Με αφορμή την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της νόσου της πανώλης μικρών μυρηκαστικών ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή ΕΔΩ* του One Channel και τον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό.

Ο υφυπουργός κατέστησε από την αρχή της συζήτησης σαφές ότι η πανώλη των αιγοπροβάτων σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο ζώο ή κατοικίδιο. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε από τα αιγοπρόβατα, ούτε από τα παράγωγα των αιγοπροβάτων. Αυτό είναι σίγουρο, είναι δεδομένο», τόνισε.

Αναφορικά με τα παράγωγα των αιγοπροβάτων, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «το γάλα μπορεί να καταναλωθεί μετά από υψηλή παστερίωση. Και το τυρί γίνεται με παστεριωμένο γάλα. Απλώς τώρα χρειάζεται παστερίωση στους 72 βαθμούς για λιγότερο χρόνο. Οι εταιρείες γάλακτος είναι επαρκώς ενημερωμένες γι’ αυτό».

Ο Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που η ιογενής νόσος της πανώλης εμφανίζεται στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται επιδημιολογική έρευνα για να διαπιστωθεί από πού εμφανίστηκε.

Επιπλέον, αφού επανέλαβε την αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 687/2020, ανέφερε ότι απαγορεύεται για όσο διάστημα λαμβάνονται τα δείγματα να υπάρξει οποιαδήποτε μετακίνηση ζώου από την υπό επιτήρηση περιοχή. Ανέφερε, επίσης, ότι «κινδυνεύουν μόνο τα αιγοπρόβατα. Ούτε μοσχάρια, ούτε κοτόπουλα, ούτε γαλοπούλες, ούτε τα κατοικίδια. Και στα αιγοπρόβατα υπάρχει υψηλή θνησιμότητα από 20% έως 90%. Μεταδίδεται με το σάλιο, με τις εκκρίσεις και με τα περιττώματα. Αυτή τη στιγμή, στις συγκεκριμένες περιοχές που έχουν οριστεί, τα ζώα είναι αυστηρά περιορισμένα και έχουν ειδοποιηθεί οι κτηνοτρόφοι».

Ο υφυπουργός επεσήμανε πως όταν ένα κοπάδι θανατώνεται, ακολουθεί, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η υγειονομική ταφή των ζώων και αυτά τα ζώα που είναι επίσημα δηλωμένα αποζημιώνονται. Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη έχουν ανακληθεί οι άδειες των κτηνιάτρων του Υπουργείου και τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκονται στη Λάρισα, τουλάχιστον 100 κτηνίατροι από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ. για να διενεργήσουν τους ελέγχους το ταχύτερο δυνατόν.

«Η περιοχή της Ελασσόνας που εμφανίστηκε το χθεσινό κρούσμα είναι η καρδιά της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας της Ελλάδος. Η κτηνοτροφία είναι πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας. Γι’ αυτό όλο το Υπουργείο από την αρχή, από την πρώτη στιγμή, έχει σκύψει πάνω από το πρόβλημα», δήλωσε ο υφυπουργός τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή χρειάζεται συνεργασία όλων των παραγόντων. Και ο κτηνοτρόφος που θα δει συμπτώματα σε ένα ζώο να μην το κρύψει και να απευθυνθεί άμεσα στους ειδικούς».

Δείτε βίντεο:

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω