας παράλληλα το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να το κάνει χωρίς ταλαιπωρία και κόστος. Ξεκινήσαμε λοιπόν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, διότι αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα», σημειώνει στο μήνυμά της η γεν. γραμμ. Δημόσιας Υγείας.
Μόνο 4 στις 10 γυναίκες κάνουν μαστογραφία και λιγότερες από 3 στις 10, τεστ ΠΑΠ
Το έλλειμμα «κουλτούρας πρόληψης» στην Ελλάδα και η ανάγκη να γίνει συνείδηση ότι ο προσυμπωματικός έλεγχος κυριολεκτικά σώζει ζωές, αποδεικνύεται και από τα απογοητευτικά στοιχεία για την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων.
Λιγότερες από 3 Ελληνίδες στις 10 (25-30%) υποβάλλονται σε τεστ Παπανικολάου και μόλις μία φορά κάθε 2-3 έτη.
Επίσης μαστογραφικά ελέγχονται μόνο οι 4 στις 10 (40%) γυναίκες που πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέρχονται από την πλατφόρμα διαλόγου της All.Can Greece, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου. Μέρα που καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών παγκοσμίως και την ενημέρωση για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας και επικ. Καθηγητή Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Ιωάννη Καραϊτιανό, η Παγκόσμια Ημέρα είναι φέτος πιο επίκαιρη από ποτέ, γιατί οι επιπτώσεις από την πανδημία την τελευταία διετία, επιβάρυναν ιδιαίτερα την αντιμετώπιση της νόσου αλλά και την έκβαση πολλών καρκινοπαθών ασθενών.
«Τα σχεδόν τρία τελευταία χρόνια από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη ζωή μας ανέδειξαν τις πολλές ανεπάρκειες των εθνικών συστημάτων υγείας όλων των χωρών -προηγμένων και αναπτυσσόμενων- και έκαναν ιδιαίτερα εμφανείς τις ανισότητες στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου», όπως λέει.
Καρκίνος – Ελλάδα: 2 μήνες η αναμονή για χειρουργείο, 4 μήνες για θεραπεία
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, ενώ ο επιπολασμός του καρκίνου είναι υψηλός στην Ελλάδα, ταυτόχρονα δεν υπάρχει έγκαιρη πρόσβαση στη χειρουργική και θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.
Η έλλειψη γιατρών και κυρίως παθολογοανατόμων καθυστερεί σημαντικά την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες για τον καρκίνο. Έως και 2 μήνες αργεί η δρομολόγηση ογκολογικών χειρουργείων στα δημόσια Νοσοκομεία, ενώ απαιτούνται επιπλέον 2 μήνες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων.
Έτσι, συνολικά, από την ημέρα της πρώτης διάγνωσης έως και την έναρξη της θεραπείας μπορεί να μεσολαβήσουν έως και 4 κρίσιμοι για μήνες, που μπορεί να αποβούν μοιραίοι για την εξέλιξη της νόσου.
«Όσο ο χρόνος περνάει, τόσο ο κόσμος χάνει ποσότητα ζωής», σχολιάζει ο Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος και Διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γιώργος Πισσάκας, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα 3ο/1/23, η All.Can Greece, με τη συμμετοχή της ογκολογικής κοινότητα της χώρας μας.
Και εξηγεί: «Δεν μπορείς να κάνεις 1 ή 1,5 μήνα για να βγάλεις τα αποτελέσματα της ιστολογικής. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο οφείλει το κράτος να βρει μια λύση. Ας απευθυνθεί το κράτος στα ιδιωτικά, ή να βρει κάποια άλλη λύση, ώστε να μπορεί ο ασθενής το πολύ σε 15 ημέρες να έχει διάγνωση. Από τη διάγνωση θα αρχίσει η θεραπεία», σημειώνει ο κ. Πισσάκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ).
Η All.Can Greece, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ και οι επιστήμονες παρουσίασαν από κοινού τα αποτελέσματα της μελέτης «Εθνικό Σχέδιο για τον Έλεγχο του Καρκίνου: Συστάσεις πολιτικής».
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr
The post Καρκίνος του μαστού: 5.223 γυναίκες εντοπίστηκαν έγκαιρα στη χώρα μας με ύποπτα ευρήματα το 2022 appeared first on AstraTV.